El Bosquetell (Vidrà)

7 de Novembre del 2007 (206)

Coll de Vidrà – Coll d’hi Era de Massa – Font Viva – El Bosquetell – Carena del Bosquetell - Coll de Vidrà.

Avui fem una ruta circular.

Sortim de Vic a 2/4 de 8, amb força boira, en direcció a St. Quirze i cap a Vidrà. Deixem el cotxe al Coll de Vidrà; al davant mateix de la casa del Coll de Vidrà. Hem fet 36 kms.

Comencem a caminar a 2/4 de 9. El dia es presenta totalment net i radiant.

Seguim el GR-3 en direcció a Torelló fins al Coll d’Hi Era de Massa a 1.098 m. Confluència de camins procedents de St. Quirze de Besora, Sta. Maria de Besora, Torelló per les Gargantes i Vidrà. Es diu que el nom prové de quan els habitants de Besora van matar en aquest indret el dèspota senyor feudal que els feia passar diàriament mals tràngols, perquè “hi era de massa”. D’ençà d’aquells fets ha quedat per sempre aquest curiòs topònim a la serra de Bellmunt.

Seguim ara el PR C-45 i ens introduïm a la baga anomenada Bosc de les Fages. Aquí la natura es llueix i el faig és el principal protagonista. Els faigs s’hi troben molt desenvolupats i dificulten el creixement d’altres espècies. La fageda és un bosc atractiu durant tot l’any, però és ara a la tardor, quan les fulles dels faigs s’assequen i, abans de caure, prenen colors ocres espectaculars. Val la pena avançar sense presses per aquesta contrada tan ombrívola.

Anem seguint les marques d’aquest sender que va davallant cap al torrent de la Font Viva. Un rètol a la dreta ens indica: “Font Viva 5’ “. Davallem per un petit corriol i trobem la popular font, situada a l’espona esquerra del torrent del seu nom. La font està completament seca i per la riera gairebé no hi passa aigua. Estem passant un període de forta secada.

Retornem al camí principal i l’anem seguint fins arribar al lloc on s’estreny i baixem per un corriol. Deixem ara el sender; seguim cap a la dreta i anem baixant fins a creuar la Riera i enfilar-nos per un corriol que ens portarà a la casa del Bosquetell situada a 970 m. Restes deshabitades del que fou una important masia.

Fins aquí hem fet 6,38 kms i tardem 2h.

Esmorzem enfront de la casa, enfilats sobre unes roques i contemplant un ramat de vaques que pasturen. Ara la vegetació és força mediterrània i el sol que hi fa, escalfa amb força duresa.

A la tornada només ens cal seguir la crta. forestal que segueix el GR-3 i va vorejant la carena de Bosquetell. Anem pujant i contemplem els prats que anem trobant a la dreta del camí; i més endavant enllacem amb un tros del camí d’anada que ens porta al Coll de Vidrà.

El recorregut de tornada ha estat de 4,46 kms. I un temps de 1h 10’

Total recorregut: 10,84 kms. I un temps de 3h 30’

A 2/4 de 2 arribem a Vic. Dia esplèndid de sol