Vall d'Eina

26 d’Agost de 2009

Recorregut:
Aparcament – Tanca filferro – Pla de l’Orri – Cascada – Turonet – Pla de la Beguda – Coll d’Eina o de Núria

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a ¾ de 7 en direcció a Ripoll i continuar fins a Puigcerdà. Entrada a França per la Guingueta d’Ix. Agafem la crta. N-116. Passem per Sallagosa i el coll Rigat. Una mica més enllà, desprès d’uns 14 km, seguim una desviació a la dreta per la crta. D-20 que ens duu a Eina en 2’5 km. Dintre del poble, girem per la crta. D-33 en direcció a Llo. Al cap de 500 m hi ha un aparcament a l’esquerra, a l’inici del camí de la vall.
Total 110 km

Introducció:
Per l’orientació i la morfologia més aviat estreta, la vall d’Eina té un microclima que i aporta una flora especial, fins i tot amb endemismes, i afavoreix una comunitat molt variada d’insectes. Una passejada per l’engorjada part baixa serà suficient per descobrir les riqueses d’aquest indret.

Recorregut molt agradable per una vall declarada Reserva Natural d’Eina creada el 1993. Conté un patrimoni natural que no té parió a la serralada pirinenca. El període ideal per anar-hi és de maig fins al juliol, quan hi apreciarem les flors més vistoses.

Itinerari:
A l’aparcament hi ha una petita edificació i un cartell d’obra amb les indicacions de la Reserva Natural. El camí està senyalitzat. Rep també el nom de camí de Núria, ja que pel coll d’Eina o de Núria s’arriba al santuari (5h). Els pelegrins que anaven d’Eina a Núria l’han utilitzat força anys.

Inici excursió

Comencem l’excursió a ¾ de 9. Ens robem a 1.600m d’alçada. El dia és esplèndid. Pugem entre prats on veurem ja tota mena de plantes: medicinals, aromàtiques...De seguida som al bosc del Quer, on la pista s’estreny i es transforma en camí de bast enfilant-se decididament i a trossos empedrats.

Tros de camí empedrat

Entrem en una pineda de pi negre. Una mica més amunt, la pista esdevé planera. Per la banda dreta del riu, entrem a la part estreta de la vall, on seguim el curs d’un canal de regatge anomenat Mas Rondola i més endavant passem una tanca de filferro. (40’)

Seguint el curs del riu


La vall plena de vegetació es va estrenyent i augmenta el pendent.

Travassem una segona tanca de filferro. Continuem la pujada per un camí molt marcat. La vall se’ns obre en el primer prat. (1h)


el riu Eina

Arribem al Pla de l’Orri a 2.015 m. Una rica flora d’alta muntanya va poblant tots els racons de l’indret. A l’altra banda del riu i veiem el refugi de l’Orri, en molt mal estat.

Refugi de l'Orri

Desprès de superar un petit turó, el camí torna a ser planer. Passem per una cascada a l’esquerra, sota el camí.

Arribant al Pla de la Beguda

El camí s’enfila per un contrafort rocallós en una breu pujada i més endavant arribem al Pla de la Beguda a 2.340 m. Lloc on la vall s'eixample i dóna pas a la seva coma.

Pla de la Beguda

És una pla molt extens i freqüentat pel bestiar; amb molta herba i aigua abundant. (2h 15’
Aquest és un bon punt per fer-hi una parada. Hem caminat prop de 7 km i guanyat un desnivell de 750 m.

Continuem seguint el camí fins al fons del pla amb una magnífica vista sobre la vall.

Comença la forta pujada

Estem ja sota la carena. Comença una llarga pujada en diagonal que acaba en un petit replà. Estem ja sota la carena.

Prop del Coll d'Eina

Desprès de superar un ressalt, el sender va guanyant alçada en curtes llaçades i en fort pendent fins arribar al Coll d’Eina o de Núria a 2.683 m. (3h 30’)

Vall d'Eina des del Coll d'Eina

Es tracta d’un important pas de muntanya, molt concorregut, que uneix la Vall de Núria amb la d’Eina, o el que és el mateix el Ripollès amb la Cerdanya Nord. Hi veiem un pal indicador i dues estaques de fusta amb les traces d’un G.R.

Coll d'Eina

Aquest coll abrupte entre els cims d’Eina (2786m) i el de Finestrelles (2829m) presenta un pas espaiós i dilatat. Contemplem la reserva natural d'Eina i la Torre d'Eina allà mateix. Tenim una bona panoràmica del Pic d’Eina.

Fem un esforç més seguint pel pla i podem veure una bona perspectiva de la resta de muntanyes que tanquen l'olla de Núria, encara que el santuari no és visible.

Vista cap a Núria

A ¾ d’una iniciem el camí de baixada desfent el camí que hem fet a l’anada.

Camí de baixada

Baixem el cami amb forta pendent cap els prats de la vall d’Eina i com que el dia ens acompanya podem anar gaudint del paisatge.

Bonics racons

Fem una parada de més d’una hora per dinar al costat d’una cascada.


Continuem baixant per la vall seguint pel costat mateix del riu Eina.Deixem l’antic refugi de l’Orri.

Enmig del ramat

El camí segueix força planer.


Creuem el canal de reg i en forta baixada arribem en un bonic bosc de bedolls. Finalment passem pel mig de prats i arribem de nou a l’aparcament.


A ¼ de 5 de la tarda donem per acabada l’excursió d’avui. Ens ha fet un dia fantàstic i hem pogut gaudir del paisatge. En tindrem un bon record.

Recorregut: 18’21 km
Desnivell: 1.083 m

Avui hem conegut una vall, pràcticament verge, atrets per una natura molt agraïda, on la millor distracció és perdre el temps observant qualsevol detall del paisatge. Es tracta, doncs, d’un recorregut molt bonic que satisfà plenament.


Captivat per la bellesa d'aquests paratges, Jacint Verdaguer va escriure l'any 1886 en el seu poema èpic Canigó:

"Com jardinera, la vall d'Eyne'ls mostra,
al vèurels serrejar per la montanya,
la faldada de flors que á la Cerdanya
aboca al nàxer cada jorn d'abril;
y ab mots d'amor distretes ses orelles,
indignes son d'ohir vostra canturia,
¡oh serafins! que en aquella hora, en Nuria
bastíeu per la Verge un camaril."

Canigó, Cant IV. Lo Pirineu.

6 comentaris:

J ha dit...

Hola Josep Mª, fa temps que segueixo el teu bloc.
Recentment he descobert una web http://ca.wikiloc.com/wikiloc/home.do
que m'ha semblat una eina molt útil per a la divulgació de rutes i excursions, i que a més les rutes es poden veure també amb el Google Earth.
M'ha semblat oportú comentar-ho per si et pot ser d'alguna utilitat.
Salut!

Jaume ha dit...

hola Josep mª, m'ha agradat molt trobar el teu blog per la xarxa, aquest estiu passat, hem estat per la vall d'Eyne, i certament ens va agradar molt, hi vam estar amb tota una colla de pares amb els nostres fills i ens vam banyar a les basses d'aigua fredissima!! que hi per el cami, aniré seguint les teves rutes que de ben segur que en farem. Jaume

Josep Mª Camprodon ha dit...

Hola Jaume.
Gràcies per visitar el Blog "Fer Muntanya". Ens alegrem de veure que també hi ha gent amb un gran interés pel món de l'excursionisme i la muntanya.
Salutacions desde Vic

Quim Bou ha dit...

Moltes gràcies per compartir les vostres excursions, tot sovint les fem servir per sortir nosaltres.
Aquest dissabte passat vàrem anar a la Vall d'Eina però vàrem variar una mica la vostra ruta.
Un cop arribats al Pla de la Beguda, vàrem agafar un camí (molt poc fresat) marcat amb dues ratlles vermelles i un punt vermell que enfila fins a a la Torre d'Eina.
Us ho comentem per si a tu o als teus lectors us interessa.
http://quimbou.blogspot.com/2011/07/la-vall-de-leina-i-la-torre-de-leina.html
Salut!
Quim&Imma

Tina ha dit...

Hola, bona nit, us he estat llegint a tots i els comentaris, ja q dmà dissabte anem a fer la Torre d'Eina. Ja us ho explicaré un cop l'hagi fet. Estem fent el repte dels 100 cims de la FEEC. Tina

Anònim ha dit...

Hola Jaume,
Estic preparant la excursió a la Vall d'Eyna i el teu blog m'ha servit molt. Felicitats!