Bosc de la Grevolosa - Sant Nazari

3 de Febrer de 2010

Recorregut:
Can Piguellem – Riu Fornés – El Güell – Trencall Prat de la Vola – La Grevolosa – Sant Nazari – Trencall pista – Can Piguellem

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a les 8, en direcció Puigcerdà per la C-17. Agafem l’eix Vic-Olot per la C-37. Sortida a Sant Andreu de la Vola. Deixem el cotxe a Can Piguellem.
Total 26 km

Introducció:
Aquesta ruta molt variada de paisatges i canviants en les diverses èpoques de l’any, ens permet visitar la majestuosa i meravellosa fageda de la Grevolosa, un indret de rellevant singularitat geogràfica i la solitària ermita de Sant Nazari (recentment restaurada), envoltada de roures i boixos espectaculars. Aquests indrets, solcats per antics camins rals i de difícil accés han permès la seva conservació.

Itinerari:
Comencem l’excursió a 3/4 de 9. La sorpresa d’avui és la neu que trobem només començar la ruta. Fa molt fred però el dia és presenta assolellat. Sortim de Can Piguellem, creuem la crta. d’accés al Veïnat de Sant Andreu de la Vola (972 m). Enfilem pel nou accés amb un rètol on diu : Cabrera. Aquesta pista és la que mena cap el Prat de la Vola i al Collet de Cabrera enllaça amb la pista que va a Cabrera i Sant Julià de Cabrera.

Inici de la ruta amb la pista totalment glaçada

Seguim aquesta pista, completament glaçada, en lleugera pujada tot passant per la vall del Fornés, enmig de roures i pastures. Cal travessar la riera en cinc ocasions.

La riera del Fornés ofereix bonics racons


Poc desprès de creuar la riera per última vegada, arribem en un trencall a l’esquerra. És el lloc por on sortirem a la tornada. Fins aquí 45’.

Trencall per anar a Sant Nazari

Aquesta “nova “ pista, arriba fins a Sant Nazari. Hi ha un rètol.

Seguim per la pista principal i poc desprès passem pel costat de la casa del Güell.

Masia del Güell

Passats uns quants metres veiem la casa del Prat de la Vola, trobem una bifurcació de pistes i girem cap a l’esquerra tot deixant la principal. Passem una tanca i seguim per aquesta pista en suau pujada enmig de pins i roures.

Al fons, el Prat de la Vola

La pujada es va accentuant tot passant per una clariana. Entrem al bosc i ja comencem a trobar els primers faigs. El camí passa per llocs totalment ombrívols i humits. L’aspecte del bosc canvia radicalment, hem entrat dins la fageda de la Grevolosa.

Camí de la Grevolosa

Més endavant, a la dreta del camí trobem la font de la Grevolosa. La pista esdevé corriol. Travessem un torrent i ens trobem al bell mig de l’esplèndida fageda de la Grevolosa.

Font de la Grevolosa

El lloc és realment encisador; poblat per centenars de faigs de mides extraordinàries: n'hi ha que arriben al metre de diàmetre i depassen els trenta metres d'alçada. Es tracta d'uns dels faigs més alts de Catalunya i alguns d'ells han estat catalogats com a monumentals. El silenci, la penombra i la immensitat de l'arbreda confereixen una màgia especial a l'indret, que sembla talment una catedral bastida per la natura. Aquesta meravella de bosc es pot admirar en tota la seva integritat.

Bosc de La Grevolosa


El lloc està migpartit per un viarany d’aigua.

Seguim uns senyals grocs i baixem cap la fageda. A la dreta hi ha un faig catalogat com a monumental.

Dins el bosc de la Grevolosa

Desprès de contemplar aquest bonic paratge sortim del lloc en lleugera pujada on podem observar un canvi sobtat de vegetació. Entrem dins una roureda, estem a la part soleia del bosc.
Seguim el corriol fent varies giragonses en baixada tot deixant un camí a l’esquerra i seguint els senyals grocs.

Arribem en una cruïlla de camins (punt estratègic). El de la dreta va a desembocar a la Crta.BV-5224 prop de Collada de Bracons. Seguim el camí de l’esquerra.

Fem una baixada força pronunciada i arribem finalment a l’ermita de Sant Nazari de la Vola (941 m).

Només d’arribar-hi ja podem veure el canvi “total” que hi ha en aquest lloc. S’ha obert un tram nou de pista fins a l’ermita.

L’ermita s’ha restaurat totalment per la part exterior. La Generalitat, propietària de la finca de la Grevolosa, que inclou aquest paratge i la seva ermita, n'ha finançat les obres de restauració. Els treballs han consistit en la consolidació de l'edifici, que amenaçava ruïna. S'ha reforçat tota l'estructura i s'han fet nous la teulada, cobertes i sostres, a més de tots els tancaments exteriors.

Aquesta ermita està situada enmig d’una esplanada amb una vegetació exuberant i envoltada de roures centenaris. Va ésser edificada en un dels llocs més recòndits, allunyats i emboscats d’Osona.

Ermita de Sant Nazari

La primera ermita fou construïda probablement al segle XIV, i es va escollir aquest lloc tan solitari i amagat on guardar-hi les relíquies del sant. L’any 1721 es va refer l’edificació amb la construcció d’una casa amb teulat de doble vessant, una part destinada a capella, i l’altra a estatge dels ermitans. La capella, enguixada interiorment, amb motllures i volta de llunetes té un portal simple, emmarcat amb llinda i cantoneres de pedra, amb un ull de bou i un campanaret de simple espadanya prop del carener de l’edifici.

És tota arrebossada i té una presència agradable.
Aquesta ermita de la parròquia de la Vola feta famosa per Mn. Pierre Lafont, clergue francès, que la va regir entre el 1592 i el 1612, ha passat a la fama popular per les facècies que s’expliquen del “Rector de la Vola” i del qual hom conta encara acudits.

Esperem que a partir d’ara, l’ermita de Sant Nazari deixi d’esser un indret molt solitari, només concorregut en la diada de l’aplec i d’alguns excursionistes que la visiten.

Molt a prop i per sota de l’ermita hi ha una font (mina) voltada de descomunals boixos que talment semblen arbres. La font forma el torrent de S. Nazari.

Un roure amb un gran exemplar de boix al costat

Deixem l’ermita i només ens cal anar seguint aquesta nova pista que segueix l’antic camí per arribar a Sant Nazari.

Comencem amb forta pujada i desprès d’arribar a un collet el camí planeja tot passant per dins d’una fageda amb bonics racons.

Camí de S. Nazari

Desprès de creuar el torrent dues vegades, arribem al pàrking d’accés a S. Nazari.
A partir d’aquí caldrà continuar a peu fins a l’ermita.

Seguim el camí amb forta pendent i uns metres més avall tenim una bona vista panoràmica de la vall del riu Fornés.

Amb el sol, la riera es va desglaçant

Baixem entre prats de pastura i finalment enllacem en la crta. d’accés a la Vola.

Ficada dins el bosc observem l'ermita de S. Nazari

Seguim cap a la dreta i desfem altre cop la vall del riu Fornés fins arribar a Can Piguellem. Final de la ruta d’avui.

Panoràmica amb l'ermita de Bellmunt al fons

Aquest últim tram és força esgotador, doncs, tot el camí està completament enfangat.

Can Piguellem

Marxem a ¾ d’una i arribem a Vic a ¼ de 2.

Recorregut: 10’81 km
Ascensió acumulada: 317 m

La sortida d’avui ha estat formidable, amb la gran sorpresa de la neu que hem tingut al llarg de tot el recorregut. La neu acumulada en els arbres i en tots els racons ha originat un marc paisatgístic d’una gran bellesa visual.

5 comentaris:

Jordi ha dit...

Hola Josep Maria,

Moltes felicitats per les 50.000 visites.

És una cosa totalment merescuda!!

Xavi ha dit...

Felicitats pel blog i pel nombre de visites que veig que reps.

En el teu article em sembla entendre que es pot anar fins a l' Ermita de Sant Nazari per una pista nova. Tenim un totcamí i no se si es pot arribar i des d'aquí anar a la fageda de La Grevolosa, a través d'una ruta més fàcil que la que tens publicada a http://santuaribellmunt.blogspot.com/2010/11/la-grevolosa.html

Avui hem fet aquesta descrita com a "Dificultat:
Cap ni una: és una passejada." i m'he emportat la motxilla amb uns 9Kg de pes, de l'equip fotogràfic, el trespeus de gairebé 2Kg de pes i el problema principal, un nen de 2 anys al que ha hagut que ajudar constantment portant-lo en braços.
Em pogut arribat només fins a l'entrada de la fageda i voldria tornar però fent una ruta més fàcils (si n'hi ha) i per això pregunto si es pot accedir en un 4x4 fins a l' Ermita i d'allà a la fageda.
M'agrada molt la fotografia i m'ha semblat un lloc espectacular.
Salutacions i gràcies.

Josep Mª Camprodon ha dit...

Hola Xavi,

Gràcies per visitar el Blog i pel comentari.

Per anar al bosc de La Grevolosa hi ha diferents accessos: Molí de Bracons, Collada de Bracons, Masia del Prat de la Vola, etc..

Actualment el més assequible és a partir de l'ermita de St. Nazari.

Sortida de Can Piguellem i continuar per la pista fins al rètol on diu: "La Grevolosa".

A partir d'aquí podem continuar encara amb el cotxe fins arribar a l'aparcament que s'ha habilitat, a prop de St. Nazari, i seguim a peu fins a l'ermita.

Finalment, seguint el rètol, arribem a La Grevolosa.

Que gaudiu de la ruta !!!

Salutacions des de Vic

Núria ha dit...

Hola, m'agradaria fer la ruta que tant bé has explicat aquest diumenge vinent, creus que estarà nevat com quan vas anar-hi al febrer o potser encara podrem veure fulles??
Realment son 26km com dius al principi o 10,81??canvia la cosa...

Moltes gràcies!!!!

Unknown ha dit...

Salut,
Ruta molt maca feta amb criatures de menys de 5 anys. Llàstima que està molt transitada degut als aparcaments que hi ha a tocar de l'inici de la fajeda. Sembla mentida que criatures de l'edat que abans comentava siguin capaces de fer tot el camí a peu, i que gent adulta no tingui la menor vergonya d'arribar a llocs com aquests amb el cotxe.