Escletxes de l'Euga o Les Clapisses (Collfred)

5 de Novembre del 2008

Recorregut:
Casanova de Collfred – Font dels Castellans - Barraca forestal – Masia la Freixeneda – Les Clapisses – Baga de Freixeneda – Font dels Castellans – Casanova de Collfred

Recorregut i Mapa (Editorial Alpina)

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Com de costum sortim de Vic a 2/4 de 8. Anem en direcció Sant Quirze de Besora per la C-17. A partir d’aquí en desviem per la BV-5227 fins a Vidrà. Continuem en direcció a Olot per la GIP-5227 i finalment després de passar per la Collada de Collfred deixem el cotxe a la Casanova de Collfred. Total: 46 kms.

Itinerari:
Després de varies setmanes de no poder sortir degut a les abundants pluges, avui tornem a fer una altre ruta. Ens trobem a la Casanova de Collfred a 1.262 m. d’alçada.

Casanova de Collfred

En aquest indret el temporal de pluja i vent de la setmana passada amb registres de precipitació tan destacables com els 74’2 mm. de l’observatori de Collfred va provocar una gran pujada del nivell dels rius i rieres de tota aquesta zona en molt poca estona.

Avui el dia es presenta molt tapat per boira alta i força fred. Estem a 4’5º C. Comencem la ruta a ¾ de 9 passant per sota de la Casanova de Collfred i pel costat de la font de Collfred.

Font de Collfred

Només de començar a caminar per la pista forestal en direcció a la Freixeneda ens trobem amb un terra totalment enfangat i amarat d’aigua.

Anem seguint aquesta pista que va més o menys planejant per sota el Serrat de les Bruixes o la Marranera.

Un gros faig caigut recentment ens barra el pas

Més endavant arribem a una obaga on sembla que la pista s’acaba però després de creuar una prat tornem a trobar la pista. Segons el mapa de l’Alpina en aquest prat hi ha la font dels Castellans. Nosaltres no la veiem, o potser, molt possiblement ja no raja.

Anem seguint la pista i passem pel costat d’una barraca forestal abandonada, que sembla treta d’alguna pel·lícula.

Barraca forestal, camí de la Freixeneda

Sovint ens cal deixar la pista i enfilar-nos per un costat degut al fang que hi ha. Seguint sempre per la mateixa pista i després de passar pel mig dels prats de la Freixeneda arribem finalment a la masia de la Freixeneda. Aquesta masia està situada en un lloc força enlairat. Avui no podem gaudir de la vista del Puigsacalm; el dia continua molt tapat. Esmorzem al costa mateix de la casa.

Masia de la Freixeneda

A les 11 h. Iniciem el camí de tornada seguint la mateixa pista. Creuem un prat per la pista forestal fins a trobar-ne un altre.

Els faigs acaban de perdre les fulles

Aquí seguim per l’esquerra per els Plans de la Correjada on hi ha una pista oberta per desemboscar i que pujant en forta pendent ens endinsem cap a la fageda per trobar les escletxes.

Plans de la Correjada; al fons Collfred

Són difícils de trobar doncs no es veuen a cop d’ull. Cal endinsar-se uns 100 m. a la dreta de la pista dins la fageda. El GPS ens marca una altitud de 1261 m.

Ja som a l’entrada de Les Escletxes de L’Euga o Les Clapisses.

Entrada de les Clapisses

“Un entramat de blocs, passadissos estrets i camins que es perden. Un fenomen natural. El seu origen es deu per la inclinació i el trencament (diàclasis) de les capes de gresos i margues a causa dels plegaments que hi hagueren a la zona durant la formació dels Pirineus fa uns 40 milions d'anys a causa del xoc de dues grans plaques tectòniques ( l'africana i l'europea). Alhora la inclinació de les capes provoca que l'estrat de gresos llisqui per damunt de les margues i separi els blocs i origini cavitats i balmes entre ells. Les laminacions que es poden veure en l'interior de la roca es deu a la sedimentació de les sorres a la platja. En aquest context es van sedimentar les roques que formen les escletxes i totes les serres que envolten la Vall d'en Bas. "
( Text tret de la revista Puigsacalm – nº 97 )

Diversos indrets de les Clapisses

Val a dir que el lloc és molt curiós i espectacular per les grans escletxes naturals de roca que s’hi troben. Clapissa significa gran amuntegament de roques. La zona és molt obaga i feréstega. A nosaltres ens recorda Els Bufadors.

Després de contemplar tota aquesta zona de les Clapisses, continuem pujant per la pista forestal fins arribar a un prat; en aquest lloc deixem la pista i seguim un camí a la dreta que va baixant fins a desembocar a la pista forestal per on hem passat en l’anada. Estem just al prat de la font dels Castellans.

Anem seguint la pista forestal;

La tardor ens ofereix aquests bonics racons

passem pel costat del Serrat de les Bruixes i després de caminar uns 20’ arribem a la Casanova de Collfred a la una del migdia; punt final de la ruta d’avui.

A les dues tocades ja som a Vic

Recorregut total: 11’60 km.

El temps no ens ha acompanyat massa. Tot el dia amb boira i a més arribem amb els peus molls i completament enfangats. Hem conegut però un nou indret.

1 comentari:

Manuel Manuel Manuel ha dit...

Hola.
Felicidades por tu blog. Proximamente realizaremos esta ruta...ya te comentaré...
Gracias