Recorregut:
Coll de Comajoan – Cal Santcrist – Coll de Siols - Puig de la Bastida – Pla d’Aiats - Grau d’Aiats - Aiats – Comajoan – Coll de Comajoan
Descarregar Track de la ruta
La ruta al Wikiloc
Aproximació:
Sortim de Vic a 2/4 de 8 amb molt de fred però amb un dia clar. Anem en direcció a Cantonigròs per la crta. C-153 i aproximadament en el km. 26 deixem aquesta crta. a l’alçada del Coll del Bac. Agafem la pista forestal encimentada que surt per l’esquerra (hi ha senyal indicador) i seguim uns 2 kms. fins el Coll de Comajoan. Deixem el cotxe al costat del Camí Ral de Vic a Olot. Total 28 kms.
Introducció:
Una travessia circular per les cingleres de l’allargassat puig de la Bastida fins a la verticalitat del Pla d’Aiats i amb excel.lents vistes panoràmiques. A sota nostra quedaran les verdes pastures osonenques i a la llunyania els espadats de Sau.
Itinerari:
Comencem l’excursió a ¼ de 9, amb una temperatura de -1’5 ºC., però amb un sol esplèndid; tenim el dia assegurat.
Estem davant de l’entrada de la masia de Comajoan. Hi ha un rètol que ens diu que ens trobem al Coll de Comajoan i també indica el Camí Ral de Vic a Olot, senyalitzat amb marques grogues.
Seguim aquesta pista forestal que va avançant molt planerament i comencem a rodejar el cingle d’Aiats.
A l’alçada del Pla de Bertajol, per la dreta s’afegeix el GR-2 i també aprofitant un tram d’aquest el GR-151.1 (Camí del Bisbe i Abat Oliba i el Camí de Sant Jaume).
Més endavant deixem el GR i agafem una pista a l’esquerra que en lleugera pujada ens portarà davant la masia de Cal Santcrist a 1.181 m. Només en resta una petita cabana a la dreta de la pista, en un replà cobert de prats. Estem sota el Puig de la Bastida.
Cal Sant Crist i Puig de la Bastida
Anem seguint i desprès d’entrar a una fageda, passem una tanca i al arribar al Pla de la Soca fem un gir de 180 graus i anem pujant amunt. Abans però ens desviem a la dreta per un caminoi que ens porta cap una font en un recó molt acollidor. Desfem el camí i continuem amunt fins arribar al Coll de Siols (també consta com Saiols) a 1.115 m. Aquest coll molt pla i obert, en molta vista al fons, cobert de prats, és recorregut per una línia telefònica.
Damunt, vers el Sud, tenim el Puig de la Bastida. Girem cap i l’esquerra del coll i seguint els senyals de color vermell comencem a pujar per dins la fageda seguint l’aresta per un camí força dret fins al Puig de la Bastida a 1.249 m. d’alçada.
Aquest puig estret presenta una forma allargassada. Fins aquí tardem 1h i 30’’
A dalt contemplem la gran vista panoràmica amb el Puigsacalm a primer terme i al fons el Canigó nevat.
Busquem una bona ombra i esmorzem. Contemplem tot l’itinerari que hem fet. Des d’aquí dalt fruïm d’unes vistes panoràmiques molt amplies. Estem a 1.285 m. d’alçada.
El Pla d’Aiats, molt gran i llargarut, té una extensió aproximada d’uns 1.500 m. i una amplària de 150 m. amb una alçada màxima de 1.307 m. Forma un llom arrodonit amb lleugeres ondulacions emmantellades de bronza, falgueres i també actualment pins.
Aquest pla ocupa tota la plataforma horitzontal de la fenomenal i característica cinglera del Collsacabra. En una gran part s’hi havia conreat camps de patates (molt preuades). L’any 1.942 fou el primer any de la sembradura. Per a la seva explotació i aixopluc es construïren Les Cabanes, actualment en ruïna progressiva.
El Pla d'Aiats és un prat sobre el qual podem passejar o, simplement, estirar-nos i descansar, i el millor de tot, amb unes vistes excepcionals. Caminant per aquesta plataforma verda podem veure als nostres peus fins a tres comarques diferents, entre les quals s'aixeca el Collsacabra: Osona, la Garrotxa i la Selva
Arribem al cap de la cinglera i aquí cal aturar-se i saborejar detingudament el panorama.
Seguim el camí que transcorre pel mig del pla i arribem a les Cabanes d’Aiats. Són dues edificacions situades en una clotada. L’edifici és d’obra, i sembla una masia, però no han estat permanentment habitades.
Aquí comença el grau procedent d’Aiats; anomenat grau de la Serrica o de l'Escaleta, o també Escales d'Aiats, únic que permet franquejar la fenomenal muralla des de la vall. El camí comença entre la fageda amb senyals de color blau i baixa atrevidament fent llaçades. En la baixada trobem les restes d’un antic carro. Passem per algun tram empedrat.
Més avall el corriol surt del bosc i travessa una obertura, havent-s’hi practicat una llarga graonada amb un cingle a la dreta on veiem la masia d’Aiats. Ara el camí queda encastat dins de la canal i finalment arribem al pla, darrera la masia d’Aiats.
Aquesta important masia està situada al repeu de la impressionant cinglera a les quals ha donat el nom. Voltada de camps de pastura on la presència de bestiar és habitual.
Aquesta masia presenta tot un conjunt de noble presència. Al costat de la casa hi ha l’ermita de Sant Gil.
Arribem al Coll de Comajoan i fem una ultima mirada a tota aquesta panoràmica del Pla d’Aiats.
Marxem a 3/4 1 i arribem a Vic a 2/4 de 2.
Recorregut total: 8’34 km
Desnivell: 328 m
Avui hem pogut gaudir d’unes impressionants vistes de la Comarca d’Osona i de totes les serralades que ens envolten, des d’un dels llocs privilegiats i més bonics, amb un dia de sol esplèndid.
2 comentaris:
Cal Sancrist és muntada a Rupit. Així ho varem saber en una Lletissonada, en que s'explicaba que l'amo va desmontar pedra a pedra la casa i la va muntar més enllà: a Rupit
El camí normal de Rupit a Susqueda,passa quasi a tocar Sant Joan ,ont giraba avall, deixant l'esgésia a la dereta, baixa fortament a la clotada tenint després per sobre Montdois a la dereta .A veure si el trobeu un altra vegada que hi aneu
Publica un comentari a l'entrada