Salt de Sallent (Coll de Siuret)

3 de Desembre del 2008

Recorregut:
Coll de Siuret – Font Fosca – El Sallent – Salt de Sallent – Grau de Platraver – Pla Traver – Coll de Ciuret

Recorregut i Mapa (Editorial Alpina)

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida a 2/4 de 8 de Vic en direcció Sant Quirze de Besora per la C-17. A partir d’aquí en desviem per la BV-5227 fins a Vidrà. Continuem en direcció a Olot per la GIP-5227 passant per Siuret (o Ciuret) i en una paella molt marcada trenquem a la dreta on un rètol ens indica: Puigsacalm, Pla Traver i Sallent. Seguim per aquesta pista passant per el Coll de Siuret fins al proper rètol on diu: El Sallent. Aquí deixem el cotxe. Total: 44 kms.

Itinerari:
Avui el dia es presenta amb núvols alts però sembla que farà bo. La temperatura és de -1’5ºC. Comencem la ruta a 2/4 de 9 seguint la pista forestal que ens portarà fins a la casa de Sallent. Aquest tram de pista està completament glaçat i encara amb força neu.

Inici excursió

Anem seguint amb baixada per la part obaga pel Ras de les Falgueres. Abans de creuar la riera de Sallent i en un revolt a l’esquerra hi ha la font de la Fosca.

Voltants de la font Fosca

Serralada del Puigsacalm

Bonic saltant d'aigua glaçat

Desprès d’encadenar diverses giravoltes agafem un trencant a l’esquerra que ens porta al mas Sallent.

El Sallent

Vista de Sant Magdalena des del Sallent

Aquesta casa que té llum i aigua està actualment deshabitada. Nosaltres hi varem estar el juny del 2007 i encara hi vivia un noi tot sol i que per cert ens va comentar que hi portava tres primaveres. Val a dir que té molt de valor “viure” en aquests llocs tan inhòspits i a més amb aquestes condicions tan precàries.

El Sallent

Donem una mirada als voltants de la masia i seguint un camí que surt per davant mateix de la casa baixa fins a la font de Sallent, que en realitat és una mina. El lloc està molt emboscat.

Font de Sallent

Anem seguint aquest rierol i en forta pendent arribem al pla del Salt de Sallent. Vorejant el filat de la cinglera arribem finalment al Salt de Sallent.

Salt de Sallent

Fins aquí portem 4 kms. i un temps de 1h i ¼.

El Salt de Sallent, molt espectacular on l’aigua es precipita per parets de més d’un centenar de metres. Avui hi trobem molt poca aigua i a més està tot glaçat. Impressiona però veure el retallat cingle per on cau l’aigua.

Encarats a la cinglera, travessem la riera i seguint el camí marcat anem al “mirador” des d’on gaudim de la millor vista del Salt i de tots els cingles que l’envolten. Magnífica visió panoràmica de tota la Vall d’en Bas.

El Salt de Sallent vist des del mirador

La Vall d'en Bas

Desfem un tros el camí i seguim pujant fins arribar a la pista forestal (hi ha un rètol). Continuem ara per la dreta i desprès de creuar la Riera de Sallent arribem als Prats del Salt de Sallent a 1.030 m.

Riera de Sallent completament glaçada

El sol comença d’escalfar i ho aprofitem per esmorzar i refer-nos del fred.

Situats en aquests prats més o menys plans, i seguint els senyals grocs comencem a pujar per el Grau de Platraver.

Pujant pel Grau de Platraver


Típics fruits de la tardor

Entrem al bosc de faigs i amb forta pendent i giravolts superem aquest grau. Sortim a una clariana i enllacem en una pista forestal i la seguim fins que arribem davant un filat tancat que ens cal superar. A partir d’aquest lloc els senyals grocs desapareixen i seguim directament en fort pendent per amples prats d’herba cap al mas de Pla Traver; actualment convertit en casa de turisme rural.

Masia de Pla Traver

Pla Traver situat a 1.290 m. d’alçada en un paratge de gran bellesa situat en el vessant septentrional de la serra de Puigsacalm, entre els puigs Cubell i de Miralles, que domina per la dreta la capçalera de la riera de Sallent i envoltat d’amplis prats i boscos constitueix un marc meravellós digne de ser contemplat.

Pla Traver, amb el Puigsacalm al fons


Seguim per la pista forestal que arriba a la casa i desprès de caminar uns 15’ per damunt de la neu que hi ha en aquest tram, arribem de nou al punt de sortida; final de l’excursió d’avui.

Marxem del Coll de Siuret a les 12 i arribem a Vic a la una.

Total kms: 8’7 kms.
Desnivell: 293 m.

En l’excursió d’avui hem pogut gaudir d’una gran diversitat d’entorns. De les fagedes als prats d’herba a Pla Traver, dels atapeïts boscos a les cingleres i de neu en les parts obagues. En definitiva, una ruta recomanable per passar una bona matinal.