Torre del Mir (Fabert)

18 de Juny de 2008

La ruta al Wikiloc

Fabert – Basses de Fabert – Torre del Mir – Collada de Prats – Fabert

A 2/4 de 8 sortim de Vic . L’itinerari que fem amb el cotxe és el següent: Vic, Ripoll, Camprodon, Molló i Fabert. Total 73 kms.
Arribem a ¾ de 9.

Deixem el cotxe aparcat a la placeta del poble.
Fabert està situat a 1.387 m. d’alçada entre el Serrat de les Moreres i el Torrent de Fabert, i agrupa la població d'aquesta petita vall, formada per l'esmentada torrentera, en un nucli de deu o dotze cases, on només hi ha quatre habitants fixos durat tot l'any. L'encant de Fabert recau en la seva tipologia i integració en el paisatge, i cal destacar que a inicis dels noranta, el Servei Meteorològic de Catalunya va ubicar-hi una estació meteorològica automàtica. Així doncs, gràcies a les noves tecnologies, podem saber quin temps fa a Fabert. La tranquil•litat que es respira en aquest poble és total.

Veinat de Fabert

L’excursió d’avui serà una ruta circular. D’anada pasarem per les Basses de Fabert i de tornada baixarem per la Collada de Prats.

Recorregut

Ens posem a caminar a les 9. Cal dir que avui el dia es presenta magnífic. Ja era hora. Només en cal anar seguint la ruta que tenim carregada al GPS que coincideix amb les marques grogues i blanques que anem trobant durant tot el trajecte fins arribar al Coll. La pujada és força llarga però va pujant suaument sense gaire desnivell. Les vistes cada cop són més amplies. Veiem el Costabona, Roca Colom i més endavant el Canigò.

En ple ascens a les basses de Fabert

Al fons el massís del Canigó

Tardem 1h. fins arribar a les Basses de Fabert; ens trobem a 1622 m d’alçada; al fons ja veiem la silueta de la Torre del Mir. La sorpresa és que està tota ella envoltada de bastides.

Anem progressant i una vegada a la pista que ve de Coll D’Ares, seguim per la dreta fins arribar al trencall de la torre; finalment veiem la gran sorpresa. La torre del Mir està en fase de restauració total. El camí d’aproximació a la torre està del tot “obert” i tot el seu voltant completament malmès. Quedem molt parats davant d’aquesta situació. Demanem permís per acostar-nos-hi per poder fer unes fotos i marxem de seguida; doncs hi ha molt d’enrenou. Esperem i desitgem que aquesta Torre torni al seu estat habitual així com tot el seu entorn. De tornada parlem amb un senyor i ens comenta que fa pocs dies la Torre va rebre un fort impacte d’un llamp i va quedar molt malmesa.

Estat actual de la Torre del Mir

Vista de la torre a l'Agost del 2007

La ciutat de Prats formava part d’un dispositiu de defensa important com ho demostren les muralles del segle XVII. Accessible a totes les estacions, la Torre del Mir constitueix un remarcable mirador sobre el Vallespir i el massís del Canigó.

Una mica d’historia:
La Torre del Mir data del segle XIII. Originàriament nomenada « Torre de Castellar », fou construïda en aquest lloc estratègic per Jaume II de Mallorca, per vigilar amb les seves veïnes, l’antiga frontera entre el regne d’Aragó i França, desprès de les llacunes de defensa constatades en els combats de 1285.

Restaurada al segle XIV sota Pere IV d'Aragó, serà abandonada com la majoria de les torres a senyals quan el Tractat dels Pirineus el 1659 faci retrocedir el traçat de la frontera.

Fou nomenada Torre del Mir al segle XVI, del nom de la masia situada a sota.

La seva posició, a 1540 m d'altitud, li valdrà d'escapar a les destruccions del XVIIè del qual seran l'objecte la majoria de les fortificacions. Aquestes torres són edificis destinats a comunicar informacions d'ordre militar per focs, a la nit, o fums el dia. La Torre del Mir permetia vigilar el coll d'Àres i comunicar amb les torres de Cabrenç, sobre el municipi de Serrallonga, i la Torre de la Guàrdia sobre Prats-De-Molló.

La Torre del Mir és un edifici de plànol circular amb talussos a la base, de 10 m de diàmetre i 9 m d'alçada; construïda en còdols de calcària i d'esquist de manera sumària escairats. Era abans envoltada d'una plataforma circular proveïda d'arqueres; només el mur de socolada d'aquesta plataforma és encara al lloc. Cap al nord-oest, un fossat a estat condicionat per reforçar l'aïllament de la torre en un sector naturalment mal defensat. La porta, del qual el marc a desaparegut, és cap al sud-est , el seu llindar és establert a aproximadament 1,50 m del sòl .
La copa de l'edifici revela tres nivells encorbats en cúpula. La comunicació entre els pisos és assegurada per una escala a vius molt estret, mesurat en l'espessor de la maçoneria. Propietat de l'Estat, Ministeri de l'Agricultura.
Municipi gestor per arrendament emfitèutic
(Informació: www.languedoc-roussillon.culture.gouv.fr/ )

Abans molt nombroses, sobretot en el Vallespir, els Albères, els Corbières i els Fenouillèdes, aquestes torres constituïen una xarxa excepcional d'obres de vigilància .

No subsisteix actualment més que una quinzena d'aquestes obres, a més o menys bon estat, que es visualitzen entre l’un i l’altre costat al llarg del traçat de l'antiga frontera.

Esmorzem en un pla tot contemplant la silueta de la torre.

De tornada passem per Les Basses de Fabert però ara seguim en sentit contrari i ens dirigim cap a la Collada de Prats. Seguim primerament uns senyals de color groc i blancs. Passem per varies tanques de filats i en més d’una ocasió ens cal “saltar” per llocs ben agosarats.

Durant la baixada anem contemplant tot el camí que hem fet en l’anada.

Gaudim d’unes vistes molt àmplies. Passem per sota l’oratori de Sant Pere. Més endavant els senyals són de color groc. Al fons veiem tot el veïnat de Fabert arrecerat al costat de la muntanya. A mesura que ens anem acostant al poble el camí cada vegada és més estret i cal anar molt en compte de no relliscar; doncs està molt moll i enfangat. Finalment travessem la Riera i arribem al poble de Fabert a la una del migdia.

Avui hem fet una bonica excursió on hem pogut gaudir d’amplies vistes panoràmiques.
La sorpresa ha estat el “veure” La Torre del Mir en aquest estat de restauració. Esperem poder anar-hi una vegada acabades les obres i tornar a disfrutar de la vista i de l’entorn d’aquesta torre.

Recorregut: 12’45 kms.

Arribem a Vic a ¼ de 3.