El Quer (voltants de Susqueda)

30 d’Abril del 2008

Casa Nova de Montdois – Baixada del Quer – Casa del Quer – Pujada pel camí del Quer – Casa Nova de Montdois.

La ruta al wikiloc

Sortim a l’hora habitual a 2/4 de 8. Avui anem en direcció cap el Pantà de Sau per continuar cap a l’Hostal de la Riba i seguir la crta. encimentada que passant per sota els cingles de Tavertet arriba a Sant Joan de Fàbregues i Rupit. Seguim aquesta crta. fins a un revolt on hi ha una alzina al mig i amb un indicador. Cal seguir a la dreta en direcció a Montdois. Passem per davant de la casa del Casal (molt restaurada i transformada) i del Santuari de Montdois; i continuem fins just a l’entrada de la tanca de la casa Nova de Montdois. Fins aquí hem fet 32 kms.

Comencem l’excursió d’avui a 2/4 de 9. Ens trobem a una alçada de 913m. El dia es presenta molt bo. No hi ha por de pluja.

En la ruta d’avui es tracta de seguir un camí molt “enfonyat” però que fa pocs dies, un grup de 19 persones el varen netejar. Van ser els de la “Colla de Bescanó” (http://www.collaisard.com/ ). Seguint aquest camí hem d’arribar a la casa del Quer.

Comencem agafant un camí força ample que passa pel costat de la casa Nova de Montdois i que després d’uns 300 m. s’acaba i comença el camí “netejat i obert” per poder-hi passar. És el camí que ens cal seguir. Al principi baixa molt fort i després va seguint més suaument fent forces ziga-zagues. La vegetació és molt espessa. El bosc està ple d’arbres d’arboços molt corpulents. Al passar per una clariana observem el paisatge i veiem el desnivell que anem fent. Finalment veiem la teulada de la casa del Quer. Ens falta poc per arribar-hi.

La casa del Quer està en molt mal estat. És una casa força gran tenint en compte el lloc on es troba.

Fem un vol per la casa i veiem que encara ha una gran tina de vi. Sembla que era per el consum dels habitants de la casa. Porta inscrita la data de l’any 1779. Antigament per a tota aquesta zona es conreaven vinyes.

Enfront mateix d’aquesta masia hi ha un gran penyal; és l’anomena’t Morro del Quer.

Ens disposem a pujar-hi encara que amb forta pendent i suar de valent. La vista que es contempla des d’aquest cim val molt la pena.

Hi esmorzem, tot disfrutant de la gran vista panoràmica: El Cingle del Far, la Pressa de Susqueda i un bon tros de l’embassament de Susqueda. Aquí dalt estem a 600m.

A les 11 hores reprenem el camí de tornada passant per el mateix lloc. Ens cal superar un desnivell de 313 m. Per tal d’evitar l’últim tram que puja molt dret, seguim un altre camí i anem a sortir a pocs metres de la casa Nova de Montdois; punt final de la ruta del dia d’avui.

El recorregut d'avui ha estat de 7'81 kms.

De tornada fem més d’una parada per observar més de prop les masies que anem trobant al llarg de la crta. abans d’arribar a la Riba.

Arribem a Vic a ¾ de 2. Avui hem conegut un nou indret de les Guilleries.

Per tenir més informació de la masia del Quer : http://llbalasch.blogspot.com/