Sant Benet (Osor)

24 d’octubre del 2007 (LR)

Santuari. M. de Déu del Coll – Sant Benet

Sortida a 2/4 de 8 de Vic. Agafem l’Eix (C-25) i el deixem a la sortida de Sta. Coloma. Agafem direcció Anglès i després Osor. En aquesta última població cal seguir el Carrer Major tot contemplant el petit pont romànic de Can Vidal i anar seguint amunt fins a trobar un rètol on diu: Santuari del Coll 4 kms”. Abans d’arribar al Stri. fem una parada al coll de Nafré (615 m.) per poder contemplar la vista, però avui el dia està força emboirat i només veiem al fons, el pantà de Susqueda.

Arribem al Stri. del Coll poc abans de les 9 hores. Fem un total de 73 kms.

Ens posem a caminar a les 9. La ruta comença just al final on s’acaba la crta. asfaltada i amb un banc de color verd a la dreta. Aquí trobem els senyals vermells-taronges que anirem seguint fins a S Benet. Anem pujant per dins el bosc i creuem la crta. diverses vegades. Cal dir que els senyals només hi són al principi i al final del recorregut; però s’endevina fàcilment el lloc per on cal seguir. Desprès de 45’ de camí arribem a Sant Benet a una alçada de 1.144 m . La vista queda molt entorpida per la vegetació. Al cim hi ha una creu. Molt a prop hi ha una gran antena on podem disfrutar de més vista. El dia però continua força tapat. Esmorzem al peu mateix de la creu.

La baixada la fem seguint el mateix camí de l’anada. Tardem 30’ fins arribar al Stri. Avui caminem només 1h. 45’ i amb un recorregut total de 6’08 kms.

Aquest Santuari de la M. de D. Del Coll (823 m.) es troba situat en un indret de grans vistes panoràmiques, al bell mig de les Guilleries, solitari entre les valls d’Osor i de Susqueda, a les comarques de Girona i en els límits eclesiàstics del Bisbat de Vic.

La magnífica i sòbria església romànica que trobem avui, amb l’imponent campanar d’espadanya sobre a la porta i l’absis encarat a ponent, fou edificada a finals del segle XII, ara fa més de 800 anys.

Hi podem admirar un vitrall contemporani de l’artista gironí, Domènec Fita, que tanca la porta de migjorn. Ornamenta l’altar una reproducció de l’antic frontal romànic que ara es troba al Museu Episcopal de Vic. Presideix la nau d’aquest temple la imatge de Sta. M. del Coll que és una reproducció lliure d’una de romànica. La original es troba al M.E.V.

Voldria acabar aquest comentari amb un fragment d’uns versos dedicats “A la verge del Coll” de R. Cabanas. Sou d’Osor guardiana i mitjancera, que ens mireu des del Coll, mare de Déu. Nostres cors, dia i nit, per vós bateguen, vulgueu, doncs, escoltar la nostra veu.

De tornada, al arribar al Coll de Nafré, baixem fins a la pressa de Susqueda i passem per el Pasteral, la Cellera de Ter i Anglès. A partir d’aquesta població seguim la mateixa ruta de l’anada. Arribem a Vic a ¾ de 2.

Avui hem conegut un nou indret, tot i que el dia ha estat molt tapat per les boires.