Santuari de Montdois

20 de Febrer del 2008 (LR)

Santuari de Montdois i els seus voltants.

Sortida de Vic a 2/4 de 8 del matí. Avui el dia de moment no es presenta gens bo. Força tapat però de moment no plou. Direcció cap el Pantà de Sau per continuar cap a l’Hostal de la Riba i seguir la crta. encimentada que passant per sota els cingles de Tavertet arriba a Sant Joan de Fàbregues i Rupit. Seguim aquesta crta. fins a un revolt on hi ha una alzina al mig i amb un indicador. Cal seguir a la dreta en direcció a Montdois. Abans d’arribar a Montdois i davant un altre senyal indicador seguim a la dreta per una pista en molt mal estat. Travessem una pineda molt espessa i arribem finalment a la casa del Vilar de Queròs. Casa en ruïnes però això si té llum. Fins aquí hem fet aproximadament uns 40 kms.

A partir d’aquí i anar seguint aquest camí ens portarà a Sant Martí de Queròs. Degut al mal temps (boira molt pixanera i molta humitat), desistim anar-hi.

De tornada visitem el Santuari de Montdois tapat per l’espesa boira.

Aquest santuari marià, molt famós en altre temps, es troba situat entre les serralades de les Guilleries i del Cabrerès , a 932 m. d’altitud i al capdamunt d’un altiplà, inclinat vers la banda de les cingleres de Fàbregues i Rupit.

El principal testimoni de la devoció i importància del seu passat és la grandiositat del seu edifici, semblant a una gran masia, disfressada només d’església per la triple portada que emmarca el seu petit atri.

L’església actual es començà el 1759 i s’hi treballava encara el 1790. És un edifici d’enormes dimensions, format per una gran nau, creuer, capelles laterals, cúpula i cor, sota del qual hi ha l’atri. Complementen encara l’obra un cambril, una sagristia i altres dependències. Tot ell és testimoni de la gran devoció de la comarca a Montdois, però l’obra era tan ambiciosa, que no es va acabar mai del tot.

Esperem que no s’hagi de completar la inscripció de la seva llinda que diu: LA CARITAT ME A FETA amb unes altres que diguin: I L’ABANDÓ M’HA DEIXAT CAURE.

Passem per davant de la masia del Casal, molt a prop de Montdois. És una gran casa refeta el 2003 i transformada actualment en una magnífica masia.

Abans d’arribar a Vic fem una detallada visita al Pantà de Sau. Anem fins al campanar de S. Romà de Sau. Podem veure el nivell de l’aigua que està molt baix i l’aigua molt tèrbola.

Aquest airós campanar romànic que avui encara resta en peu, emergint de les aigües quan el nivell és baix, dona encara testimoni del seu passat històric.

Arribem a Vic a ¾ de 12. Avui pràcticament no caminem gens. Ho aprofitem per fer una “ruta turística”.

4 comentaris:

miquel ha dit...

Carai!
Quina imatge del pantà de Sau! Quina poca aigua!
I la foto del Santuari de Mondois és per cagar-se de por. Sembla ben bé que hagueu estat a la casa del terror. Estava buscant si es veia el fantasma en algun lloc...

pilar ha dit...

Que bonic el campanar de Sant Romà de Sau. Sembla mentida com construïen en aquella època. Tants anys sota l'aigua i aguanta que aguanta, fins quan es resistirà a caure? Espero que tardi molts i molts anys!

Anònim ha dit...

HOLA , m'agradaria annar un dia de akestes festes fins a sant marti de queros i volia saber si aki al vilar de queros tiru muntanya avll i ja i trobare o no ! perk akst cami le buscat mes d'una vegada i no l se trobar ! em podries indicar , gracies

Josep Mª Camprodon ha dit...

Hola. Situats a la casa del Vilar de Querós cal anar seguint la pista forestal fins que s'acaba. Ignorem un ramal a l’esquerra. A partir d'aquí hi ha un corriol senyalitzat amb marques vermelles que baixa fins a Querós. Ho fa de manera força directa fent giragonses i perdent altitud ràpidament.

Bona excursió.

Salutacions des de Vic