Matagalls (Coll de Joan)

18 de Novembre de 2009

Recorregut:
Coll de Joan – Coll Pregon – Coll de l’Home Mort – Matagalls – Prat Llis – La Bauma – Font Rupitosa – Font de Llops – Coll de Joan

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8. Eix Transversal (C-25) fins a la sortida de Coll de Revell. Crta. GI-543 i al arribar al km 17, en una cruïlla prendre a l’esquerra la Crta. GIV-5201 direcció a Santa Fe del Montseny. Al arribar al Coll de Borderiol seguim la pista de la dreta fins al Coll de Joan.
Total 31 km.

Introducció:
Una de les característiques principals del massís del Montseny és la rica varietat de paisatges que presenta. Caminant pel Parc Natural del Montseny podem trobar des de boscos mediterranis fins a castanyedes, fagedes i avetoses.
El coll de Borderiol és el punt de partida per fer l’ascensió més còmoda i fàcil a la Creu de Matagalls. Fins a coll Pregon es puja per una pista forestal que transcorre en bona part per l’interior de la fageda.

Itinerari:
Comencem l’excursió a 1/4 de 9. Avui el dia es presenta força assolellat. Situats al Coll de Joan a 1.135 m. contemplem la silueta del Matagalls. Passem pel costat de l’oratori dedicat a Sant Francesc i enfilem la pista de l’esquerra, tancada per una cadena.

Coll de Joan i oratori de S. Francesc.

Anem seguint la pista en suau pujada per dins d’una fageda i arribem al coll Sabènia de Baix. Continuem pujant i al cap de poc arribem al coll Sabènia de Dalt.

Entrada dins a fageda

Seguim la pista amunt fent un seguit de ziga-zagues per dins el bosc totalment encatifat de fulles i arribem a una cruïlla. Fins aquí arriba la pista.

La pista tapada per les fulles

Cap a la dreta aniríem a la font dels Mosquits. En un replà hi veiem una poua de glaç.

Vessant nord del Matagalls

El camí continua en forta pujada i arribem a Coll Pregon. Aquest coll és molt ampli i envoltat de faigs. Un pedró basàltic dedicat a Pau Casals al mig del prat ens pot servir per trobar el camí de pujada. Hi conflueixen els camins que pugen de Viladrau, Sant Marçal i Sant Bernat.

Coll Pregon
Seguim en fort ascens per dins la fageda i sortim a la carena a l’indret del collet de l’Home Mort.
Grans vistes sobre el Pla de la Calma. Tenim el Matagalls ven visible.

Collet de l'Home Mort
Anem seguint per la carena i arribem al cim del Matagalls (1.697 m). Avui podem disfrutar de grans vistes panoràmiques. El vent però bufa de valent.

Gràcies a la seva situació de muntanya central, és vèrtex d’unió de les comarques d’Osona, la Selva i el Vallès Oriental. A banda d’oferir la millor panoràmica del massís, ja que permet veure a la perfecció els altres dos cims més alts, el Turó de l’Home i Les Agudes, és un dels millors miradors de Catalunya ja que, en els dies clars, es tenen unes fabuloses vistes des del mar fins al Pirineu

Al fons, el Coll de Joan i el Coll de Borderiol

El massís del Matagalls es dreça a la part central del Montseny, aconseguint una altitud de 1.696 m.

Viladrau i el Collsacabra

Al cim del Matagalls hi ha instal·lada una creu de proporcions destacables. La famosa creu claretiana. Des de fa més de cinquanta anys, el segon diumenge de juliol, al cim del Matagalls, es fa un concorregut aplec amb motiu del qual s’arranja cada cop un nova font. Poques muntanyes hi ha a Catalunya amb tantes fonts.

Creu de Matagalls

Esmorzem sota una roca arrecerats del fort vent que fa.

Fem el descens dirigint-nos cap a un turó gros i arrodonit, el Turó Gros d’en Pujol, seguint per el gran llom de la carena. Anem baixant per el prat herbat dels Ginebrons, sense camí fresat, però sempre a les envistes de Viladrau.

El Turó Gros al davant

Al arribar al collet del Turó Gros, deixem la carena i comencem a baixar per la dreta en diagonal per un tram molt costerut i relliscós degut a la gran quantitat de fulles que hi ha al terra.

Cal anar en compte en la baixada


En ple descens passem pel costat de la Bauma. Petita cavitat formada per un esquei que en cas de mal temps pot aixoplugar unes poques persones.

La Bauma

El camí ple de rocs segueix en fort descens fins arribar a les Rassoles del Pujol. Aquí fa un gir de 180º i poc desprès desemboca a una pista forestal.

Bonics racons dins la fageda


El faig Elefant

Anem seguint per la part obaga dins una bonica fageda i es van succeint diverses fonts.

Primer trobem la font de la Rupitosa. Font sòlida que, esberlant el gran penyal que li fa de mare, brolla vigorosa entre el fosc fullam de les capçades. Bosquerola i esquerpa ha estat arranjada pel CEA Santa Marta l'any 2000 i dedicada als educadors ambientals.

Font Rupitosa

Més endavant la font de Llops. La font, abundosa tot l'any, pren el nom dels últims llops morts al Montseny, ara fa més de cent anys. L'Associació d'Amics del Montseny l'arranjà l'any 1986.

Font de Llops

Aquest tram és molt frondós i solitari. Continuem seguint per aquesta pista i finalment arribem al Coll de Joan.

Arribant al coll, val la pena aturar-se un moment i admirar la visió del paisatge. A l'esquerra, la vall d'Arbúcies, les Agudes i el Turó de l'Home. A la dreta la vall de Viladrau, al fons la plana de Vic i quasi davant l'imponent Matagalls. Darrere nostre, les cingleres del Collsacabra amb el Pirineu al fons.

Recorregut: 10’63 km
Desnivell: 567 m
Ascensió Acumulada: 614 m

Finalitzem l’excursió a 3/4 d’una i arribem a Vic a 1/4 de 2.

La tardor és la millor època per gaudir d’aquest indret, quan els arbres canvien les fulles i els colors del bosc són encisadors.

Qui no hagi transitat per aquests corriols desconeix la poesia del caminar i la inquietud de perdre’s”. Prudenci Bertrana; del llibre, Els bells camins que no menen enlloc