Bellmunt (Vidrá)

23 de Maig de 2007 (OPEL)

Vic - Coll de Vidrà - Font Viva – Bellmunt

Avui només som en Xavier i jo mateix. En Lluís per motius familiars no ha pogut venir.

Sortim a 2/4 de 8 del matí en direcció a Vidrà. Deixem el cotxe al Coll de Vidrà.

Seguim en direcció a Bellmunt i al arribar al Coll Hi Era de Massa, agafem el PR-45 que va fins a Torelló. Anem seguint per el Bosc de les Fages fins a trobar un rètol on diu: Font Viva. És una font antiga situada just al costat de la Riera i amb molt de cabal. Hi fem les fotos de rigor i tornem a fer el camí de l’anada; i seguim fins a dalt a Bellmunt.

Esmorzem en un banc davant mateix de l’ermita on gaudim d’una gran vista panoràmica sobre tota la Plana de Vic. El fons però està molt emboirat.

Contemplem la futura carretera de Bracons (Vic-Olot), que per cert es veu ja en una fase molt avançada.

El santuari de la Mare de Déu de Bellmunt (“ermita al cel suspesa”, en paraules de Mossèn Cinto Verdaguer) és al capdamunt de la Serra de Bellmunt, al cim més alt (1.246 metres)

La típica silueta del santuari, és un edifici de cos únic que s’adapta a les cingleres rocoses del cim de la muntanya. El seu perfil és fàcilment distingible des de qualsevol punt central de la comarca d’Osona.

La devoció a la M. de D. de Bellmunt es remunta a mitjans del segle XIII. La imatge, que és una reproducció de l’original que es guarda al poble de Sant Pere de Torelló, és d’estil gòtic, medeix uns 22 cm. d’alçària i està situada al presbiteri de l’església.

Es pot pujar a Bellmunt caminant des de Vidrà o des de Sant Pere de Torelló, d’on surt una carretera estreta i encimentada que en 8 km. permet arribar amb vehicle fins l’aparcament que hi ha a pocs metres del cim. Aquesta carretera fou inaugurada l’any 1975. Al santuari també s’hi pot pernoctar . Per aquest fet disposa de 17 places.

La tornada la fem seguint el mateix camí que hem fet a l’anada.

En un racó molt assolellat i rocós ens parem i collim “la farigola per tota la temporada”.

Poc abans d’arribar al cotxe es posa a ploure, només són quatre gotes mal comptades.

Arribem a Vic a la una tocades.

La sortida d’avui ha estat un passeig. Hem fet 10,57 km.