Collada de Toses – Pla de La Bassa – Coll de la Creu de Meians – Cim de Coma Morera – Pla de Salines
Descarregar Track de la rutaLa ruta al Wikiloc
Aproximació:
Sortida de Vic a les 7. Anem en direcció a Puigcerdà per la C-17. Passem per Ripoll i a partir de Ribes de Freser continuem per la N-260 fins a la Collada de Toses. Deixem el cotxe al davant mateix de l’hotel de la Collada.
Total: 74 km
Introducció:
L’excursió d’avui transcorre per extenses zones de pastura amb ramats de vaques i cavalls. Carenes força suaus i amb àmplies vistes panoràmiques sobre la Cerdanya. Aquest recorregut amb boira és molt perdedor.
Itinerari:
Ens trobem situats a La Collada de Toses a 1.790 m entre la Vall de Ribes i La Cerdanya. Cal dir que el nom vertader és “Les Colladetes”
Comencem l’excursió d’avui a 2/4 de 9 amb un dia magnífic. Passem pel costat mateix de l’hotel i pel darrera trobem un pista que s’enfila. Seguim els senyals de color blanc . Entrem dins el bosc i continuem pujant fent llaçades.
Continuem el camí en lleugera pujada fins arribar a unes fortificacions “bunquers” de l’època dels maquis. En aquest punt ja podem començar a gaudir de grans vistes.
Bunquer al costat del camí
Anem seguint el filat
Anem pujant suaument per la carena per uns prats d’herba i seguint el filat que tenim al costat.
Anem seguint el filat
El Puigllançada i La Tossa d'Alp
Més endavant passem pel costat d’un altre bunquer. Com a curiositat hi veiem unes quantes marmotes que el fan servir de cau.Poc desprès arribem al Pla de La Bassa. Ens trobem a 2.026 m. Indret amb una gran vista: La Cerdanya, La Serra de Montgrony i al fons les muntanyes d’Andorra.
Continuem per l’amplia carena, ara en lleuger descens, i arribem al Pla de l’Orri. Al fons del pla hi ha el Coll de La Creu de Meians.
Fins aquí portem 1h. de camí.
El Coll de La Creu de Meians, situat a 2.025 m. Lloc estratègic i punt fronterer.
(fita nº 502). Hi passa el GR-11 que ve de Planoles puja cap a Dòrria i va cap a Puigcerdà.
L’actual GR11 discorre, per l’antic camí reial que unia les valls del Ter amb la Cerdanya, anomenat també Camí dels Carlins pel fet històric d’haver estat la via de fugida cap a l’exili dels militars carlins derrotats pel General Prim.
Passem el filat i ens arribem al padró de la creu de ferro. Creu en memòria de l'excursionista i esquiador Jordi Prats que morí l'any 1955 durant la IX travessia Núria-La Molina organitzada pel Club Muntanyenc Barcelonès.
En aquest lloc hi fem un petit descans tot contemplant un paisatge esplèndid i el perfil dels prats per on acabem de passar.
Aquí deixem el GR11 i agafem un camí de carro cap a l’est que puja força. Al cap de 10 minuts arribem a un búnquer, on es perd la pista, i fem camí de dret cap a la carena.
Poc desprès arribem al Collet de Sant Salvador. En un pi situat a la dreta del camí hi ha una rètol que informa del lloc i també d’una font que es troba a 2’.
A partir d’aquí continuem en forta pujada per l’ample llom de la muntanya. Fent unes quantes ziga-zagues arribem al cim de Coma Morera a 2.213 m.
Des del cim podem gaudir d’una magnífica i àmplia panoràmica de la Cerdanya. Contemplem el Puigmal, el Carlit, la Tosa d’Alp i la Serra del Cadí.
Aquest cim és accessible amb cotxe des d’Oceja. Hi passa una pista forestal que va cap el Pas dels Lladres i arriba fins a sota el Puigmal.
Continuem seguint per aquests suaus i extensos prats. Passem una tanca de filferro i pel costat d’una fita (nº 504).
Poc desprès travessem una petita mollera amb uns bonys a dins i formant un petit rierol. És el naixement del torrent del Palós.
Al davant tenim la magnífica visió del Pla de Salines. És un extensíssim altiplà de prats ondulats i esglaonats amb una alçada mitjana de 2.200 m. Aquestes ondulacions esglaonades s’estenen 10 km de llarg per un d’ample. Aquesta zona exemplifica a la perfecció una de les etapes geològiques més característiques d’aquesta part del Pirineu.
L'indret constitueix un magnífic punt de partida de nombroses excursions. Es pot continuar seguint la carena cap el Pas dels Lladres i pujar al Puigmal o bé baixar cap a Dòrria.
Hem fet la pujada en 2 h.
Esmorzem en un extrem d’aquest extens pla. La vista que s’observa és molt àmplia. Hi podem contemplar el Puigmal, El Carlit, Serra del Cadí, Puigllançada, Tossa d’Alp i també Montserrat entre d’altres. Avui gaudim d’un dia esplèndid.
Desprès del merescut descans i d’haver contemplat aquest bonic panorama iniciem el camí de baixada desfent el que hem fet en l’anada.
Anem seguint tranquil•lament pel llom de la carena i més endavant per una pista que transcorre pel costat del filat.
Al arribar al Collet de Sant Salvador i seguint el rètol que hi ha en un pi ( col•locat per l’amic Joan Benet), deixem el camí, passem el filat i continuem cap a la dreta. Entrem dins el bosc i pocs metres desprès arribem a la font del Picassó.
Més que una font, és un indret on hi brolla l’aigua formant un rierol.
Durant la baixada tenim al davant nostre La Serra de Montgrony, El Puigllançada i la Tossa d’Alp.
Serra de Montgrony
Sovint cal aturar-nos per contemplar el paisatge.Finalment entrem dins el bosc i seguim la pista marcada amb senyals blancs que molt sobtadament baixa fins arribar al peu de La Collada.
Passem per la dreta de l’hotel i arribem de nou al cotxe.
Fem la baixada en 1h 30’
Recorregut: 10’08 km
Alçada mínima: 1818 m
Alçada màxima: 2224 m
Ascensió Acumulada: 515 m
Excursió d’alta muntanya molt interessant ascendint per la carena fronterera i conèixer desprès els amplis i alts plans del Pla de Salines.
Sortida realitzada el dia 7 de Setembre de 2011
1 comentari:
Hem fet aquesta excursió i felicito a l'autor de la crònica perquè ho hem trobat tot, molt ben indicaat. Felicitats i gràcies.
Em dol que veig que fa temps no publiqueu res de nou, doncs és dels pocs itineraris que surten a internet que estan molt ben indicats i no hi ha perdua en les indicacions.
Gràcies.
Assumpta.
Publica un comentari a l'entrada