Sant Miquel de Solterra (Sant Hilari Sacalm)

30 de Gener del 2008 (LR)

Font dels Abeuradors – Sant Miquel de Solterra

Sortim de Vic a 2/4 de 8. Agafem l’Eix i anem fins a Sant Hilari. Busquem la pista que va cap el Subirà. Al principi seguim els rètols que posen Can Sastre però quant arribem a l’encreuament que indica Can Sastre a l’esquerra, nosaltres seguim a la dreta per una pista de terra en bon estat en direcció al Subirà fins arribar a la Font dels Abeuradors . Tot i la sequera que hi ha surt aigua. Un cartell ens informa de la potabilitat de l’aigua.

Aquí tenim lloc per aparcar el cotxe. Fins aquí hem fet 37 kms de crta. més 4’5 kms per pista. Total 41’5 kms.

Comencem a caminar a 2/4 de 9. La sortida d’avui és anar al cim de Sant Miquel de Solterra o dit també de les Formigues a 1.204 m. És el punt més alt de les Guilleries i també és el sostre de la comarca de la Selva.

En el moment de sortir tenim boira alta i força fred.

A l‘inici de la ruta, un cartell informa de tot el recorregut.

To el camí fins al cim està molt ben indicat amb rètols informatius; així que no tenim problemes per arribar fins al cim.

El principi caminem per una pista ampla i envoltada de castanyers, però cap al final la pista es converteix en un sender estret que ens deixa al peu del penyal on hi ha el cim. Aquí podem acabar d’arribar al cim fent una curta i fàcil grimpada o voltar per l’esquerra on hi ha un sender més còmode.

A dalt el cim, el sol ha fet acte de presència i podem gaudir d’una extraordinària vista. Contemplem tota la Serralada del Montseny, el massís del Pedraforca, El Pirineu, El Collsacabra i finalment el Canigó.

Tardem 63’ fins arribar al cim.

Aquí dalt fa força vent. Busquem un lloc arrecerat on poder esmorzar.

Al cim de Solterra existeixen tres construccions rellevants:

Restes de l'antic castell de Solterra, documentat ja al segle X, del qual en destaca la base d'una torre circular.

Vestigis de la capella de Sant Miquel de Solterra, documentada des del segle XIII, que a principis del segle XX encara era dempeus i de la qual només en resten alguns carreus de la base de les parets.

La construcció que crida més l'atenció és la Creu de les Guilleries o de Sant Miquel, construïda sobre les restes de la torre del castell de Solterra. És una gran creu de ferro forjat amb formigues també de ferro a la base, que fan referència al fenomen de les formigues alades que envaeixen aquest indret a la tardor

Baixem pel mateix camí per on hem pujat.

Tardem gairebé el mateix temps en fer la baixada.

Total recorregut: 9’29 kms.

Arribem a Vic a ¼ 1.