11 de Juny de 2008
La ruta al
Wikiloc
La Rovira de Cerdans – Castell de la Popa – Sauva Negra – La Rovira de Cerdans
Marxem de Vic a 2/4 de 8. Agafem la C-17 en direcció Barcelona i la deixem a la sortida de Centelles per anar a buscar la C-1413b en direcció a sant Martí de Centelles. Fem uns 3 kms. d’aquesta crta. fins a trobar un pal indicador a la dreta on diu: La Rovira de Dalt o de Cerdans. Fem 3 kms d’aquesta pista sense asfaltar però en bon estat pujant en fort desnivell i arribem a la Rovira de Cerdans. Deixem el cotxe en un pla i ja a les envistes del castell de la Popa. Estem a 886 m. d’alçada. Fins aquí hi han27 kms.
Comencem l’excursió d’avui a 2/4 de 9. El dia es presenta de moment amb boira però sembla que veurem el sol. Tindrem un bon dia.
El recorregut escollit va per una zona relativament desconeguda, ja que, llevat del primer sector, gairebé no existeixen senyals i no obstant ens permet descobrir punts molt interessants dins l’entorn dels Cingles de Bertí: La Popa de Castellcir i els boscos de la Sauva Negra entre els límits de les comarques d’Osona i el Vallès Oriental (subcomarca del Moianès).
Recorregut
El nostre primer objectiu es arribar al castell de la Popa. Només ens cal anar seguint en direcció a ponent. El veiem durant tot el trajecte. Tardem uns 35’ en arribar-hi. No presenta cap dificultat en el seu recorregut.
La Popa de Castellcir (840 m.), data del s. X i no està en massa bon estat degut a l’espoliació continuada que va patir a començaments del segle XX. Hi ha fotos de l’any 1920 on encara es veia en bon estat.
Dalt del castell hi queden també les restes de l’ermita romànica de Sant Martí, actualment molt malmeses. Una altre cosa destacable és la cisterna a on, tot i la seva antiguitat, s’observen indicis que la primitiva construcció ja tenia les conduccions de les aigües amagades per dins dels murs (enlloc d’anar vistes, com era el costum a l’època). Tant sols afegir que esperem i desitgem que ben aviat puguem veure com es consolida i es restaura aquest castell.
Entrada al castell de la Popa
Ermita de Sant Martí
Restes del Castell de la Popa
Alguna referència sobre el castell de Castellcir.
L’any 1107 aquest castell era de Guillem Ramon d’ Òdena, un dels membres del llinatge dels Òdena, sembla ser una família força conflictiva.
Més tard el 1294 Roger i Gelabert de Castellcir consten com a propietaris del castell.
La saga desapareix cap a l’any 1348 a causa de la Pesta Negra, per més que sobrevisqués Almanda, una de les filles. El 1363 el castell passa a Guilabert de Centelles que el rep de mans del rei, tot i que la crònica no diu qui era aquest rei. Poc després passa als Bell-lloc. Vint anys després Ramon de Planella el compra juntament amb els Mura i Granera, que el mantenen fins el 1942. La història no diu res més, però el fet es que avui està totalment abandonat i cada dia més degradat.
Se’l coneix també com el "castell de la Popa" per la seva forma de vaixell
Desprès de fer una detinguda visita donem la volta per la banda esquerra i així haurem encerclat tota la fortificació.
Anem baixant seguint una camí força estret pel costat de la riera i al arribar a baix al pla, ja
podem contemplar, dalt la carena d'enfront, la bella silueta del castell de la Popa.
Seguim el camí, ara cobert per una vegetació molt ufanosa amb unes herbes molt altes i quedem ben molls de peus i cames.
Cal dir que tota aquesta zona també rep les pluges d’aquests dies, on plou gairebé cada dia.
Ara ens cal creuar la Riera de la Sauva Negra. En aquesta ocasió ho fem passant directament pel mig.
A partir d’aquí observem un canvi radical en la vegetació; estem entrant a la Sauva Negra.
El nom fa referència al massís muntanyós format pels contraforts septentrionals del puig Oriol 972 m.alt., que enllaça per l’est, amb les altes cingleres del castell de Centelles, al límit dels municipis de Castellcir (Vallès Oriental), Centelles i Sant Martí de Centelles (Osona). Limita pel nord i per l’est amb el curs de la riera de Castellcir (dit a la capçalera torrent de sauva negra) . Es molt característica pel seu caràcter residual, la important fageda d’aquest mateix nom.
La Sauva Negra és un petit espai natural (67,35 ha.) protegit dins del Pla d’Espais d’Interès Natural. Aquest paratge és molt desconegut i atresora un dels boscos més diversos i atractius de les comarques barcelonines. Faigs, roures, pi roig, blades, aurons, trèmols, moixeres i avellaners, són un tast de la gran diversitat d’arbres caducifolis que donen color a la tardor en aquesta fondalada.
Dins hi trobarem la font sulfurosa de la Sauva Negra N 41º47.006’ E 2º11.148’
Finalment sortim a una clariana i ja som a la urbanització Puigsagordi. Cal superar una forta pujada per una crta. asfaltada i arribem al punt de sortida de l’excursió d’avui.
Alçada màxima: 953 m.
Alçada mínima:
685 m.
Desnivell total: 393 m.
Recorregut: 11'34 kms.
Avui també hem disfrutat d’un dia esplèndid sense massa calor.
Arribem a Vic a ¾ d’una
4 comentaris:
M'ha agradat molt la teva pàgina.
Els tres que sortim cada setmana a caminar - un es de Granollers, dos de LLerona - enirem a veure el Castell de la Popa a principis de Setembre. No el coneixía.Gràcies.
Perdona el meu català.
Eniré revisant la teva pàgina.
Jordi Mercader
Felicitats per la ressenya.
Es molt completa tant de text com de fotografies.
Ens ha agradat molt la històra del Castell de Popa.
Ho farem servir, volem anar-hi amb el Centre Excursionista de Terrassa.
Salutacions.
soc un conegut teu.....miquel sola de la caixa rda camprodon.. està molt be el teu blog espero fer forçes consultes......apa adeu....
Hola,
lo intento mañana espero no perderme.
Comentaré también a la vuelta.
gracias
Publica un comentari a l'entrada