La Berruga - Serra de Montgrony

Recorregut: 
Trencall santuari – Refugi de les Planelles – Coll Roig – Plans de Monegals – Pla de Feners –  La Berruga- Coll de Pal – Prat de L’Amorriador – Trencall santuari.

 Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc 

Aproximació:
Sortida de Vic a 2/4 de 8 en direcció Puigcerdà per la C-17 fins a Campdevànol. Seguim a l’esquerra en direcció a la Pobla de Lillet per la crta.GI-401. A 3 km passat Gombrèn trobem un trencall a la dreta amb un indicador que seguint una crta. emporlanada arriba fins al Santuari de Montgrony.

Deixem el cotxe en el trencall d’anar al refugi a 500 m abans d’arribar al santuari.
Total: 54 km 

Introducció:
El pic de La Berruga és el més oriental de la Serra de Montgrony. L’itinerari és força atractiu, ja que trobarem fagedes, pinedes abans d’arribar al cim i extensos prats a la carena.

Aquesta serralada d’uns 10 km. de llargada, està perfectament definida entre el cim de L’Emperadora (1.962 m) i el cim de La Berruga (1.785). Entremig dels quals s’aixequen els cims culminants del massís que són el Roc dels Llamps (2.046 m), Pedra Picada o Coma Ermada (2.055 m) i el Puig de Montgrony (1.996 m). Orientada de llevant a ponent; neix entre Ribes de Fresser i Campdevànol i acaba al coll de la Creueta, port entre les viles de Tosses i Castellar de n’Hug.

Al llarg del recorregut podrem gaudir d’àmplies vistes cap el Berguedà amb el Pedraforca en primer pla, al fons la muntanya de Montserrat. Rasos de Tubau. Per l'altra banda de la carena la Vall de Ribes amb els seus bonics pobles com Dòrria, Nevà, Toses, etc. El Puigmal i els cims que envolten Núria.

 

Itinerari:
Iniciem l’excursió d’avui a ¾ de 9. El dia és presenta totalment net i assolellat.

 
Inici Excursió

Ens desviem per el camí senyalitzat cap el refugi de Planelles. És un edifici de pedra envoltat de vegetació. Consta d’un sol habitacle i amb una llar de foc. Al costat hi ha una font.

Travessem el torrent i seguim la pista forestal en lleuger ascens en direcció a coll Roig.

Desprès de caminar uns 30’ arribem al final de la pista forestal. Ens trobem a coll Roig a 1.520 m d’alçada

  
Coll Roig

Seguim cap a l’esquerra on hi ha una fita quadrada de terme. Aquí s’inicia el camí. Més endavant trobem un rètol de color vermell en una pedra on diu: Monegals.

  
Camí de Monegals

Entrem dins el bosc i anem seguint els senyals de color vermell tot contemplant la diversa vegetació d’aquesta zona.

Poc desprès arribem a les ruïnes de Monegals. Hi podem veure unes restes de grans parets d’un metre d’amplada. L’indret, però, està rodejat de bardisses i no es pot apreciar tota la seva magnitud.

 
Restes de Monegals

Es diu si podria ser un antic mas que la llegenda considera lloc de refugi dels monjos de Ripoll sota la invasió àrab i que va rebre el nom de monacalis.

Continuem el camí per un tram de bosc molt espès.

Camí de Monegals

Arriem arribem als plans de Monegals, són unes antigues feixes que havien estat conreades. El lloc realment és molt bonic. Grans clarianes amb vistes sobre la serra de Mongrony.

Boletaires arribant al Pla de Monegals

Enmig d’aquests prats hi trobem un ramat de cavalls que hi pastura tranquil•lament.

 
Ramats de cavalls

Travessem els prats i seguim per una pista fins arribar al Pla de Feners.

 Pla de Feners

 

A partir del pla seguim per una pista que va pujant suaument fins arribar a un altre pla.

 
 Pista per arribar al pla

El lloc està situat a dalt d’un cingle. Ofereix unes grans vistes. Aprofitem aquest bonic indret per fer-hi una parada per esmorzar.


Grans vistes
 
 

Ens trobem ara en la part més oriental de la Serra de Montgrony. Ens cal deixar la pista i seguir cap a l’esquerra. Podem observar una pintada en un roc.

 
Rasos de Tubau, al fons

Comencem a enfilar-nos decididament en direcció cap a la carena. Anem trobant alguna senyal de color vermell.

El camí sembla que es perdi; però ens cal seguir en direcció cap a la carena.

 Sota La Berruga

Passem finalment per un “corredor” enmig de les roques i arribem al cim de La Berruga.

Aquest no està gens definit donat que forma part de la carena i pràcticament no sobresurt gens.

La Berruga

Si ens acostem a la carena veurem entre els arbres la silueta del Puigmal.

Anem seguint per la carena i arribem en un tallafocs (d’un impacte realment llastimós) que segueix per la carena cap el coll de Pan.

Tallafocs al coll de Pan

Ara podem anar avançant sense cap dificultat.

Arribem al Coll de Pan a 1.764 m. Grans vistes panoràmiques: El Puigmal i tota la zona de Núria, El Balandrau, el Taga i S. Amand.

El Puigmal des de coll de Pan

 
Vall de Ribes

 El Taga


Passem el coll i continuem en direcció cap a Costa Pubilla. Anem seguint per aquests plans fins arribar a un torrent que baixa sec. En aquest lloc si concentra molt bestiar.

Lloc per abeurar el bestiar

Busquem el camí que baixa de Costa Pubilla i seguint sovint unes roderes continuem en fort pendent enmig de prats d’herba.

 
Seguint el camí

Durant la baixada podem gaudir al davant nostre de grans vistes sobre la Serra d’Encija El Pedraforca, Els Rasos de Tubau, Serra del Catllaràs.

Boniques vistes en la baixada


També podem veure Gombrèn al fons i St. Pere de Montgrony.

Passem per el Prat Amorriador i al arribar al final del prat seguim cap a l’esquerra. Ara el camí entra dins el bosc.

Després de baixar una mica deixem un camí a la dreta.

  
Darrer tram de l'excursió

El de l’esquerra ens portarà, seguint el torrent, a la pista on hem començat, prop del refugi de les Planelles. Seguim un tros de pista i arribem finalment al trencall on hem deixat el cotxe.

Marxem a les 2.

Recorregut: 13’31 km
Alçada mínima: 1.360 m
Alçada màxima: 1.827 m
Ascensió Acumulada: 611 m

Sortida realitzada el dia 21 de Setembre de 2011

L’excursió d’avui ha estat força variada. Hem recorregut La Serra de Montgrony per la part més oriental arribant al cim de La Berruga. Molt bones vistes en totes direccions.

És una bona ruta per gaudir del paisatge.