L'Hort de Getsemaní - Els Rònecs

Recorregut:
Cruïlla riu Ges – PR – Collet de la Fenaiola – Baumes de la Vila – Els Rònecs – L’Hort de Getsemaní – Can Mic.

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

Track de la ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida a les 8 de Vic en direcció Sant Quirze de Besora per la C-17. A partir d’aquí ens desviem per la BV-5227 fins a Vidrà. Continuem en direcció a Siuret per la GIP-5227 i
en poc més d’1 km després de Vidrà, de la nostre dreta, surt una pista forestal (hi ha un indicador de La Barraca, la Vila Vella, Sant Bartomeu de Covildases). Seguim per aquesta pista que en baixada i direcció sud ens apropa al riu Ges. Deixem el cotxe desprès de passar el pont.

Introducció:
Hi ha llocs desconeguts gairebé per tothom, que amb prou feines surten als mapes. Un d’aquests llocs és l’Hort de Getsemaní. Nom insòlit per un lloc ben a prop de casa nostra.
Aquesta referència la vaig tenir al llegir una descripció en el llibre “Puigsacalm” de l’editorial Alpina editat l’any 1951 del prolífic autor de guies excursionistes, Ramon Vinyeta. (Una de les primeres guies publicades per l’autor)

Diu textualment: “S’ha donat aquest nom (Hort de Getsemaní) a un recinte o clos natural regularment pla i envoltat de timberes i monòlits de considerable elevació i rara figura, plens d’esvorancs i separats entre si per estrets passadissos.. En cas d’escaure-s’hi cap al tard, quan els raigs de sol il.luminen de tonalitats rogenques les parets de les timberes, hom s’encomana el rar ambient que allí predomina, i una estranya basarda envaeix l’ànim i l’esperona a allunyar-se...”

En motiu de la segona Caminada del Vidranés cel.lebrada el maig del 2010 s’ha inaugurat un nou sender, és l’anomenat Sender Local de Vidrà.
Recorregut circular de 18 km senyalitzat amb marques blanques i verdes; d’una gran bellesa amb molts bons miradors i llocs únics com l'Hort de Getzemaní.

Itinerari:
Comencem la ruta a les 9 tocades amb una temperatura de 2’5 ºC i amb un cel amb núvols alts. Deixem la pista de Sant Bartomeu i seguim per una pista a l’esquerra.

Inici excursió

Enfilem ara una pista forestal per la part obaga amb el terra completament glaçat i poc desprès arribem en una cruïlla de camins. Aquí hi veiem diversos rètols amb el nom de Bac dels Rònecs i Hort de Getzemaní.

Aquí enllacem amb PR


En aquest indret ens incorporem al sender senyalitzat que prové de Vidrà.

Veiem al fons la riera dels Rònecs.

Seguim els senyals verds i blancs. Passem una tanca molt estreta i entrem al bosc. És un camí força estret que va vorejant la riera dels Rònecs.

En Joan passant la tanca

Al passar per aquest lloc ens recordem que el gener de 2009 i degut a les intenses nevades va ésser totalment impossible poder seguir per aquest tram degut a la gran quantitat d’arbres tapant el camí. En tota aquesta zona, la neu hi va fer grans destrosses.

Actualment encara podem veure al passar per dins el bosc les destrosses que va fer la neu en tota aquesta fondalada.

Seguint els senyals

Anem guanyant alçada i seguidament arribem a una crta. construïda per facilitar l’explotació forestal.

Pista totalment glaçada

Més endavant deixem la pista forestal i seguim per un corriol, que s’enfila decididament i anem a sortir al Collet de la Fanaiola a 1.004 m. Grans vistes sobre la Serra de Curull.

Contemplant la Serra de Curull

Seguint els senyals ens porten davant una cruïlla amb un rètol metàl·lic: Bauma de la Vila (esquerra) o bé L’Hort de Getsemaní i Rònecs (dreta). Seguim cap a l’esquerra fins arribar a la riera i al costat mateix i veiem la Bauma de la Vila.

Cruïlla de camins

Aquesta bauma està situada en un lloc molt humit i feréstec. Formada per varies cavitats i conserven encara parets i pilars. S’hi poden observar diferents estances, totes elles en ruïnes, amb alguns dels murs encara ben sencers fins a trobar la part superior de la bauma, que serviria de sostre.

Bauma de la Vila

La bauma té 50 m de llarg i entre 1,5 i 2 m d’alçada. Era habitada encara el 1.880, però no pas el s. XX. Hi ha qui diu que l’autèntic “Rònecs” eren aquestes tres baumes i quan es va fer la casa, aquesta li va manllevar el nom.

Diverses estances dins la bauma


Per anar a l’Hort de Getsemaní, cal desfer el camí fins arribar al rètol de nou.

Seguim cap a l’esquerra. Travessem un torrent i tot seguit un filat i per un terreny assolellat en forta pujada arribem a unes antigues feixes on al damunt i situada en un terreny pla hi ha la casa dels Rònecs.

Camí dels Rònecs

Aquesta casa està enrunada però es conserven les parets i l’obertura de les portes. Els Rònecs va ser construïda en aquest lloc potser per aprofitar alguna de les grans roques com a paret d’algun corral o de la mateixa casa.

Davant la casa dels Rònecs

El nom “rònecs” ja ho diu clarament l’Enciclopèdia Catalana: “Dit d'una casa abandonada, d'un camp erm, d'un indret o paratge inhospitalari, de mal estar-hi o viure-hi a causa del seu estat d'abandó, ruïnós, malsà, etc.”

Voltants dels Rònecs

Al costat mateix de la casa hi ha un pla i el lloc s’anomena: l’Hort de Getsemaní.

L'Hort de Getsemaní

El lloc és totalment feréstec i molt enfonyat. Un lloc ple de misteri i encant, encastat entre unes penyes enormes cobertes de vegetació. Aquest indret era l’hort de la casa dels Rònecs, les ruïnes de la qual encara s’aguanten en un costat. Recentment s’ha netejat de bardisses tot l’entorn, recuperant una mica el seu aspecte esplèndid d’altres temps.
Ens recorda l’indret de “Les Roques Encantades”

Esmorzem al costat mateix de la casa.

Desprès d’observar tots el voltants, continuem seguint els senyals del PR i pujant en direcció cap a la carena arribem en una gran esplanada amb força vegetació.

Bonics racons

Si ens decantem cap a la dreta veurem les ruïnes de la casa del Pla d’en Roca.

Ruïnes de la masia del Pla d'en Roca


Passem pel costat d’un exemplar de tell monumental.

Un bonic tell monumental

Deixem el PR en trobar una tanca de filferro a la dreta. Passem la tanca i entre boixos davallem cap a la casa de Can Mic.

Can Mic

Can Mic és una masia deshabitada a 1.215m d’alçada. Situada enlairadament entre dues fondalades. Té al costat les ruïnes de la casa de Sant Tomàs, que deu el nom a un antic priorat de frares.

El lloc està emmarcat per un paisatge deliciós. Al darrera el Puig Cubell i al davant s’observa tota la Serra de Curull.

Puig Cubell, al darrera de la masia

La Serra de Curull. Hi veiem el Puig de les Àligues i el Puig de Curull

Desprès de contemplar tot aquesta bonic panorama, iniciem la tornada seguint el mateix camí que hem fet a l’anada.

Comencem a baixar tot passant entre roures avellaners, freixes i arços.

Exhuberant vegetació

Contemplem de nou els bonics exemplars de tells monumentals.

Davallem cap a l’Hort de Getsemaní; travessem l’hort i prenem un corriol que va baixant enmig de les feixes.

Hort de Getsemaní

Travessem per una tanca torrent dels Rònecs i al cap de poca estona trobem la cruïlla de la la Bauma de la Vila .

Anem seguint el corriol entre faigs, roures i boixos.


Més endavant arribem al Collet de la Fanaiola amb unes vistes de la Serra de Curull i del veïnat de Sant Bartomeu de Covildases, amb el Puig Tosell com a teló de fons.

Vista des del Collet de la Fanaiola

Seguint els senyals del PR, girem cap a la dreta per la pista de desemboscar.


Poc desprès la deixem i seguim per un corriol que baixa decididament fins enllaçar en una altra pista que ens portarà al torrent dels Rònecs. Cruïlla de camins.

Agafem la pista que segueix la part obaga. Ara la trobem totalment enfangada

Continuem en lleuger descens fins arribar a l’encreuament de la pista que va a Sant Bartomeu, al costat del pont sobre el riu Ges. Punt final de la sortida d’avui.

Recorregut: 7’2 km
Alçada mínim: 885 m
Alçada màxima: 1.205 m
Ascensió Acumulada: 320 m

Marxem a la 1 i a les 2 arribem a Vic.

Sortida realitzada el dia 19 de Gener de 2011.

A partir d’ara tots aquests llocs deixaran de ser mig perduts i oblidats; però tot i així, l’encant de l’Hort de Getsemaní està intacte i val la pena arribar-s’hi aprofitant alguna sortida per aquesta bonica zona del Bisaura.

4 comentaris:

Anna ha dit...

M'encanta la ruta! Properament aniré a Vidrà a passar uns dies a l'hostal Serrasolses i de ben segur que la farem.
Salut i gràcies.

Anònim ha dit...

Avui he fet la ruta,
preciosa, la Bauma i l' hort de getzemani, amb una soledat aclaparadora. El verd era nou i lluminos.
He resseguit a can Mic i despres baixat fins sant bartomeu de Covildases i la font tornavisa, tornant pel cami de la vila.
Moltes gracies pel vostre guiatge.
Avet_blau

joan canal ha dit...

sembla una ruta trista, comparada amb la de Sant Bartomeu, que és al costat, però la faré, segur que és molt interesant, com la resta del Vidranès

Antoni Prat i Puig ha dit...

Si no estic equivocat, Can Mic esta enrunat de fa molts anys. La casa de l foto crec q es St. Tomas, oi?