Pont de Malafogassa - Sant Andreu de Bancells

24 de Febrer de 2010

Recorregut:
Pont de Malafogassa – El Riber – Can Noguera – Sant Pere de Castanyadell – Can Mont – Sant Andreu de Bancells – Pont de Malafogassa

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8. Agafem la C25 (L’eix Vic-Girona) direcció Girona fins a la sortida 195. Ens dirigim cap a Sant Sadurní d’Osormort per la crta. BV-5201. Desprès de passar per Bojons, entre els km 13 i 14, deixem la crta i trenquem a l’esquerra, en un revolt força pronunciat, i seguim per una pista encimentada que tot vorejant la Riera Major ens portarà al càmping del Pont de Malafogassa. Deixem el cotxe al costat del càmping. Total 21 km

Introducció:
Aquesta ruta circular d’avui visita les antigues parròquies de Sant Pere de Castenyadell i Sant Andreu de Bancells dins del terme de Vilanova de Sau amb sortida i arribada des del pont de Malafogassa, al bell mig de Les Guilleries.

La ruta no està senyalitzada i cal conèixer be aquesta zona degut al gran nombre de camins que últimament s’hi han obert principalment per desemboscar. Recomanem seguir el track o proveir-se d’un mapa de la zona per evitar problemes d’orientació.

Tots aquests indrets, solcats per antics camins de difícil accés i aïllament han permès la seva conservació.

Itinerari:
Comencem l’excursió a 2/4 de 9 amb un dia de força fred i vent. Sortim del darrera del càmping del Pont a 450 m d’altitud. Seguim el rètol en direcció cap el Mas del Silenci;

Inici excursió

més endavant i en una cruïlla deixem la pista principal i seguim cap a l’esquerra; creuem la Riera Major tot passant pel davant de la masia del Ribé.

El Ribé

Poc desprès deixem la pista i seguim cap a la dreta i entrem dins el bosc.

Indret on deixem la pista

Anem seguint per aquest camí en pujada fins arribar a la masia de Can Noguera. Aquesta casa encara està en força bon estat de conservació. Situada en una cruïlla de camins.

Can Noguera

Passem pel costat de la casa i seguim cap a l’esquerra. Entrem dins un bosc d’avets molt espès i ple d’arbres caiguts per les últimes nevades. En aquesta zona molt obaga avancem amb força dificultat.


Poc desprès arribem a Sant Pere de Castanyadell.

Sant Pere de Castanyadell

Estem a Sant Pere de Castanyadell, una antiga parròquia rural del municipi de Vilanova de Sau (Osona), situada a 596 m. alt, a la vall de Castanyadell (tributària per la dreta, de la riera Major), de les Guilleries. Existia ja al 1099, i la seva demarcació formà sempre part del terme jurisdiccional de Sau. L'església, fou reedificada entre els anys 1780 i 1782 i retocada al XIX. El seu cens normal era de 10 masies; el 1885 tingué un màxim de 26 famílies.

Destaca sobre la porta el campanar de torre. És quadrangular i està cobert per una teulada a quatre vessants, a les parets unes finestres d’arc de mig punt. Tant els angles com les obertures estan realitzades amb pedra picada de gres vermellós i ben escairat.

Al costat s’hi adossa l’antiga rectoria. Des de 1999, data en que es va restaurar amb molta cura i respectant l'entorn, està obert, la casa rural, el Mas del Silenci.

Tot aquest sector ofereix racons d’una gran placidesa amb la riera de Castanyadell de companyia, una riera encara força neta.

Continuem la ruta entrant de nou dins el bosc passant per el Sot de Llardons. Deixem la pista forestal i enfilem per un corriol que en forta pendent va pujant decididament per el llom de la carena.

Camí amb forta pendent

Tot fent llaçades anem guanyant altitud i les vistes són molt amplies i obertes.

Vistes de St. Pere de Castanyadell i el Montseny al fons

Som a dalt de la carena; el corriol desemboca a una pista forestal que ens portarà a Sant Andreu de Bancells.

Sant Andreu de Bancells

Veiem a l’esquerra Sant Andreu. Passem pel costat de la casa de Can Mont. Una masia encara habitada i molt ben arreglada i cuidada. Situada sobre una balconada amb unes vistes esplèndides. Es troba al costat de Sant Andreu.

Can Mont


Arribem A Sant Andreu de Bancells a ¾ d’11. Han estat 7 km de pujada.

Aquesta antiga parròquia de Sant Andreu de Bancells, al sector més oriental del terme, sofreix també un agut procés de despoblament i actualment únicament hi viuen 10 persones.

L'església, situada a 927 m en un magnífic mirador de les baixes Guilleries, és un notable edifici romànic que, malgrat ampliacions laterals i una façana nova, guarda un bell absis amb les típiques ornamentacions de lesenes i arcuacions llombardes del segle XI. Esmentada des del 1101, existia ja molt abans. L’any 1624 van afegir-s’hi dues capelles laterals. Conserva els murs de la nau romànica i l'antic portal de migdia.

Sant Andreu de Bancells


Rellotge situat a la paret de l'església

Prop seu hi ha la rectoria, restaurada modernament com a habitatge temporal. En direcció a Vilanova de Sau hi ha el mas Bancells, que sembla que donà nom a la parròquia.

L’indret ofereix grans vistes panoràmiques sobre la Plana de Vic i el Montseny.

Esmorzem en aquest indret amb molt fred i un fort vent.

Iniciem la tornada seguint la pista forestal en molt bon estat en direcció al mas Bancells tot passant per la Plaça del Bisbe i poc desprès per la font del Rector.

Al arribar en un revolt força pronunciat deixem la pista principal i seguim cap a l’esquerra.
Des d’aqui podem contemplar una gran vista panoràmica.

Aquesta pista s’inicia amb una molt forta baixada. Anem seguint tot el Serrat de la Bandera i en poc més d’una hora arribem de nou a la Riera Major.

Arribant a la Riera Major

Passem pel costat del pont de Malafogassa que creua la riera Major. Aquest pont era i és encara el punt de partença dels camins tradicionals que portaven a Sant Andreu de Bancells, Vallclara i a la vall de Sant Pere de Castanyadell .

Pont de Malafogassa

Construït vers el 1498 pel mestre de cases Pere Falgueres, de S. Andreu de Bancells, és un notable pont gòtic de dues arcades no homogènies encara molt ben conservat i evocador, en un paratge d'una verdor i bellesa insuperables.


Desprès de contemplar aquest bonic pont donem per acabada l’excursió d’avui.

Marxem a ¾ d’una i arribem a Vic a 2/4 de 2.

Recorregut: 12’93 km
Ascensió acumulada: 549 m

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola. Feia temps que ho tenies una mica encallat però l'exposició i descripció cada vegada es més acurada.
No esperis tant que et van quedant endarrerides.

Josep M. Pujols ha dit...

Voldria saber si els camins son complicats ( graons i salts ) ja que som un grup de la tercera edat que camina força peró té dificultats per fer salts complicats.

Gr+acies

josepm.pujols@gmail.com

Anònim ha dit...

Hola companys, no mes un petit comentari per fer notar que el tram de cami compres entre La Noguera i Sant Pere es troba avui dia (28-11-2015) totalment menjat pels esbarzers i que resulta molt complicat seguir aquest tram de l'excursió, nosaltres em hagut de girar cua
Jesús