Pels voltants de Santa Cília (II)

12 de Març del 2008

La Corbera - El Noguer – Castell de Serrarols – La FeuLa Sarment – El Noguer – La Corbera.

Sortim de Vic a 2/4 de 8 en direcció a L’Esquirol per la crta. de Tavertet fins a la casa de La Corbera; aquesta casa es troba a l’esquerra de la crta. Al davant mateix hi ha el trencall per anar al Noguer però esta barrat amb una cadena. Deixem el cotxe just davant mateix de la cadena. Fins aquí hi ha 25 kms.

Comencem a caminar a ¼ de 9. Avui no fa gens de fred; però de moment no llueix el sol.

Seguim la pista i ens dirigim cap a la casa del Noguer. Aquesta gran masia, actualment deshabitada, té una porta dovellada a l’entrada principal. Hi ha una escala exterior i pòrtic molt gran, sota teulada. El conjunt d’edificis, d’atraient aire camperol, forma com un petit carrer, i en el qual s’aprecien reformes de vàries èpoques.

Després de passar pe la casa seguim cap a la dreta per anar a dalt a sant Miquel. Ho fem passant per el Grau del Noguer. Un cop a dalt el pla ens dirigim cap el castell de Serrarols.

Aquest castell és del segle XI. Important obra de defensa i estatge, de la qual queden força llenques de parets i el basament de la torre, arrapats vora el cim del turó, ben apreciables i bastant grans.

Anem voltat el castell de manera que ens quedi a la nostra dreta fins que veiem una pista que baixa per l’esquerra i la seguim. Inicialment té força pendent fins arribar a trobar una altre pista per la dreta que no seguirem. Anem baixant fent ziga-zagues i finalment arribem a baix, a les envistes de la casa de La Feu. Fins aquí hi varem arribar en l’anterior sortida.

A partir d’aquí seguim en direcció cap a l’esquerra és a dir cap a la casa de La Sarment. Passem per una zona anomenada Pla Llís on hi ha les restes de la casa S’Avellana o Beyana. Fem una mirada per aquesta zona però no trobem rés.

Continuem per aquesta pista força fressada fina arribar a la casa de la Sarment. És una casa actualment ben rehabilitada amb moltes feixes, de cara soleia. Antigament estaven conreades amb vinya.

Esmorzem tot contemplant al nostre davant el Parador de Sau i les dues riberes del Ter flanquejades per els alts esperons de roques vermelles. Magnífic paisatge inundat en la major part. A partir d’aquí el riu acaba el llarg trajecte de congostos i estrets i s’eixampla entrant majestuós a la vall de Sau.

Ara només ens cal anar seguint la pista que anàvem fent fins al final que ens portarà a la casa del Noguer. Contemplem a la nostra esquerra la casa de La Sarment encimbellada al damunt de les feixes. El camí ens ofereix agradables vistes sobre tota la Vall de Sau.

Podem observar que el nivell de l’aigua continua baixant, doncs avui podem veure que han sorgit més cases del fons del pantà. Més endavant veiem el Morro de l’Abeia que es presenta molt espectacular. Superba proa roquera d’un llarg contrafort que es desprèn de la muntanya; preciós i aeri mirador de la riera de Balà.

Finalment arribem a la casa del Noguer. Ara només ens resta fer el curt tram però això si de pujada fins arribar a la casa de la Corbera. Aquesta casa és molt curiosa, està tocant a un enorme penyal on s’hi arrecera en part. Té una pallissa enganxada a la casa.

Avui també caminem bastant amb un recorregut de 12’97 kms. Dia molt agradable sense gens de calor.

Arribem a Vic a la una tocades.