Saltor (Bruguera)

31 d’Octubre del 2007 (Opel)

Bruguera – Sant Julià de Saltor

Sortim de Vic a 2/4 de 8 i amb una temperatura de 1º C. Agafem l’antiga N-152 fins a Ribes de Freser. A l’entrada d’aquesta població, al primer trencall a la dreta, trobem l’indicador de Bruguera. Arribem a ¾ de 9. Total 55 kms. Aquí la temperatura és de 7º C. Dia molt assolellat.

Bruguera és un petit nucli urbà agregat al municipi de Ribes de Freser. Situat a 1.150 m d’altitud. Parròquia dedicada a Sant Feliu; el temple és romànic.

Avui fem la ruta de Bruguera a Sant Julià de Saltor.

Sortim de Bruguera a les 9 i prenem el camí en direcció al Serrat Roig, un nucli de tres cases separades del poble. Només ens cal anar seguint una crta. forestal fins arribar a un trencall a l’esquerra on indica: Font Xica. Seguim ara aquest camí estret que va pujant amb forta pendent fins a desembocar, en un coll, a una altra crta. forestal. Anem seguint ara aquesta nova crta. fins a un revolt que gira a la dreta i ens cal deixar la pista per agafar una camí a l’esquerra. El lloc està indicat amb una monjoia. Seguim ara aquest bonic camí fins a desembocar just al davant del Coll de Saltor. Val a dir que tot el camí està marcat amb senyals vermells, encara que molt minsos. També anem mirant el mapa de l’Alpina.

Arribem a Saltor després de caminar 1h 40’ i recorregut 5’28 kms.

Esmorzem al coll mateix de Saltor. Avui tenim un dia esplèndid, sense cap núvol, i podem gaudir de grans vistes panoràmiques: Torreneules, Puigmal, Costa Pubilla, Pedraforca, etc.

Sant Julià de Saltor es troba situat en uns planells molt bonics, a 1350m. d'altitud al peu de Sant Amand, al nord de Ripoll. S'hi arriba per una pista forestal des de Campdevànol.

D'una nau coberta amb volta de canó; va perdre l'absis que fou substituït per un cos més enlairat cobert a dues vessants. Al punt d'unió amb la rectoria hi ha un petit campanar de torre d'un sol pis. El lloc ja és esmentat el 890 . L'edificació primitiva és del s. XI. El lloc havia estat habitat i hi havia un rector que feia de mestre als nens i nenes de la rodalia fins a principis de segle. Actualment està habitat per una colla de jovent.

De tornada seguim el mateix camí de l’anada. Disfrutem dels bonics colors dels arbres, sobretot dels aurons amb les seves tonalitats (vermelloses- groguenques). Avui és un bon dia per la fotografia.

Fem la tornada amb un temps de 1h 10' i amb un recorregut de 5’48 kms

Arribem a Bruguera a ¾ d’una. Recorregut total: 10’76 kms.

A ¾ de 2 ja som a Vic. Ha estat un dia resplendent.

Be. Abans d’acabar voldria dir que el protagonista d’avui ha estat el “gos d’atura” de color blanc que ens ha acompanyat durant tota l’excursió d’avui.