Puig de la Força (La Riba)

4 de Febrer del 2009

Recorregut:
La Riba – Pal indicador (Solell del Masnou) – Canal del Castell – Sota les Baumes – Puig de la Força – Mirador del Castell – Pla del Castell – La Miradora – GR 2.2 – Solell del Masnou

Rcorregut i mapa (Editorial Alpina)

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortim de Vic a 2/4 de 8. Eix Transversal(C-25) fins a la sortida de Sant Julià de Vilatorta. Agafem la N-141 en direcció a Vilanova de Sau, per dirigir-nos a la pressa i després de travessar-la remuntem fins a la Riba (Hotel-Restaurant). Seguim uns 200 m en direcció al Club Nàutic fins a trobar un pal indicador a la dreta amb els senyals del GR. Total : 27 km

Itinerari:
El Puig de la Força és una balconada magnífica sobre l’embassament de Sau. Es troba situat en una punta del cingle de Tavertet i s’hi pot accedir per diversos punts. Ofereix unes vistes excel·lents de l’embassament, El Montseny, zona de les Guilleries i també a alguns dels cingles més propers del Collsacabra.

Vista panoràmica des del Puig d'Alfar

La ruta que fem és l'accés més ràpid al Pla del Castell i dóna la possibilitat d'anar encadenant diversos graus (camins de ferradura) molt ben treballats fa uns quants segles i força ben mantinguts a l'actualitat.

De moment el dia es presenta força núvol i amb força vent. Comencem l’excursió a ¼ de 9 seguint els senyals del GR situats en un pal indicador en el lloc nomenat Solell del Masnou.

Punt de sortida i arribada de l'excursió.

Anem seguint la pista en lleugera pujada fins arribar a una bifurcació poc desprès de recórrer uns 600 m. al peu de la cinglera, on hi ha un altre pal indicador: el camí de la dreta és el GR- 2 que va cap a Tavertet (lloc per on baixarem) i el de l’esquerra és el Grau o Canal del Castell.

Prenem el camí de l’esquerra. Aquest camí comunicava la masia del Castell amb les valls de Sau. És un grau sobtat, empresonat en la canal, enmig de la qual s’hi veuen algunes roques de forma capriciosa. A partir d’aquí la pujada es fa forta.

Grau del Castell

En alguns trams es conserven l’antic empedrat. Fent ziga-zaga anirem pujant sense parar fins a la part alta del cingle, el Pla del Castell, al costat de la masia, i a l’ample pista que uneix el poble de Tavertet amb la punta del cingle de Tavertet.

Fins aquí tardem una hora. Ens trobem a 825 m.

Dalt el cingle

Ens trobem al Pla del Castell, a la dreta aniríem a Tavertet, nosaltres girem a l’esquerra tot seguint el caire del cingle per una pista; sempre descendint i de front passarem pel costat del turó del Castell, petita formació natural molt erosionada de roca grisa que presideix el pla.

Més endavant trobem el mirador del Castell. En aquest punt hi ha un panell metàl·lic d’orientació amb el perfil que s’obre davant nostre. Preciosa balconada sobre les cingleres. El panorama és impressionant. A sota i veiem el campanar de Sant Romà de Sau que emergeix de les aigües del pantà.

Mirador del Castell amb el El Montseny al fons

Anem vorejant el cingle amb la mateixa direcció pel Pla del Castell fins arribar a un pal indicador a l’esquerra.

Puig de la Força

Aquí deixem el camí principal i seguim el corriol que ens portarà al Puig de la Força.

El camí baixa pel cingle i més endavant davalla per una típica graonada d’obra i transcorre bona estona sota d’unes grans penyes balmades, amb el constant panorama del pantà de Sau.


Seguim a tocar el cingle i arribem al coll que separa el cingle de Tavertet del Puig de la Força. En aquest tram cal anar amb molt de compte si el terra és humit, doncs, la perpendicularitat sobre el precipici és total.

Davant el Puig de la Força. Un corriol dona la volta al cingle.

Entre la vegetació, prop del collet, es poden veure llenços de parets del que se suposa que era el castell de Cornil, dels senyors de Tavertet. El camí passa per una graonada encaixada en una esquerda d’una roca i arribem al collet de la Força. Hi ha un pal indicador del lloc.

Des del mateix collet es pot baixar fins l’embassament de Sau, pel camí de Perallonga, que surt pel vessant de Balà. Es tracta d'un camí molt bonic que voreja tot el cingle del Puig de la Força.

Vista des del collet. Al fons el Salt de Tirabous

Des del mateix punt es pot pujar cap al Puig de la Força, podent arribar fins el cim de la penya, o també prendre una petita senda que li dóna la volta, sobre els enormes tallats. Camí equipat amb cadenes per a poder passar amb seguretat; adequat per als amants del vertigen i les emocions fortes.

Nosaltres prenem el camí que porta directament cap el cim. Pugem per un costerut camí que entre els arbres va guanyant alçada de forma decidida, fins que ens deixa a la plataforma superior, on la panoràmica és molt extensa. Una sèrie de corriols porten a diferents punts dels voltants del puig, des d’on es contempla perfectament l’imponent verticalitat d’aquestes parets i les seves típiques i diferents composicions geològiques (els estrats de color gris i rojenc queden perfectament delimitats).

Damunt el Puig de la Força

Fem la pujada en poc més de 10’.

El Puig de la Força o Roca de Sau (741 m), és el grandiós monòlit que domina el pantà de Sau, i constitueix el símbol d’aquest embassament. Les vistes són sensacionals, tant pel cantó del pantà com per la raconada de Balà.

Cingle del pla del Castell i el Puig de la Força

És un mirador immillorable sobre l’embassament de Sau, les Guilleries, la Plana de Vic, els cingles de Sta. Cília i la Sarment, la petita vall del Noguer i el salt del Tirabous, el Morro de l'Abeia, etc.

Salt del Noguer o de Tirabous i el Morro de l'Abeia

Situat a l'extrem meridional dels Cingles de Tavertet, el Puig de la Força és un impressionant penyal desprès de la resta de la muntanya, al que l'uneix un petit collet.

A sobre mateix hi ha les ruïnes del castell de Tavertet o de la Força, sense excloure que en el mateix assentament hi hagués el castell de Cornil. Queden algunes restes de parets ben identificables. Aquestes ruïnes posen de relleu el paper estratègic donat segles enrere a aquest gran penyal.

També consta que hi ha una cavitat subterrània a la qual s’hi entra per un petit forat. Diuen si era la presó. Val a dir que nosaltres encara no hem descobert aquest lloc.
Aquest castell se’l situa als voltants del segle XI-XII.

Antigues llegendes s’hi refereixen com un indret on se celebraven trobades de bruixes..

Aquí dalt hi fa molt de vent. Desfem el mateix camí que hem fet en l’anada i esmorzem sota una gran bauma amb unes impressionants vistes del pantà i al fons el Montseny i les Guilleries.

Continuem tot passant per sota la cinglera i pujant per les escales arribem de nou al Pla del Castell. El vent bufa de valent, però tenim un sol esplèndid.

Seguim a l’esquerra, ara per un camí ample i fressat que va davallant pel pla del Castell fins arribar al final de la llarga plataforma tot rodejant el turó del Castell.

Donant la volta al pla i caminant ara vora amunt, veiem davant nostra els cingles de Santa Cília i la Serment. Les Baumes o Coves de Balà o de les Pixarelles, el Morro de l’Abeia, la Parereda i al damunt el Barret de la Perereda.

La Parareda i les Coves de Balà

A la dreta del camí, al Pla del Castell, s’inicia als anys 60 una gran urbanització; més tard es va paralitzar perquè atemptava contra la bellesa del paisatge. Actualment encara hi podem veure les traces dels carrers (perfectament visible amb el Google Maps http://maps.google.es/maps?t=h&hl=es&ie=UTF8&ll=41.986163,2.402143&spn=0.015056,0.03828&z=15).

Anem seguint el camí en forta i llarga pujada i desprès de creuar les restes de la muralla ibèrica arribem a un trencall a l’esquerra on hi ha un pal indicador per anar a La Miradora.

Deixem el camí principal i que a uns 300 m, en un revolt molt pronunciat, té una desviació a l’esquerra que duu a la punta del cingle de La Miradora.

Sot de Balà

Aquí podem contemplar una magnifica vista del sot de Balà i el Salt del Molí Bernat. Degut a les nevades dels passats dies, podem gaudir d’un impressionant salt d’aigua.

Salt del Molí Bernat

Desfem aquest tros de camí i tornem al principal. Abans d’arribar al poble de Tavertet,
trobem de nou el GR que hem agafat de bon principi i que hem abandonat a mig camí.


Deixem la pista i seguim per la dreta el GR-2

Aquest camí de tornada, és l’antic camí nomenat de Les Gotes o Goteres. Camí antic per anar a Sant Romà de Sau. Tot i que haurem d’anar en compte en el primer tram del camí, sobretot si hi ha fang.

Sota el cingle Moltorer

Seguim una bona estona pel costat del cingle Moltorer; tot ell de pedra rogenca i que es despenja literalment. Més avall passem per sota unes baumes dites de les Gotes i finalment enllacem en la cruïlla de camins punt per on hem agafat el camí de pujada. Desprès de recórrer uns 300m arribem al punt de sortida, punt final de l’excursió d’avui.

Aquest camí de baixada és molt agraït per acabar l’excursió ja que ens ofereix unes vistes i paisatges espectaculars.

Marxem a ¾ d’una i arribem a Vic a 2/4 de 2

Desnivell: 363 m
Recorregut: 10’43 kms

Aquesta és una excursió amb vistes. Les de les espectaculars cingleres de Tavertet, que tenim quan anem de pujada, i les que es tenen de la vall de Sau-Collsacabra, quan arribem al cim dels cingles. A més a més, no només veurem paisatge i natura en aquesta ruta. El camí també ens acosta fins a un dels pobles més encantadors de la comarca d'Osona, Tavertet, declarat Bé d’interès Cultural l’any 2003.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hem fet la sortida avui, 13 de juny, i ha estat, bé, com esperàvem.

"Anem vorejant el cingle amb la mateixa direcció pel Pla del Castell fins arribar a un pal indicador a l’esquerra."

El pal no hi era, hi havia una pila de pedres.

Salutacions,

J. Rossell

Anònim ha dit...

BONA tarda, la setmana vinent serem a vilanova de Sau, a can mateu, amb la familia , ens pots indicar alguna pasejada apta per tots els publics, gracias i molt amable.
albert carbonell

Josep Mª Camprodon ha dit...

Hola Albert; gràcies per visitar el blog "Fer muntanya".

Una bona i completa excursió és l'ascens al Puig de la Força des de la Riba. Esplèndies vistes panoràmiques del pantà de Sau i de les Guilleries.

Adreça de l'excursió: http://fermuntanya.blogspot.com/2009/02/puig-de-la-forca-la-riba.html?showComment=1265565425771#c22982949367721918

Salutacions des de Vic.