Pla de les Arenes (Font de l'Arç)

25 de Febrer del 2009

Recorregut:
Pla de les Arenes – Font de l’Arç – Casota de les Comes – La Talaia – Trifurcació de pistes – Font de l’Arç – Pla de les Arenes

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8. Eix Transversal (C-25) en direcció Sant Hilari Sacalm. Sortida 202 a Coll de Revell. Agafem la crta. GIV-5411 direcció Pla Arenes. Cruïlla i trencar a l’esquerra per la crta. GI-541 direcció Sant S. D’Osormort fins el km 3’6. Trenquem a l’esquera per la pista. Hi ha un senyal indicador.
Total 30 km.

Itinerari:
La ruta d’avui és extreta del llibre “Les Guilleries”, l’esplendor d’una natura primitiva, de l’autor Xavier Junquera (P.A.M.)

El pla de les Arenes, és un gran altiplà molt proper a Sant Hilari, situat en el sector occidental del terme municipal. Aquest pla té una altitud d’uns mil metres.

Punt de sortida

A ¼ de 9 i amb una temperatura de 1ºC comencem la ruta en direcció a la font de l’Arç seguint la pista que s’endinsa al bosc i amb 10 minuts arribem a la font. Al costat hi ha un gran edifici totalment abandonat.

Font de l'Arç

Seguim la pista que remunta el torrent de Font Coberta, sense travessar-lo. Ens enfilem cap a la muntanya i travessem una magnífica fageda.

Passem pel costat d’una bassa protegida amb un filat, la deixem a l’esquerra i deixem el torrent. Ignorem un ramal a la dreta i a continuació, arribem a una bifurcació. Abans d’entrar en un ampli avetar, tombem a la dreta i superem la forta pujada per guanyar el contrafort de la muntanya.

Arribem una nova bifurcació i en un pla molt ampli. Tirem cap a la dreta girant 180º. Veiem a baix uns grans camps, Els Cortals d’en Serra i la crta. que va al Coll de Revell.

Més endavant arribem a un altre pla amb una casa al mig.
Tenim, a la dreta la Casota de les Comes a 1.050 m. Ens acostem fins a la casa.

Casota de les Comes

Refem el camí i continuem recte fins arribar a uns extensos camps amb una gran vista panoràmica. Passem per davant d’un senyal que prohibeix el pas a la circulació rodada.

Seguim cap amunt en direcció cap el turons que s’aixequen a l‘horitzó. Entrem dins el bosc i sortim a una plantació d’avets per anar a desembocar en una altra pista, 1.099 m

Tirem cap a l’esquerra (hi ha un altre senyal que prohibeix la circulació rodada).

Al fons, El Montseny

Tenim a l’esquerra una gra vista del Montseny. Arribem a una bifurcació de pistes; deixem la pista de la dreta i continuem recte baixant.

Passem per extenses pinedes

Al cap de poc s’obre la pineda apareix la masia de La Talaia a 1.046 m. enmig d’una clapa del bosc.

La Talaia

Estem gairebé a la meitat del recorregut i decidim fer una parada per esmorzar. Portem dues hores de camí. El sol avui encara no l’hem vist i tenim força fred.

Continuem baixant tot ignorant un ramal a la dreta per arribar més endavant a una cruïlla de pistes, girem cap a la dreta i baixem per la pista acabada de trobar.

Poc desprès deixem un ramal a la dreta. Hem acabat la baixada i de sobte, hem d’enfilar una forta i llarga pujada amb molta humitat.

Arribem en una nova plantació d’avets. Travessem el pla i arribem a una nova bifurcació. A la dreta veiem la casa de can Formiga. Deixem el camí i ens hi arribem. Aquesta casa està en molt bon estat i molt ben situada.

Can Formiga

Desfem el camí i ens incorporem al principal. Seguim la pista fins arribar a una cruïlla de pistes, ignorant la que va cap a l’esquerra. Forta baixada, alhora que entrem en una extensa i esplèndida pineda.

Enmig del bosc trobem un bifurcació; seguim la que va cap a l’esquerra, traçant un tancat revolt. Ignorem un ramal a la dreta i arribem a una trifurcació de pistes. Seguim baixant per la de la dreta.

Travessem el torrent i arribem de nou a la font de l’Arç.

Edifici de la Font de l'Arç amb la font a l'esquerra

Desfem el camí fet a l’anada i arribem a la fi del recorregut.

Recorregut: 10’07 km
Desnivell: 146 m

Marxem a ¼ d’una i arribem a Vic a 2/4 de 2.

El recorregut circular que hem fet avui és una suau caminada pels magnífics boscos de pins que poblen aquestes contrades de les Guilleries i amb extenses plantacions de pins exòtics i avets.