Grau d'Olot (L'Hostalot)

10 de Desembre del 2008

Recorregut:
L’Hostalot – Mina dels Bandolers – Grau d’Olot – Coll del Pixador dels Matxos – Torrent del Puig – La Cirera – Grau d’Olot – Coll del Pixador dels Matxos – L’Hostalot

Recorregut i Mapa (Editorial Alpina)

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8 en direcció a Olot per la C-153 passant per Cantoni i Rupit; poc abans d’arribar a l’Hostal de la Devesa, al final d’una llarga recta amb un senyal indicador, trenquem a l’esquerra en direcció a Falgars. Aquesta carretera és bastant estreta i cal anar molt en compte. Deixem el cotxe davant de l’Hostalot on hi ha un senyal indicant el lloc.
Total: 40 kms.

Inici de la ruta

Itinerari:
Avui fem un tram del recorregut de l’antic camí ral de Vic a Olot, dins el sector del Grau, que supera la cinglera que limita l’altiplà del Collsacabra.

L’origen del camí ral s’ha d’anar a buscar a l’època romana, amb una branca de l’Strata Francisca. Aquest camí, a l’edat medieval, es va convertir en la via de comunicació entre Vic i Olot. Aquest històric camí, molt concorregut durant dècades per persones i animals, ara ja fa anys que està en desús. El declivi va començar a la dècada dels anys quaranta quan, es va construir la carretera que enllaçava Vic i Olot per la Salut.

Per tal de recuperar aquest camí, el dia 1 de juliol del 2006 es va constituir al mas de la Serra al poble de Pruit (Osona) l’entitat “Amics del Camí Ral de Vic a Olot”, que neix amb la ferma voluntat d’unir esforços per treballar envers la rehabilitació i la recuperació històrica i cultural d’aquest camí mil·lenari i reivindicar una via de comunicació que havia estat fonamental en els intercanvis entre les dues comarques.

En l’adreça http://camiral.bloc.cat/ es pot anar seguint les seves actuacions.

Comencem la ruta d’avui a 2/4 de 9. amb un dia gris i envoltats de neu a les parts més altes. El camí ral està senyalitzat amb marques grogues. Ens trobem davant de L’Hostalot (890 m.),

l'Hostalot

antiga casa que havia estat un hostal al peu del camí ral de Vic a Olot; baixem cap el torrent del Grau i passem per el pont de l’Hostalot. Aquest pont és d’origen romànic; està força amagat per la vegetació.

Pont de l'Hostalot

Desprès de passar una porta podem observar que en aquest tram s’hi veuen molts trossos ben empedrats, sencers i ben conservats amb pilones al marge de l’antic camí ral.

Camí ral Vic-Olot

Anem seguint el camí amb lleugera pujada passant per un bosc de roures fins arribar a una clariana que desemboca en un prat. Travessem aquest prat cap a l’esquera i arribem davant de l’Hostal del Grau. Actualment restaurat i dedicat a segona residència. Antic hostal del camí ral. Punt obligat de parada dels traginers abans d’emprendre l’ultima etapa cap Olot. És un gran edifici, quadrat i molt bonic amb vestíbul i arcs porxats a la planta baixa i pis. Magnífica situació.

Antic Hostal del Grau

Al costat mateix de l’Hostal del Grau, comença a baixar el Grau d’Olot. Tot seguit trobem un indicador on diu: Mina dels Bandolers. Deixem el camí i ens desviem cap a la dreta creuant un petit torrent i passant per una roureda seguim per sobre les marrades del grau fins arribar a trobar un filat espinós que acaba en un roure prop de la carena. Tenim la Mina dels Bandolers sota els nostres peus. Aquesta mina és en realitat un gran call natural d’uns 60 metres de llarg i 1’5 d’ampla i altura de 2 a 4 m. Encara que està destapada, s’hi havia fet una teulada natural de terra, per fer-ne un bon amagatall.

Mina dels Bandolers


Desfem el camí i enllacem de nou cap el camí ral en el tram del grau. Aquest grau que permetia els pas dels carros, conserva encara l’empedrat amb fortes i atrevides rampes. L’indret és misteriós i salvatge. Altes parets de pedres aguanten el camí enmig d’una fageda i d’una vegetació molt tupida.

Grau d'Olot

El camí va baixant fent llaçades. Sota el camí i a l’esquerra veiem un pedró amb una inscripció que diu: Laudetus Nomen Domini, la creu de Sant Jordi i l’any 1731.

El pedró

Aquest indret molt concorregut era conegut, malauradament, pels atacs dels bandolers als vianants.

Continuem baixant i al arribar en un revolt, el camí queda una mica desdibuixat per una esllavissada. Poc desprès passem per la font de les Marrades, situada a la dreta del camí i al peu d’unes roques. Al damunt hi ha un bonic pessebre amb imatges de fusta ben treballades.

Font de les Marrades

Arribem a una clariana, som al Coll del Pixador dels Matxos. Cruïlla de camins. Deixem el cami ral i seguim un camí cap a l’esquerra. En un pi hi ha una “X” de color groc. Anem seguint aquest estret camí en lleuger descens fins arribar a trobar-ne un altre de transversal que el seguim per la dreta. Anem baixant fins que trobem una monjoia. Deixem el camí i trenquem a l’esquerra.

Cal seguir per aquest camí

Baixem per aquest camí en forta pendent enmig d’esglaons de roques i arribem a la Riera del Puig.

Riera del Puig

Uns pocs metres més avall veiem la font de la Cirera. Font a tocar al riu. Hi ha un petit relleu de la Verge i el Nen; amb una roda de molí al davant que fa de taula. És un lloc amb un bonic bosc de ribera i molta vegetació.

Font de la Cirera

Travessem la riera enmig de les grans pedres i deixant la riera a la dreta seguim el camí en direcció Nord, sortim del bosc i arribem a la masia de la Cirera. Gran masia deshabitada però rehabilitada recentment.

Al fons la raconada del Grau d'Olot


Masia de la Cirera

Fins aquí hem tardat 2 hores.

Estem aproximadament a la meitat de la ruta i a 500 m. d’alçada. Esmorzem al costat mateix de la casa tot contemplant la gran vista panoràmica de la Vall d’en Bas, S. Miquel de Castelló, el Puigsacalm, el Canigó.

Vall d'en Bas

Poc abans d’arribar a la casa (lloc per on veníem), girem a la dreta, per una pista que ens torna a portar a la riera; la travessem i passem per el mig d’un camp on al final girem a la dreta per anar a passar per el davant de la casa de El Solans.

camí de tornada

En aquesta casa comença el tram del camí ral de Vic a Olot. Seguim les marques de color groc. A trossos l’empedrat del camí està molt ben conservat i s’enfila fent llaçades. Desprès de passar per una drecera del camí ral, arribem de nou al Coll del Pixador dels Matxos. Aquí deixem el camí principal, que és el que puja, i agafem el de l’esquerra.

Coll del Pixador dels Matxos. Seguim el camí de l'esquerra

Aquest camí que està força desdibuixat per les fulles va planejant primerament i ràpidament comença a enfilar-se per guanyar el grau. Només veiem un parell de senyals de color vermell pintats en uns faigs. Camí molt dret i directe.

Al arribar en un pla i desprès de passar una tanca amb fil ferro espinós girem a la dreta enmig d’una roureda fins a trobar la crta. que va a la casa de l’Hostal del Grau.

lloc on deixem la pista i anem cap a l'esquerra

Seguim un tram per aquesta crta. fins arribar en un rètol on diu: Mina dels Bandolers. El seguim però en sentit contrari, és a dir cap a l’esquerra i enllacem de nou al camí ral, a tocar al pont de l’Hostalot.

El pla d'Aiats i Cabrera

Passem el pont i per davant de la casa de l’Hostalot. Finalment arribem a la crta. de Falgars.

Marxem a ¼ d’una i a ¼ de 2 arribem a Vic.

Total kms: 8’88
Desnivell: 448 m.


Avui ha estat un variat i complet itinerari. Hem pogut gaudir de cingleres, del bonic camí empedrat del Grau, diverses font atapeïdes de vegetació i d’esplèndids panorames en diversos punts de la ruta.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Enhorabona Josep Mª. Això és el que se’n diu fer les coses be. Quedo bocabadat del treball i del temps invertit. Track, fotos, comentaris, documentació, ..., és la primera excursió en la que entro de la teva col•lecció i ja vull acabar el comentari per entrar en les altres. Salutacions. Jordi de Barcelona.

Anònim ha dit...

Magnific Josep Mª. Feu una tasca maravellosa. Properament la farem.
Moltes gràcies per la teva dedicació
Xavier

Anònim ha dit...

Hola, m'ha agradat la vostra caminada aqui a Internet.
Però us volia dir una cosa, millor que no deixeu el cotxe davant de la casa de l'Hostalot, millor deixar-lo on hi ha una senyal de Parquing (P), que hi vam deixar un espai on deixar els cotxes, i llavors hi ha un pas per passar cap al pont, feu servir aquest camí, i no passar per davant de la casa.
Moltès gràcies.

Joan Benet ha dit...

Cideeeera, no Cirera

En Puji ha dit...

Hola , vaig fer la ruta ahir i es molt maca pero haig de dir que l ultim tram ,el de la fageda , molt mal marcat o gens marcat ens varem perdre i varem anar a sortir a la Masia Coll i la Masia Torrent uns dos quilometres mes amunt del Hostalot.