Puig de la Força - Domus del Pi

14 d’Abril de 2010

Recorregut:
La Riba – Pal indicador (Solell del Masnou) – Canal del Castell – Sota les Baumes – Puig de la Força – Perallonga – Domus del Pi – Solell del Masnou

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortim de Vic a 2/4 de 8. Eix Transversal(C-25) fins a la sortida de Sant Julià de Vilatorta. Agafem la N-141 en direcció a Vilanova de Sau, per dirigir-nos a la pressa i després de travessar-la remuntem fins a la Riba (Hotel-Restaurant). Seguim uns 200 m en direcció al Club Nàutic fins a trobar un pal indicador a la dreta amb els senyals del GR. Total : 27 km

Introducció:
El Puig de la Força és una balconada magnífica a l'embassament de Sau. Es troba situat en una punta del cingle de Tavertet i s'hi pot accedir per diversos punts. Ofereix unes vistes excel·lents a l'embassament, a la zona de les Guilleries i també a alguns dels cingles més propers de la banda de Collsacabra.
No és un itinerari llarg, però si que presenta un fort desnivell. A dalt podrem gaudir d’unes bones vistes.

Itinerari:
La ruta que fem és l'accés més ràpid al Pla del Castell i dóna la possibilitat d'anar encadenant diversos graus (camins de ferradura) molt ben treballats fa uns quants segles i força ben mantinguts a l'actualitat.

Inici excursió

De moment el dia es presenta força tapat i amb clarianes. Comencem l’excursió a ¼ de 9 seguint els senyals del GR situats en un pal indicador en el lloc nomenat Solell del Masnou. Anem seguint la pista en lleugera pujada fins arribar a una bifurcació poc desprès de recórrer uns 600 m. al peu de la cinglera, on hi ha un altre pal indicador: el camí de la dreta és el GR- 2 que va cap a Tavertet i el de l’esquerra és el Grau o Canal del Castell.

Prenem el camí de l’esquerra. Aquest camí comunicava la masia del Castell amb les valls de Sau. És un grau sobtat, empresonat en la canal, enmig de la qual s’hi veuen algunes roques de forma capriciosa. A partir d’aquí la pujada es fa forta. En alguns trams es conserven l’antic empedrat.

Grau del Castell

Fent ziga-zaga anirem pujant sense parar fins a la part alta del cingle, el Pla del Castell, al costat de la masia, i a l’ample pista que uneix el poble de Tavertet amb la punta del cingle de Tavertet.

Vista des del Pla del Castell

Fins aquí tardem una hora. Ens trobem a 825 m.

Ens trobem al Pla del Castell, a la dreta aniríem a Tavertet, nosaltres girem a l’esquerra tot seguint el caire del cingle per una pista; sempre descendint i de front passarem pel costat del turó del Castell, petita formació natural molt erosionada de roca grisa que presideix el pla.

Més endavant trobem el mirador del Castell. En aquest punt hi ha un panell metàl·lic d’orientació amb el perfil que s’obre davant nostre. Preciosa balconada sobre les cingleres. El panorama és impressionant. A sota i veiem el campanar de Sant Romà de Sau que emergeix de les aigües del pantà.

El Pantà de Sau vist des del mirador

Anem vorejant el cingle amb la mateixa direcció pel Pla del Castell fins arribar a un pal indicador a l’esquerra. Aquí deixem el camí principal i seguim el corriol que ens portarà al Puig de la Força. El camí baixa pel cingle i més endavant davalla per una típica graonada d’obra i transcorre bona estona sota d’unes grans penyes balmades, amb el constant panorama del pantà de Sau.

Baixant per la graonada

Seguim a tocar el cingle i arribem al coll que separa el cingle de Tavertet del Puig de la Força. En aquest tram cal anar amb molt de compte si el terra és humit, doncs, la perpendicularitat sobre el precipici és total.

El camí passa per sota d'unes grans baumes

Entre la vegetació, prop del collet, es poden veure llenços de parets del que se suposa que era el castell de Cornil, dels senyors de Tavertet. El camí passa per una graonada encaixada en una esquerda d’una roca i arribem al collet de la Força. Hi ha un pal indicador del lloc.

Vista des del collet del Puig de la Força amb el salt de Tirabous al fons

Des del mateix punt es pot pujar cap al Puig de la Força, podent arribar fins el cim de la penya, o també prendre una petita senda que li dóna la volta, sobre els enormes tallats. Camí equipat amb cadenes per a poder passar amb seguretat; adequat per als amants del vertigen i les emocions fortes.

Nosaltres prenem el camí que porta directament cap el cim. Pugem per un costerut camí que entre els arbres va guanyant alçada de forma decidida, fins que ens deixa a la plataforma superior, on la panoràmica és molt extensa. Una sèrie de corriols porten a diferents punts dels voltants del puig, des d’on es contempla perfectament l’imponent verticalitat d’aquestes parets i les seves típiques i diferents composicions geològiques (els estrats de color gris i rogenc queden perfectament delimitats).

Fem la pujada en poc més de 10’.

El Puig de la Força o Roca de Sau (741 m), és el grandiós monòlit que domina el pantà de Sau, i constitueix el símbol d’aquest embassament. Les vistes són sensacionals, tant pel cantó del pantà com per la raconada de Balà.

És un mirador immillorable sobre l’embassament de Sau, les Guilleries, la Plana de Vic, els cingles de Sta. Cília i la Sarment, la petita vall del Noguer i el salt del Tirabous, el Morro de l'Abeia, etc.

Situat a l'extrem meridional dels Cingles de Tavertet, el Puig de la Força és un impressionant penyal desprès de la resta de la muntanya, al que l'uneix un petit collet.

A sobre mateix hi ha les ruïnes del castell de Tavertet o de la Força, sense excloure que en el mateix assentament hi hagués el castell de Cornil. Queden algunes restes de parets ben identificables. Aquestes ruïnes posen de relleu el paper estratègic donat segles enrere a aquest gran penyal.

També consta que hi ha una cavitat subterrània a la qual s’hi entra per un petit forat. Diuen si era la presó. Val a dir que nosaltres encara no hem descobert aquest lloc.
Aquest castell se’l situa als voltants del segle XI-XII.

Antigues llegendes s’hi refereixen com un indret on se celebraven trobades de bruixes..

Aquí dalt hi fa molt de vent. Desfem el mateix camí que hem fet en l’anada i esmorzem sota una gran bauma amb unes impressionants vistes del pantà i al fons el Montseny i les Guilleries.

Camí del Puig de la Força

De tornada ens situem en el collet del Puig de la Força i baixem fins l’embassament de Sau, pel camí de Perallonga. Seguim per la part obaga, pel vessant de Balà, sempre en fort descens. Anem vorejant tot el cingle del Puig de l Força per un camí molt bonic i anem baixant fins l’embassament de Sau.

Baixant pel camí de Perellonga

Arribem a una pista forestal i continuem cap a l’esquerra. Des d’aquesta pista podem contemplar amb tota la seva magnitud el Puig de la Força.

Penyal del Puig de la Força

Més endavant ens desviem cap a l’esquerra seguint una pista oberta recentment i arribem a la Domus del Pi o Casal del Pi.

Excavacions de la Domus del Pi

La Domus o Casal del Pi és un antic edifici ubicat al municipi de Vilanova de Sau. És pràcticament al cim del Puig d'en Riba (505 msnm), cim a les estribacions sud-oest dels Cingles de Tavertet i a pocs centenars de metres del Puig de la Força. Es tracta d'un edifici fortificat de dues plantes que conserva el sostre. Aquest fou declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1949.

L'entrada a la Casa del Pi

Interior

La menció documental més antiga d'aquesta construcció podria ser en un contracte de compravenda dels comtes de Barcelona Ramon Borrell i Ermessenda de Carcassona del 994 en que es parla del maso de Pinus a l'Osona. El 1181 està documentat que passà a mans dels Hospitalers i el 1247 era possessió de Berenguer de Cabrera que l'esmenta en el seu testament com un bé a transmetre al seu fill Arnau de Cabrera. El 1334 era propietat d'Elisenda de Vilanova muller del senyor de Sau i el 1435, de Bernat Guillem de Vilafreser. Sembla que la seva ocupació fou ininterrompuda entre els segles X i XIX. Tot i que hi ha certes hipòtesis sobre la ocupació del paratge abans del segle XI incloent l'etapa ibera no hi ha evidències concloents ni documentals ni arqueològiques que l'avalin. La datació basada en el carboni-14 en la campanya d'excavacions de 2009 situa els fonaments de l'edifici principal a finals del s. XII.

A principis de segle XX Josep Maria Pericas va visitar i dibuixar en alçada l'estructura del jaciment determinant que era un edifici d'una sola planta amb un terrat al capdamunt adossat a un espai clos per una muralla. No obstant la gran quantitat de teules abandonades als voltants fan pensar que l'edifici hauria estat coronat per una teulada. El pis i la teulada ja serien derruïts en la visita de Pericas. L'edifici és format per una nau única coberta amb volta de canó. L'edifici de planta rectangular, té la porta orientada al sud i una finestra a l'est.

Situació. Puig de la Força al fons

Pel que fa al clos exterior es tracta d'un pati emmurallat que, com demostraren les excavacions del 2009, contenia dependències annexes i es trobava envoltat d'un fossat d'uns 7 m de fondària màxima i unes muralles de 4 m. La muralla fou construïda en dues fases.

Muralla de l'edificació

Informació: http://ca.wikipedia.org

Recentment, l'excavació de la Domus del Pi de Vilanova de Sau, s’ha emès al programa 'Sota terra' de TV3.
http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=3205

Aquesta edificació es visible des del cim del Puig de la Força.

Desprès de visitar tot aquest indret seguim la pista en direcció al Club Nàutic i arribem a la crta. asfaltada. Seguim per aquesta crta. poc més d’un km i arribem finalment al punt de sortida. Final de l’excursió d’avui.

Pantà de Sau

Des d’aquest punt podem contemplar una bonica panoràmica del Puig de la Força i els cingles de Tavertet.

El Puig de la Força i el cingles de Tavertet

Marxem a 2/4 d’una i arribem a Vic a la una del migdia.

Recorregut: 7’75 km
Ascensió Acumulada: 451 m

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Josep Mº. la cavitat subterrània que fas referència es pot veure l'entrada al costat de les ruïnes del castell, però imposa molt ficar-t'hi. Salut

Josep Dalmau Homs ha dit...

Molt be la ressenya, m'ha servit per tobar el Domus. gràcies