Coll de Ciuret - Salt de Sallent

Recorregut:
Coll de Siuret – Font Fosca – El Sallent – Salt de Sallent – Grau de Platraver – Pla Traver – Coll de Siuret

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida a 2/4 de 8 de Vic en direcció Sant Quirze de Besora per la C-17. A partir d’aquí en desviem per la BV-5227 fins a Vidrà. Continuem en direcció a Olot per la GIP-5227 passant per Siuret (o Ciuret) i en una paella molt marcada trenquem a la dreta on un rètol ens indica: Puigsacalm, Pla Traver i Sallent. Seguim per aquesta pista passant per el Coll de Siuret (divisòria de les conques del Ter i del Fluvià), fins al proper rètol on diu: El Sallent. Aquí deixem el cotxe. Total: 45 km.

Itinerari:
Avui el dia es presenta completament assolellat. La temperatura és de 0ºC. Comencem la ruta a 2/4 de 9. Tenim davant nostre uns prats magnífics. Seguim la pista forestal que ens portarà fins a la casa de Sallent.

Inici de la ruta

Aquest tram de pista està en força bon estat. Anem seguint amb baixada per la part obaga pel Ras de les Falgueres.

Ras de les Falgueres

Abans de creuar la riera de Sallent i en un revolt a l’esquerra hi ha la font de la Fosca.

Mentre anem baixant per aquesta pista podem observar en un racó del cingle un salt d’aigua, els dies de forta pluja. Avui està completament sec. És el Salt de la Capa de la Princesa.
A l’hivern al quedar plenament dins la part obaga queda completament glaçat.

El salt de la Capa de la Princesa sota el cingle

Una autèntica raresa que no cal deixar escapar els anys que es forma. Bona cascada en un lloc inusual.

El salt completament glaçat (Desembre de 2008)

Més informació: http://www.ressenya.net/php/vimprimible.php?id=583

Desprès d’encadenar diverses giravoltes agafem un trencant a l’esquerra que ens porta al mas Sallent.

Mas Sallent


Aquesta casa que té llum i aigua està actualment en una fase de rehabilitació. Podem observar que s’ha arreglat tota la teulada i a més s’està condicionant tot el seu entorn. Nosaltres hi varem estar el desembre de 2008 i estava totalment deshabitada.

Donem una mirada als voltants de la masia i seguint un camí que surt per davant mateix de la casa baixem fins a la font de Sallent, que en realitat és una mina. El lloc està molt emboscat.

Font de Sallent

Anem seguint aquest rierol, el creuem dues vegades, i en forta pendent arribem al pla del Salt de Sallent. Vorejant el filat de la cinglera arribem finalment al Salt de Sallent.

Salt de Sallent

Fins aquí hi ha uns 4 km. i un temps de 1h i 30’

El Salt de Sallent és molt espectacular; l’aigua es precipita per parets de més d’un centenar de metres. Avui hi trobem poca aigua. No tenim cap dificultat per travessar la riera. Aquí el buit és impressionant i no ens deixa veure la magnitud del salt. Impressiona però veure el retallat cingle per on cau l’aigua.

Al fons, la Vall d'en Bas

Encarats a la cinglera, travessem la riera de Sallent i seguint el camí marcat anem al “mirador” des d’on gaudim de la millor vista del Salt i de tots els cingles que l’envolten. Magnífica visió panoràmica de tota la Vall d’en Bas.

El Salt vist des del mirador


Desfem un tros el camí i ens situem de nou sobre el mateix Salt per esmorzar-hi. Gaudim d’unes vistes esplèndides i d’un temps immillorable; mentre que el sol comença d’escalfar-nos.

Damunt el Salt

Riera de Sallent

Anem seguint amunt per la dreta de la riera de Sallent fins a arribar al fons de la vall sota els cingles. Més endavant ens cal creuar-la en un lloc molt ampla i pla.

Travessant la riera

Ens trobem als Prats del Salt de Sallent a 1.030 m. Hi ha un rètol a la dreta. En aquests prats hi trobem força bestiar.

Força bestiar en la riera; al fons hi ha el rètol


Situats al fons d’aquests prats i seguint els senyals grocs comencem a pujar per el Grau de Platraver. Entrem al bosc de faigs i amb forta pendent i giravolts superem aquest grau.

Grau de Platraver

Sortim a una clariana i enllacem en una pista forestal i la seguim fins que arribem davant un filat tancat que ens cal superar. A partir d’aquest lloc els senyals grocs desapareixen i seguim directament en fort pendent per amples prats d’herba cap al mas de Platraver.

Al fons la masia de Platraver

Vista des de Platraver

Arribem a Pla Traver situat a 1.290 m. d’alçada. Aquest indret és un paratge de gran bellesa situat en el vessant septentrional de la Serra de Puigsacalm, entre els puigs Cubell i de Miralles, que domina per la dreta la capçalera de la riera de Sallent i envoltat d’amplis prats i boscos constitueix un marc meravellós digne de ser contemplat.
Punt de partida per pujar al Puigsacalm.

Prats de Pla Traver

Enmig d’aquests extensos prats hi ha la masia de Platraver del s. XV Actualment convertida en casa de turisme rural.

Masia de Platraver

Passem pel davant de la masia i seguim per la pista que arriba a la casa i desprès de caminar uns 20’, arribem de nou al punt de sortida; final de l’excursió d’avui.

Últimes vistes abans d'arribar


Marxem del Coll de Siuret a 2/4 d’una del migdia.

Recorregut: 7’35 km
Alçada mínima: 1006 m
Alçada màxima: 1310 m
Ascensió Acumulada: 296 m

En l’excursió d’avui hem pogut gaudir d’una gran diversitat d’entorns. De les fagedes als prats d’herba a Pla Traver, dels atapeïts boscos i de grans vistes panoràmiques a les cingleres. En definitiva, una ruta molt recomanable per passar una bona matinal.

Sortida realitzada el dia 27 d’Octubre de 2010

5 comentaris:

El meu 3cat 24 ha dit...

Hola Josep Ma!

El 3cat24, pàgina web de notícies de TV3 i Catalunya Ràdio, vol mostrar el que es fa a la Blogosfera catalana i diàriament destaquem un blog amb contingut interessant. Avui dijous, 20 de gener, li ha tocat al teu. Ho pots veure aquí:

http://www.3cat24.cat/blogs

I aquí un llistat de tot el que hem recomanat des que vam començar el 9 d'octubre del 2008.

http://www.3cat24.cat/noticia/326283

Si tens cap problema o vols que no el destaquem, només ens ho has de dir.
I si ens pots recomanar un altre blog en català que consideris bo, ho farem en nom teu.
El teu ens el va recomanar "El company de Venus".

A més, t’informem que promocionarem el teu blog a través de la nostra pàgina de Facebook (http://www.facebook.com/elmeu3cat24) i el nostre Twitter (http://twitter.com/elmeu3cat24)

Salutacions!
Equip de Participació d'El meu 3cat24

Francesca Masnou ha dit...

Hola Josep M,
Moltes felicitats per haver estat escollit bloc del dia a Catalunya ràdio.
M'agrada molt el bloc, encara que les excursions que jo faig són molt curtes i totes es fan pels voltants de Sant julià de Vilatorta, que és un lloc molt bonic.
Salutacions cordials.

Francesca Masnou

Ramon ha dit...

Josep Mª,
Felicitats per doble motiu:
1r.- pel reconeixememnt del teu blog a la web de noticies de TV3 i Catalunya Ràdio
2n.- per haver aconseguit 100.000 visitants

Jordi ha dit...

Josep Ma,

Jo també et felicito per haver aconseguit ser blog del dia al 3cat24, per arribar a 100.000 visites i per tenir ja 84 seguidors.

Espero que segueixis així!

Miquel ha dit...

Hola tiet,

Moltes felicitats pels 100.000 i per ser el blog del dia del 3cat24.

Espero que puguis seguir anant d'excursió i escrivint-ne les ressenyes al blog per molt de temps. I si les actualitzacions puguéssin ser amb més freqüència, millor encara!

Endavant, que els 200.000 ja són a prop!

Miquel