L'Emperadora - Serra de Montgrony

Recorregut: 
Trencall GR3 – Collet de Meians – Coll de la Bona – L’Emperadora – Costa Pubilla – Prat Amorriador- Collet de les Eres – Trencall GR3

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a les 7 en direcció Puigcerdà per la C-17 fins a Campdevànol. Seguim a l’esquerra en direcció a la Pobla de Lillet per la crta.GI-401. A 3 km passat Gombrèn trobem un trencall a la dreta amb un indicador que seguint una crta. emporlanada arriba fins al Santuari de Montgrony.
Deixem el cotxe en un trencall a 500 m abans d’arribar al santuari.
Total: 56 km

Introducció:
L’Emperadora és un dels cims menys destacats de la Serra de Montgrony i potser
per això és el que té un nom més solemne.
Aquesta serralada d’uns 10 km. de llargada, està perfectament definida entre el cim de L’Emperadora (1.962 m) i el cim de La Berruga (1.785). Entremig dels quals s’aixequen els cims culminants del massís que són el Roc dels Llamps (2.046 m), Pedra Picada o Coma Ermada (2.055 m) i el Puig de Montgrony (1.996 m). Orientada de llevant a ponent; neix entre Ribes de Fresser i Campdevànol i acaba al coll de la Creueta, port entre les viles de Tosses i Castellar de n’Hug.

Al llarg del recorregut podrem gaudir d’àmplies vistes.

Itinerari:
Ens trobem a tocar al santuari de Montgrony, en un trencall on surt una pista marcada com a GR-3. Comencem l’excursió d’avui a 1/4 de 9 amb un dia totalment assolellat.

Inici excursió

El camí és una pista molt planera i en força bon estat. Passem primerament per la masia de Les Viles Xiques i més endavant per la masia de Les Viles Grosses. Anem seguint el GR.

 Viles Xiques
Viles Grosses

Desprès de caminar uns 45’ arribem al collet de Maians. Al costat esquerra i sobre un petit turó hi ha la gran masia de Maians. Per aquest coll hi passa un dels camins ramaders que portaven els ramats a les pastures d’aquestes muntanyes a l’època de la transhumància.  El lloc ofereix una vista molt àmplia
Deixem el GR i seguim cap a la dreta.

Masia de Maians


Collet de Maians

Ara comença la pujada. Cal pujar en direcció Nord-est per una pista força desdibuixada pel bestiar que fent ziga-zagues se situa a la vora del torrent de les Fontetes. És molt important no creuar mai el torrent i sempre tenir-lo a la nostra esquerra i a poca distància. Poc a poc la pista es va desdibuixant i convertint en un corriol cada cop més costerut que en uns 40 minuts ens du fins a una petita coma anomenada Fontetes de Meians. 

 
Indret de Fontetes de Meians
 
Hi ha un abeurador per el bestiar. És un raconet molt bonic, ideal per fer un descans.

Les Fontetes

Ens trobem a 1750 metres i ara el camí gairebé ha desaparegut, però si pugem una mica seguint una torrentera que baixa pel nord veurem unes marques grogues que si les seguim, ens duen en uns 20’ fins al coll de la Bona.

Prop del Coll de la Bona

De fet només cal caminar en direcció nord per acostar-nos cap el coll.

Arribem al coll de la Bona; és un important coll ramader. Separa l’Emperadora del Costa Pubilla i es troba a 1890 metres. Des d’allà veiem en direcció oest l’Emperadora, un pic amb tres puntes, la més alta de les quals és la més occidental.

Del coll girem a l'esquerra i pugem per la carena fins al cim de l' Emperadora (1975 m), que s'assoleix sense cap dificultat.

Cim de L'Emperadora


Les vistes són esplèndides, si bé per damunt de tot destaca al nord un enorme Puigmal. En direcció a la Cerdanya es veu el Puigpedrós i cap l’oest veiem la piràmide del Puigllançada i a la seva esquerra el Comabona (Cadí), el Pedraforca i la Gallina Pelada (Ensija).

Esplèndides vistes des del cim

A l’est el Costa Pubilla tapa bona part de la vista però en direcció nord–est sí que podem veure des dels Torreneules fins al Balandrau, passant pels pics de Gra de Fajol Gran, Pastuira i Fontlletera.

Esmorzem en aquest cim tot gaudint d’àmplies vistes panoràmiques.

Continuem avançant pel bell mig d’aquesta carena herbada en direcció al proper coll de la Bona i tot seguit remuntem la carena en fort pendent cap a un cim d’aspecte molt escarpat i que s’anomena Roc dels Llamps (2.049 m.)

 Roc dels Llamps
Anem carenajant


Grans vistes a banda i banda de la carena. Des d’aquí ja veiem el  Costa Pubilla, darrera d’un cim, que seguint la carena, també hem de passar.

Al fons, Costa Pubilla

Anem seguint la carena, ara en fort descens i arribem finalment al cim de Costa Pubilla; punt culminant de la serra de Montgrony. (2.055 m)

Cim amb un vèrtex geodèsic i una creu de ferro. El cim és allargat amb pedres i herba de prat. Algun pessebre i llibre de firmes.

Cim de Costa Pubilla

Un dels punts de més interès està en les vistes que tenim des del Costa Pubilla. 


Panorama Costa Pubilla

Per llevant i passant pel nord fins completar la volta podem distingir: el Puigsacalm, Milany, Taga , Serra Cavallera. El Cerverí o el Balandrau son altres cims que es distingueixen ja més cap el nord. Mirant avall, Campelles, La Cuvil i a l’altre banda de la vall del Fresser, Pardines.

Tot el Nord, l’ocupa la serralada Pirinenca. Destaquen cims com el Gra de Fajol, el Torreneules i sobre tot el Puigmal. Sota nostre, tota la vall de Ribes, pobles com Tosses, Dorria o Ventolà es distingeixen perfectament.

Ja més a ponent, destaquen cims com el Puigllançada, molt a prop. Més cap el fons muntanyes de la Cerdanya i Andorra com la Tossa Plana de Lles. Més avall, el Cadí, el Pedraforca o la serra del Verd, la d’Ensija i el Port del Compte.

Acabem la volta al sud, on veurem les serralades centrals, com la de Peguera i prelitorals com Montserrat, Sant Llorenç del Munt o el Montseny.

Enrere deixem tota la carena que hem anat seguint, i que distingim fàcilment, gràcies al Puigllançada i la Tosa que en marquen l'extrem.

Des del cim comencem a baixar cap al coll de Coma Ermada, per les pastures fortament inclinades fins a trobar el torrent de la Font Flequer, que baixa directament del coll esmentat. 

 Baixant cap el coll de Coma Armada
Anem baixant sense camí evident pel mig d'una exuberant vegetació, i aviat deixarem el torrent per seguir cap a la dreta. 

 


 Una esplèndida vegetació

Bonic exemplar. Ignorem la classe de bolet
 
En aquest punt cal parar atenció, ja que el camí no està ben definit, i cal tendir cap a la dreta tot buscant algun senyal de pintura blanca o alguna fita. 

Més avall el camí és una mica més evident i ja es pot anar seguint fàcilment.

Sant Pere de Montgrony al fons

Perdem alçada ràpidament baixant per la serra de Montgrony. Deixem una pista precària a la nostra dreta. Seguim baixant direcció sud. Passem per una zona de pastures, primer al prat Amorriador i després al Camp de l'Ordi. Durant el descens anem trobant monjoies.

Boniques vistes


Entrem seguidament dins el bosc i anem seguint les marques que anem trobant. En una cruïlla seguim cap a la dreta per un camí ben fressat. 

Arribant al final de la ruta

Sortim finalment a la crta. que arriba al santuari de Montgrony i situats a pocs metres de l’inici de l’excursió  d’avui.

Punt d'arribada a la crta. La pedra indica "Coma Armada"

Marxem a 2/4 de 2 de Montgrony.

Recorregut: 10’92 km
Alçada mínima: 1.359 m
Alçada màxima: 2.058 m
Ascensió Acumulada: 773 m

Sortida realitzada el dia 22 de Juny de 2011

L’excursió d’avui ha estat, bastant còmoda i sense pèrdua, llevat que hi hagi boira. Hem recorregut La Serra de Montgrony per la seva cara sud, travessant grans prats i enfilant-se a tres cims. Primer al cim de L’Emperadora, situat a l’extrem de la Serra i desprès a dos cims que es troben pràcticament junts, el Roc dels Llamps i el Costa Pubilla o pic del Pla de Pujalts, el més alt de tota la serralada y amb molt bones vistes en totes direccions, sobre tot dels Pirineus Orientals i la Catalunya Central.

És una bona ruta per caminar còmodament gaudint del paisatge.
Informació:
  Cims dels Països Catalans
  Fent camí (Paco Navarro)