Puig de la Bastida (Coll de Comajoan)

19 de Novembre del 2008

Recorregut:
Coll de Comajoan – Cal Santcrist – Coll de Siols - Puig de la Bastida – Pla d’Aiats - Grau d’Aiats - Aiats – Comajoan – Coll de Comajoan

Recorregut i Mapa (Editorial Alpina)

Aproximació:
Sortim de Vic a 2/4 de 8 amb una boira molt espessa. Anem en direcció a Cantonigròs per la crta. C-153 i aproximadament en el km. 26 deixem aquesta crta. a l’alçada del Coll del Bac. Agafem la pista forestal encimentada que surt per l’esquerra (hi ha senyal indicador) i seguim uns 2 kms. fins el Coll de Comajoan. Deixem el cotxe al costat del Camí Ral de Vic a Olot. Total 28 kms.


Itinerari:
Fem una travesía circular per les cingleres de l’allargassat Puig de la Bastida fins a la verticalitat del Pla d’Aiats. A sota nostra quedaran les verdes pastures osonenques i a la llunyania els espadats de Sau.

Comencem la ruta sota la cinglera d'Aiats.

A diferència de la setmana passada, avui si que tenim el dia assegurat amb un sol brillant i sense gens de boira. Estem davant de l’entrada de la masia de Comajoan sota del Pla d’Aiats. Hi ha un rètol que ens diu que ens trobem al Coll de Comajoan i també indica el Camí Ral de Vic a Olot, senyalitzat amb marques grogues.
Comencem la ruta a 2/4 de 9.

Seguim aquesta pista forestal que va avançant molt planerament i comencem a rodejar el cingle d’Aiats.

A l’alçada del Pla de Bertajol, per la dreta s’afegeix el GR-2 i també aprofitant un tram d’aquest el GR-151.1 (Camí del Bisbe i Abat Oliba). Més endavant deixem el GR i agafem una pista a l’esquerra que en lleugera pujada ens portarà davant la masia de Cal Santcrist a 1.181 m.

Cabana de Cal Santcrist

Només en resta una petita cabana a la dreta de la pista, en un replà cobert de prats. Estem sota el Puig de la Bastida.

Cabana de Cal Santcrist amb el Puig de la Bastida al fons

Anem seguint i desprès d’entrar a una fageda, passem una tanca i al arribar al Pla de la Soca fem un gir de 180 graus i anem pujant amunt.

Bonics racons

Abans però ens desviem a la dreta per un caminoi que ens porta cap una font en un racó molt acollidor.

Desfem el camí i continuem amunt fins arribar al Coll de Siols (també consta com Saiols) a 1.115 m. Aquest coll molt pla i obert, en molta vista al fons, cobert de prats, és recorregut per una línia telefònica. Cal dir que el mapa de l’Alpina situa aquest coll en un indret que no es correspon.

Coll de Siols. Serra de Cabrera

Damunt, vers el Sud, tenim el Puig de la Bastida. Girem cap i l’esquerra del coll i seguint els senyals de color vermell comencem a pujar per dins la fageda seguint l’aresta per un camí força dret fins al Puig de la Bastida a 1.249 m. d’alçada.

Fent camí cap al Puig de la Bastida

Aquest puig presenta una forma allargassada. Fins aquí tardem 1h i 25’

A dalt contemplem la gran vista panoràmica amb el Puigsacalm a primer terme i al fons el Canigó nevat.

Puig de la Bastida

Panoràmica Puig de la Bastida

Baixem del Puig de la Bastida passant pel collet de la Bastida i seguint el llom de la carena en un tram molt dret ens enfilem cap el Pla d’Aiats.

Busquem una bona ombra i esmorzem. Contemplem tot l’itinerari que hem fet. Des d’aquí dalt fruïm d’unes vistes panoràmiques molt amplies. Estem a 1.285 m. d’alçada.

A baix, la masia de Comajoan.

El Pla d’Aiats, molt gran i llargarut, té una extensió aproximada d’uns 1.500 m. i una amplària de 150 m. amb una alçada màxima de 1.307 m. Forma un llom arrodonit amb lleugeres ondulacions emmantellades de bronza, falgueres i també actualment pins.

Pla d'Aiats

Aquest pla ocupa tota la plataforma horitzontal de la fenomenal i característica cinglera del Collsacabra. En una gran part s’hi havia conreat camps de patates (molt preuades). L’any 1.942 fou el primer any de la sembradura. Per a la seva explotació i aixopluc es construïren Les Cabanes, actualment en ruïna progressiva.

El Pla d'Aiats és un prat sobre el qual podem passejar o, simplement, estirar-nos i descansar, i el millor de tot, amb unes vistes excepcionals. Caminant per aquesta plataforma verda podem veure als nostres peus fins a tres comarques diferents, entre les quals s'aixeca el Collsacabra: Osona, la Garrotxa i la Selva

Arribem al cap de la cinglera i aquí cal aturar-se i saborejar detingudament el panorama.

Al fons, la Plana de Vic tapada per la boira

Seguim el camí que transcorre pel mig del pla i arribem a les Cabanes d’Aiats. L’edifici és d’obra, i sembla una masia, però no han estat permanentment habitades.

Les Cabanes d'Aiats

Aquí comença el grau procedent d’Aiats; anomenat grau de la Serrica o de l'Escaleta, o també Escales d'Aiats, únic que permet franquejar la fenomenal muralla des de la vall. El camí comença entre la fageda amb senyals de color blau i baixa atrevidament. En la baixada trobem les restes d’un antic carro.

Més avall el corriol surt del bosc i travessa una obertura, havent-s’hi practicat una llarga graonada amb un cingle a la dreta on veiem la masia d’Aiats. Ara el camí queda encastat dins de la canal i finalment arribem al pla, darrera la masia d’Aiats.

El grau d'Aiats

Aquesta important masia està situada al repeu de la impressionant cinglera a les quals ha donat el nom.

Vista de la cingera al final del grau

Voltada de camps de pastura on la presència de bestiar és habitual.

Masia d'Aiats

Pel darrera mateix de la casa passa el camí que ens portarà a Comajoan. Seguim aquest camí cap a l’esquerra que després de travessar una torrentera i vorejant uns camps de pastura i de conreu, arribem a la Casa de Comajoan.

Aquesta masia presenta tot un conjunt de noble presència. Al costat de la casa hi ha l’ermita de Sant Gil.

Masia de Comajoan

Ermita de Sant Gil

Arribem al Coll de Comajoan i fem una última mirada a tota aquesta bonica panoràmica del Pla d’Aiats.


Marxem a 2/4 1 i arribem a Vic a ¼ de 2.

Recorregut total: 9'20 kms.
Desnivell: 295 m.

Avui hem pogut gaudir d’unes impressionants vistes de la Comarca d’Osona i de totes les serralades que ens envolten, des d’un dels llocs privilegiats i més bonics, amb un dia de sol esplèndid.

3 comentaris:

J ha dit...

Aquesta no la he feta mai i en el meu cas es una mica imperdonable.
A veure si enredo a algú per anar-hi algun cap de setmana d'aquests.

A reveure,

Maria Rosa Batlle ha dit...

És el camí més curt per pujar de Comajoan a Aiats??és que vaig amb una nena de 9 anys...MR Batlle

Josep Mª Camprodon ha dit...

Hola Maria Rosa. El camí més curt per arribar al cingle d'Aiats és el que surt pel darrera de la casa d'Aiats i està senyalitzat amb marques blaves. El camí s'anomenna Grau de les Escales o de la Serrica. Cal superar un desnivell de 312 m.

Si vols pots arribar fins a la casa d'Aiats amb el cotxe des del Pont de la Rotllada, poc abans d'arribar a Cantoni venint de Vic.

Bona Excursió.

Salutacions des de Vic.