Torrent de la Cabana (Campdevànol)

30 de Setembre de 2009

Recorregut:
Àrea Font del Querol – La Mosquera – Ruta dels Gorgs – Collet de Daguí – Mas Bussacs – Font del Querol

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortim de Vic a 3/4 de 8. Prenem la C-17 en direcció a Puigcerdà fins arribar a la població de Campdevànol. Prenem la Crta. GI-401 en direcció Gombrèn fins el km 3 (Càmping El Pirinenc). Deixem el cotxe a l’Àrea de la Font del Querol.
Total: 42 km

Introducció:
Itinerari de natura senyalitzat per l’Ajuntament de Campdevànol.
Ressegueix el fresquívol torrent d’Estiula, conegut popularment com el Torrent de la Cabana, on podrem gaudir de la bellesa visual dels seus salts d’aigua i refrescar-nos a l’estiu als seus gorgs d’aigües transparents.

Durant el recorregut podem observar diferents comunitats vegetals que es disposen segons els condicionants ambientals i l’acció modificadora de l’ésser humà, com és el cas del bosc de ribera, format principalment per verns, que hi ha a la llera del riu; la pineda de pi roig, plantada amb finalitats productives, que va substituir les rouredes, i els boscos caducifolis originaris que ocupen la major part de la vall d’Estiula. També hi ha zones obertes, formades per feixes amb prats i matollars, que ens recorden que totes aquelles valls s’havien conreat i que actualment resten abandonades o tan sols aprofitades com a terrenys de pastura per al bestiar.

La presència de l’activitat humana en aquestes valls és present en alguns masos encara avui en dia actius, com cal Paraire i Bussacs, i en l’activa explotació forestal que ha obert amples i fangosos camins i ha deixat petja en les zones d’aclarida dins del bosc.

Finalment, en el punt més alt de l’itinerari es gaudeix d’una vista cap a la Serra de Montgrony i Serra Cavallera, les dues grans serralades del Prepirineu del Ripollès.

Itinerari:
Iniciem l’excursió d’avui a 3/4 de 9, amb un dia totalment assolellat. Sortim de l’àrea d’esbarjo Font del Querol (760 m) i ens dirigim cap a l’esquerra creuant el planell on hi ha serveis, taules i llocs per a poder fer-hi foc.

Àrea Font del Querol

Al final hi ha la font del Querol. Al costat hi ha un pal indicador: “Volta al Torrent de la Cabana”. És un sender local.

Inici recorregut

El camí s’enfila i desprès de passar una tanca arribem a una cruïlla de pistes: Agafem la pista que surt amunt just davant nostre. Al començament puja fort però es va suavitzant. Desprès de passar dues tanques arribem a les ruïnes de la casa de La Mosquera.

La Mosquera i la font

Baixem per la pista entre les feixes i arribem a la font de La Mosquera amb un abeurador per el bestiar. Aquest indret és molt fangós. Anem seguint la pista principal paral·lela al torrent de la Cabana fins arribar a una gran clariana. Hi ha un pal indicador. Aquí coincideix amb una altre itinerari senyalitzat amb marques blanques i verdes que seguirem fins al final.

Seguim ara en forta pujada i podrem veure el primer salt d’aigua, és el Gorg de la Cabana. Un salt que forma tres petits gorgs situats esglaonadament.


Anem seguint el torrent, fins arribar a una esplanada, al final i en pocs minuts arribem al gorg de la Tosca.

Continuem cap a l’esquerra per la pista que puja fort fins a col·locar-nos a sobre mateix del gorg que podrem veure en una magnífica panoràmica.

Desprès d’una curta baixada arribem a un altre pal indicador que ens porta en pocs minuts al gorg de l’Olla.


Seguim el camí amunt per una pista molt malmesa i agafem un corriol i més endavant hi trobem l’indicador del gorg de la Bauma. Ens hi acostem baixant amb molt de compte, doncs el camí és molt relliscós.

Tornem enrere i continuem pujant per un corriol en forta pujada i més endavant arribem a una altre esplanada amb una cruïlla de pistes. Seguim recte pujant sempre paral·lels al torrent fins arribar al gorg del Forat.


Entrem en una pineda neta de vegetació. Esmorzem en aquest lloc. El temps s’embolica i ràpidament obrim el paraigües; per sort només cauen quatre gotes.

Baixem cap al torrent per anar a trobar el camí que ens portarà al gorg del Petit Colomer.

Just a l’esplanada, abans d’arribar al gorg, el camí s’enfila fins a superar el salt d’aigua. El camí es torna estret i continuem per sobre del torrent fins a una zona més planera.


Arribem a les feixes d’en Colomer, actualment ocupades per boniques pinedes. Al fons ja podem contemplar el gorg del Colomer. És el més bonic i i gran. L’aigua salta sobre una paret de pedra d’uns 20 m.

Gorg del Colomer

En aquest punt deixem les marques blanques i verdes del sender local i baixem cap a l’esquerra fins a la vorera del gorg del Colomer, sota el mateix salt.

Contemplem aquest bonic salt, tot i que baixa poca aigua.


Continuem el nostre seguint uns metres torrent avall fins a trobar un pas que es permet creuar el torrent.

Desprès de creuar el torrent arribem a una pista. Seguim cap a l’esquerra. Hi ha un pal indicador. Anem pujant de forma continuada fins a una petita esplanada oberta, que és un mirador cap a la Serra de Montgrony.


Continuem el camí i arribem al mirador sobre la Vall d’Estiula (974 m)

Masia del Colomer

Seguim pujant i passem pel Collet del Colomer. Per un corriol entre boixos espessos el camí passa per un sortint que fa de mirador natural. Estem ja dins la vall de Baussacs. Des d’aquí podem contemplar una panoràmica del Pirineu i Prepirineu del Ripollès.

Pel camí trobem una mostra de bolets

El camí va planejant i entre pins i boixos arribem al Collet de Daguí.


Més endavant sortim als prats de Baussacs, al davant i tenim un turó amb una antena de televisió.

Deixem a la dreta la masia habitada de Mas Baussacs

Masia de Baussacs

Continuem per la pista i més endavant podem gaudir d’una bona vista cap al Taga i Sant Amand.

El Taga i S. Amand

Seguim pel costat dels prats fins arribar a un corriol que s’endinsa al bosc i desprès de passar un filat el camí baixa fins entrar dins d’una avellaneda

Plafó informatiu dins l'avellaneda

La baixada es força continuada i fent algun giravolt ens permet perdre alçada i més endavant el camí passa a ser un corriol.


Passem per sobre la Font del Querol i finalment arribem, a l’àrea de lleure de la Font del Querol. Final de la sortida d’avui.

Font del Querol

Recorregut: 8’35 km
Desnivell: 221 m
Ascensió Acumulada: 313 m

Marxem de l’aparcament a 3/4 d’una i arribem a Vic a 2/4 de 2.

La ruta d’avui transcorre paral·lela al torrent de la Cabana, i en destaquen sobretot les gorgues i salts d’aigua. L’objectiu d’aquest itinerari ha estat la senyalització i recuperació d’antics camins existents.

La vegetació i el paisatge d‘aquests indrets són els típics de la mitja muntanya del pre-pirineu. A nivell paisatgístic l’itinerari passa per dos miradors excepcionals del Prepirineu.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

molt ben explicat.M'ha encantat.Si tot va bé hi aniré aquest cap de setmana per contemplar-ho amb els meus ulls tot seguint els vostres consells.gràcies

Anònim ha dit...

Vaig pasar-hi l´altre dia i hi ha una barrera d´entrada que fan pagar 10 euros. Hi ha algún altre forma de deixar el cotxe que no et cobrin?

Ramon Roura ha dit...

Un recorregut molt ben explicat i amb unes gorgues precioses. A veure si trobo el temps necessari per fer-lo. gràcies per publicar-lo.

Anònim ha dit...

S'ha de pagar i ara al estiu està impossible per anar amb el gos...Ës un llàstima que tinguem que pagar per tot...

Jose Gomez ha dit...

He ido en noviembre a hacer la ruta de los 7 gorgs y he aparcado en la font del Querol.Una verguenza y un verdadero timo.10 € de parking por nada.Las mesas no se veian de la cantidad de hojas que tenían encima,las barbacoas inutilizables de la porqueria que tenían y los lavabos cerrados.Y yo me pregunto,para que pagamos,no 2 ni tres €,sino la exagerada cantidad de 10 €?.Aganselo mirar,señor@s del ayuntamiento de Campdevanol

Jose Gomez ha dit...

He ido en noviembre a hacer la ruta de los 7 gorgs y he aparcado en la font del Querol.Una verguenza y un verdadero timo.10 € de parking por nada.Las mesas no se veian de la cantidad de hojas que tenían encima,las barbacoas inutilizables de la porqueria que tenían y los lavabos cerrados.Y yo me pregunto,para que pagamos,no 2 ni tres €,sino la exagerada cantidad de 10 €?.Aganselo mirar,señor@s del ayuntamiento de Campdevanol