La Cau (Llaés)

28 de Novembre del 2007 (206)

Llaés – masia i Balma del Teixidor – La Balmassa - ermita de la Cau – Llaés.

Sortim de Vic a 2/4 de 8, en direcció a S. Quirze de Besora per continuar cap a Sta. Mª de Besora. A la sortida del poble en direcció a Vidrà, trobem un desviament a l’esquerra que indica “a Ripoll per Llaés”; seguim aquesta pista encimentada fins a Llaés. Deixem el cotxe al costat de l’antic hostal de Llaés, situat a la pista de la masia del Teixidor. Total 40 kms.

L’excursió d’avui és un recorregut circular extret del llibre “itineraris a peu pel Ripollès” (Guies del C.E.C. nº 20). Autor: Josep Colomer i Fossas.

Ens posem a caminar a 2/4 de 9. El dia es presenta magnífic. Seguim per la pista on hem deixat el cotxe i l’anem seguint fins arribar a la masia del Teixidor. Antiga casa pairal de grans dimensions amb una petita capella. En arribar-hi continuem a la dreta per una pista. Trobem l’indicador per anar a la Balma del Teixidor però en aquesta ocasió no hi anem. Anem seguint la pista i arribem a una tanca enmig de la pista. No la passem. Abans d’arribar-hi, girem a l’esquerra per un corriol que puja pel costat de la tanca enmig de la vegetació espessa de boixos i avellaners.

El camí ens portarà a una pista; la creuem i seguim de dret pel camí que segueix el filat per el bestiar. Poc després passem un portalet i sortim a l’altre costat del filat. Pugem unes feixes i arribem a una balma a la roca. Som a la Balmassa. És una balma de grans dimensions amb restes de diverses cases dintre seu. Després de diversos intents fallits en altres ocasions, per fi avui hem “trobat” la última balma que ens faltava per visitar en aquesta contrada. Fem les fotos de rigor i seguim un camí a la dreta que puja molt fort i esglaonat per guanyar el desnivell del cingle. En arribar a dalt trobem el camí travesser, que seguirem cap a l’esquerra. Passa per sobre el cingle, i puja per un bosc de roures fins arribar a la carena. Camí molt bonic i amb grans vistes. A partir d’aquí continua de pla. Passem per dues basses buides i després d’orientar-nos arribem a una cap de serra, al punt més occidental de la serra de Milany, on hi ha el santuari de la de la M. de D. de la Cau.

Fins aquí tardem 2 h. Esmorzem arrecerats al costat de l’ermita i de cara al Montseny. Avui la vista és esplèndida.

Aquesta ermita es troba situada a 1.327 m. Es creu que existí un santuari més antic que l’actual, edificat entre els anys 1682-86, i que durant els terratrèmols dels anys 1427 i 1428 quedà derruït. Aquesta ermita, és una església sense campanar i en forma de cabana.

Trobem 2 excursionistes que precisament arriben a la Cau per el camí que nosaltres volem fer a la tornada. Ens orienten i diuen que només cal seguir les restes de sac de plàstic que hi ha col·locats al llarg del camí. També ens indiquen una altre ruta per arribar a La Cau partint de la crta. de Vallfogona. Caldrà fer-la en una propera ocasió.

Iniciem la tornada i tornem a recular per el camí per on hem vingut, però en arribar a les basses, deixem el camí d’anada i en prenem un que baixa fins a un planell sobre el cingle passant pel costat de la tanca de filat espès. Comencem a trobar les restes de sac de plàstic i només cal anar seguint aquests senyals. Abans d’arribar a un revolt i a l’altura d’un roure marcat amb pintura blava, la deixem per l’esquerra, baixem per un corriol i arribem a la masia del Grau a 1.140 m. Ensorrada. Continuem per un camí ample. Abans d’arribar a la torrentera la deixem i baixem pel costat dels prats, paral·lels a la torrentera fins arribar a una pista. Aquesta pista ens portarà a una altra pista que comunica Llaés amb el Teixidor. Després de passar una tanca, girem a la dreta en direcció a Llaés. En poc més d’uns 20 minuts arribem a l’antic hostal sota el turó de Sant Bartomeu de Llaés.

Abans de marxar fem una visita al turó on hi ha l’església de Sant Bartomeu de Llaés i la rectoria, situada on antigament hi havia el castell de Llaés, amb una bonica panoràmica. L’actual rectoria està documentada des del 919.

Fem la tornada en 1h. 30’ . Amb un recorregut total de 10,47 kms.

Arribem a Vic a 2/4 de 2.