Roca Llarga - Font de l'Avellanosa (Tavertet)

25 de Novembre de 2009

Recorregut:
L’Avenc – Roca Llarga – Bauma de Cortils – Collet de Rajols – Tombes – La Rambla – Font de L’Avellanosa – L’Avenc

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8 en direcció a Santa M. De Corcó-L’Esquirol per la crta. C-153. Entrem al poble de L’Esquirol i ens dirigim cap a Tavertet per la crta. C-5207. A Tavertet seguim cap a l’esquerra en direcció a Rupit per la pista encimentada que va vorejant els cingles de Tavertet uns 3 km fins arribar a L’Avenc. Total 35 km.

Introducció:
Itinerari variat i amb poc desnivell resseguint els cingles de l’Avenc amb grans vistes panoràmiques. Visitar les tombes antropomorfes de l’Avenc i més endavant baixar cap a la font d l’Avellanosa; indret feréstec i cobert d’una espessa vegetació.

Itinerari:
Comencem l’excursió a 2/4 de 9. Gaudim d’un dia de sol esplèndid.

Arribem a la masia de l’Avenc, que hem pogut veure durant el camí.

L'Avenc

Aquest gran casalot datat del segle XIII, d’estil gòtic, ha estat sotmès a un important procés de restauració, rehabilitació i ampliació. L’Avenc és actualment una casa familiar dedicada al turisme rural i cultural. Respectuosos amb el medi ambient; des del respecte que s’ha tingut per l’edifici original en quant a mètodes i materials tradicionals, l’ús d’energies renovables, i la gestió d’aigua i residus, fins al consum responsable d’aliments.

L’objectiu és intentar minvar el soroll excessiu, els crits, la velocitat, el neguit, els nervis i els cotxes aparcats com si estiguéssim a la ciutat; evitar tot el que ens allunya del que som en essència, tot allò que espanta la pau i incideix en la tranquil·litat del bosc. S’ha construït fins hi tot un gran pàrking soterrat pel clients de la masia.

El Casal de l’Avenc és interessantíssim i digne d’una immancable visita (ben planera des de Tavertet), per gaudir de la vistent construcció i sòlida arquitectura de l’edifici, recentment restaurat.

Masia de l'Avenc

Després de contemplar aquesta masia i situats al costat d’un pal indicador, prenem el camí senyalitzat amb marques grogues que surt per darrera l'Avenc. Creuem la porta metàl·lica i seguim un camí que va guanyant alçada fins arribar a un petit prat.

El camí segueix de pujada cap els cingles enmig de la vegetació. Arribem a uns prats amb vistes on podem veure un pal indicador.

Seguim cap a la dreta i arribem en el centre de la Roca Llarga on hi ha una fita geodèsica.

La Roca Llarga

La Roca Llarga és una roca allargassada que sobresurt uns 20 metres de la carena de forma descarada sobre l’abisme. Estem a 1.186 m. d’alçada, en el segon punt més alt de Tavertet. És un lloc amb unes magnífiques vistes, on, efectivament la vista es perd en l’horitzó infinit. El cim d’aquesta roca és emocionant ja que la roca està penjada del buit sobre els prats del Pla Boixer i obrint-se una panoràmica molt amplia. Veiem el Cadí, el Canigó i altres cims del Pirineu, les Guilleries, el Montseny i en dies molt clars, fins i tot, podem arribar a veure el mar.

Vistes des de la Roca Larga

Seguim el camí i passem per la Bauma de Cortils. Aquesta bauma està sota una enorme penya, de forma plana, i l’espai que queda sota és notable. Hi ha senyals d’haver estat habitada. Al costat de la seva entrada es troba un faig enorme que destaca des de lluny sobre el altres arbres per la seva corpulència: és el faig de Cortils.

Bauma de Cortils

Anem pujant suaument per la carena entre pastures i arribem al Puig de Cortils; cim modest, malgrat ser el punt més elevat del terme de Tavertet a 1.193 m.

Continuem seguint el camí pels prats voltats de faigs i al arribar al Collet de Rajols seguim cap a l’esquerra en lleuger descens enmig d’un bosc força embrollat i perdedor.

Collet de Rajols i pla de les Fosses

Passem pel pla de les Fosses i tot seguit trobem unes roques en la vessant del torrent de l’Abeurador. Damunt les roques hi ha tres tombes antropomorfes o olerdolanes excavades en la mateixa roca. Usades els segles IX i X.

Tombes antropomorfes

Molt a prop de les tombes seguim una pista fins que entra en el torrent de l’Abeurador.

Creuem el torrent i sortim en un extens prat anomenat La Rambla o Artiga de l’Avenc.
Esmorzem en aquest lloc. Avui podem gaudir d’un sol magnífic.

Prats de la Rambla

Continuem el camí pujant suaument per el llarg prat. Prop del final del prat ens desviem cap a l’esquerra on hi veiem unes roques situades al costat mateix de la carena. Són les roques del “fals dolmen”. En aquest lloc tenim un esplèndida vista de les Guilleries, el Montseny i de la masia de l’Avenc.

El fals dolmen

Vistes des de la cinglera

Anem seguint el camí que va davallant per la carena fins que arribem en una fondalada on ens cal baixar cap al torrent de l’Avellanosa.

Baixada cap a l'Avellanosa

Passem enmig d’unes grans roques i arribem a la curiosa font de l’Avellanosa. Situada a la riba esquerra, no lluny del torrent i excavada a la mateixa roca, amagada sota el cingle.

Font de l'Avellanosa

El lloc és molt agradable i salvatge amb unes grans roques despreses de la cinglera que li donen un aspecte enigmàtic. Fa goig de visitar-la, encara que el seu lloc està envaït per arços i romegueres. És un indret digne de ser visitat.

Desprès de visitar aquest bonic racó continuem la ruta tot creuant el torrent i anar baixant per la pista enmig d’una espesa vegetació fins a sortir a la pista encimentada, davant d’un roure monumental.

A partir d’aquí la caminada és planera. Seguim la pista cap a l’esquerra i arribem de nou a la masia de l’Avenc. Punt final de l’excursió d’avui.

Panoràmica des de l'Avenc

Des d’aquí observem la Roca Llarga que sobresurt de la cornisa acinglerada. La visió de la panoràmica que s’abasta és realment impressionant. Avui podem disfrutar d’unes bones vistes.

Recorregut: 7’2 km.
Desnivell: 214 m

De tornada fem una parada al poble de Tavertet. És un municipi de la comarca d'Osona i dins la subcomarca del Collsacabra. Limita al nord amb la regió natural del Collsacabra i al sud amb les Guilleries. És un poble extremadament cuidat, situat a 869 m. d’alçada, amb una arquitectura rural molt acurada.

Tavertet

El nucli urbà conserva conserva 48 cases autòctones bastides entre els segles XVII i XVIII. Va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya l’any 2003.

Hi destaca la seva església romànica de Sant Cristòfol (s. XII-XVII), amb l’absis sobre l’espadat.

Església de S. Cristòfol

Des de darrera de l'església hi ha un gran mirador sobre el cingle Moltorer des d'on es pot guadir d'una magnífica vista de la vall de Sau i les Guilleries.

Tavertet és també un bon punt de partida per realitzar excursions i passejades entra la Vall de Sau, Collsacabra i les Guilleries.

Marxem de Tavertet a 2/4 d’una i arribem a Vic a ¼ de 2.