Romagats (Osona)

30 de Juliol de 2008

La ruta al Wikiloc

La descripció de la ruta d’avui ha estat feta per l’amic Lluís Balasch.

Com de costum sortim de Vic a dos quarts de vuit del matí. El dia es presenta esplèndid i ens dirigim cap el Coll de Romagats, no massa lluny de casa, al que en pocs minuts hi arribem.

Avui volem fer un tomb per les Guilleries i visitar una sèrie de cases del terme de Sant Sadurní d’Osormort.

Recorregut

Deixem el cotxe davant la casilla dels peons caminers i a les vuit ja caminem.

Casilla de Romagats

Ho fem en direcció nord-est fins a un coll que ens permet contemplar bona part del terme de Sant Sadurní i per el que hi passa la carretera de Torrents. Aquí, a ma esquerra de la carretera agafem un evident viarany que ens portarà a resseguir la cinglera fins al Coll de Portell, lloc per on passava una antiga via romana de la que encara en queden vestigis, tot i que bastant degradats, que veuríem si continuéssim camí avall cap al est.

Coll de Portell

Les vistes durant la primera meitat d’aquest tram son de primer ordre.

Situats ja a Coll de Portell agafem el camí que s’enfila a ma esquerra mirant a l’est i que en pocs minuts ens portarà al Monestir de Sant Llorenç.

Monestir de Sant Llorenç

Aquí la panoràmica es multiplica, ja que tenim vistes a banda i banda, Pirineus i Collsacabra per un costat i Guilleries i Montseny per l’altre.

Mentre contemplem el panorama, veiem que ja s’albiren els basaments d’algunes torres de la MAT i comentem que segurament serà el darrer dia que podrem gaudir d’aquest paisatge tal com es avui.

Sota el monestir, just on es troba una cisterna d’aigua, comença un grau que davalla fins el camps de Les Casasses. No està en massa bon estat però encara es poden apreciar uns graons tallats a la pedra en el tram més proper al cingle. Arribats a Les Casasses, masia que fa uns quants anys es va cremar però encara conserva l’estructura externa.

Les Casasses

Dalt del turó a l'esquerra sobresurt part del monestir de S. Llorenç

Esmorzem sota unes alzines prop d’una bassa on salta alguna granota i ens dirigim cap a la propera masia de l’Espluga, aquesta encara habitada.

L'Espluga

D’aquí i en uns quinze minuts arribem a Can Gall, deshabitada ja fa anys però encara en relatiu bon estat.

Can Gall

La calor ja comença a apretar i agafen el camí de la Vila del Prat, habitada però no pas per pagesos.

La Vila del Prat

Aquesta era la darrera casa del recorregut i enfilem cap al cotxe que encara ens queda una mica lluny. Per el camí anem trobant els fonaments de futures torres de la MAT i ens acompanya el cant de les cigales que ens recorda que estem al mig de la canícula. Aquest no es un recorregut ideal per fer en aquestes hores i en aquest temps.

A quarts d’una ja som al cotxe. Hem caminat gairebé onze kilòmetres i visitat una sèrie de cases que normalment nomes veiem de lluny. El recorregut no entro a detallar-el massa però si algú hi està interessat pot baixar-se el trak del gps o consultar el mapa amb el dibuix del trak.

Descarregar Track de la ruta