Sant Jaume de Frontanyà (Els Gorgs)

11 de Juliol del 2007 (LR)

Sant Jaume de Frontanyà - Cal Cintet-Vilarrasa - Gorg del Matxo - Gorg Blau - Molí del Quirze - Casablanca - Sant Jaume de Frontanyà.

Ruta circular extreta de la web www.santjaumedefrontanya.net

Sortim de Sant Julià a ¼ de 8. AVic fem el canvi de cotxe i a 2/4 de 8 marxem en direcció a S. Jaume de Frontanyà passant per Les Llosses i Borredà. Arribem a S. Jaume a 2/4 de 9 . Total 65 kms.

Deixem el cotxe a l’aparcament de l’entrada del poble i a ¾ de 9 iniciem el recorregut que portem escrit. És la ruta anomenada dels Gorgs.

00:00 - Es surt de Sant Jaume en direcció a La Pobla de Lillet, fins a trobar la casa de Cal Cintet (1.155 m. d'altitud), aquí cal deixar la pista asfaltada i continuar pel camí que passa per davant de la masia, continuar 500 metres més el camí de Les Planes fins a trencar a la dreta, per on s’arriba a les antigues mines de Vilarrasa (1.106 m.).

00:50 - De les mines cal continuar fins la casa de Vilarrasa(1.003 m.), que es va cremar però encara hi ha les runes. Passat aquest indret es baixa fins el torrent, on s’hi troba un gorg: el gorg del Matxo (971 m.). Es continua riera avall i s’arriba al gorg blau.

01:30 - Cal tornar enrere pel costat de la riera i s’arriba al molí del Quirze, molt impressionant pels seus salts d’aigua.

02:20 - Del molí es puja fins a la Casablanca(1.071 m.) i s’arriba a la part de darrere del poble.

03:00 - Es torna a estar a Sant Jaume.

Fitxa tècnica

Dificultat: 1

Distancia aproximada: 11,5 kms.

Temps aproximat: 3 hores

Punt d’inici i final: davant de l’església de Sant Jaume

Punts d’interès: Cal Cintet, Gorg del Matxo, Gorg Blau, Molí del Quirze

Per poder fer aquesta ruta cal anar ben documentat amb altres mapes; doncs es totalment impossible esbrinar els llocs per on cal passar. Només trobem indicat el nom a l’inici de Cal Cintet. Durant el recorregut ens cal anar consultant el mapa que portem de la Generalitat de Catalunya el Nº 31 de la Comarca del Ripollès escala 1:50.000.

També comptem en l’ajuda de dos pescadors que trobem en el Gorg Blau per indicar-nos la ruta a seguir. No obstant passem per tots els llocs que figuren en la ruta.

Al arribar a S. Jaume saludem uns companys de Vic i junts visitem l’Església de S. Jaume.

L’església de S. Jaume de Frontanyà és un excel·lent exemplar arquitectònic del romànic català del segle XI. L’any 901, dia 20 de juny, va ser consagrada la primitiva església pel bisbe Nontinyi de la Seu d’Urgell; apadrinaren l’acte els Il·lustríssims Prínceps, comte Guifré i comte Miró (fills de Guifré el Pilós, fundadors de la dinastia dels comtes catalans). Aquest fet dóna la mida de la importància que tingué aquell acte.

L’obra de l’església és de planta de creu llatina, amb volta de canó. Per la seva construcció és notable l’elegant cimbori vuitavat que descansa sobre els quatre torals; té un coronament de finestres ran de teulada, amb dues lluernes arquejades al desota, una a la part de davant i l’altra a l’oposada.

L’exterior li augmenta la valoració arquitectònica monumental. Veiem que la façana és a doble vessant i una ratlla d’arquets corre per sota els dos caients.

Damunt el senzill portal d’entrada hi ha un gran ull de bou o rosetó, obert amb posterioritat, per donar més llum a l’interior; una bella ratlla d’arquets trencada pel cos central de la façana, passa al nivell superior del portal, amb quatre arcs per banda; damunt del rosetó, sota dels caients del coronament de la façana es nota una petita finestra d’espitllera en forma de creu; corona el frontis un campanar d’espadanya. Els murs dels costats tenen com a ornament una ratlla d’arquets.

El temple s’alça a quatre vents. Pel costat de llevant, destaquen l’harmoniosa disposició de volums i l’ajustada combinació dels tres absis i del cimbori. (Text extret del llibre Osona, Ripollès i Berguedà de Jaume Sala Sivillà i Full de la Parròquia de S. J. de Frontenyà, març de 1979)

El dia ha estat esplèndid. Arribem a Sant Julià a ¾ de 2.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Gracies per compartir-ho. He fet la ruta i la he gravada amb el GPS. A mi em surten menys kms., potser m'he confòs en algun punt però crec que la he fet bé, passant per tots els punts marcats. Per si algú vol el track...

http://ca.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1898954

pcr35 ha dit...

El gorg de la foto, quin és el MATXO o el BLAU ? Gràcies per la info!

pcr35 ha dit...

Gràcies a en "Ribes" he vist que és el GORG BLAU.