Santuari de Cabrera - Camí del Pedró

16 de Desembre de 2009

Recorregut:
Sant julià de Cabrera – Coll de Bram – Santuari de Cabrera – Camí del Pedró – Sant Julià de Cabrera.

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:
Sortim de Vic a les 8. Avui el fred és molt intens (-5’7 ºC). Anem en direcció a Cantonigròs per la crta. C- 153 i aproximadament en el km. 22 deixem aquesta crta. a l’alçada del pont de les Perxes. Agafem la pista forestal encimentada (hi ha senyal indicador) i seguim uns 4 km fins a Sant Julià de Cabrera a 925 m. d’alçada. Total 26 km.

Introducció:
Avui ens proposem de fer un tomb per Cabrera. Un dels llocs privilegiats i típics de la comarca d’Osona per a gaudir d’unes impressionants vistes de la comarca, de les veïnes i de totes les serralades que ens envolten. A Cabrera s’hi pot accedir per molts llocs.

Itinerari:
Comencem la ruta a ¼ de 9 sortint de Sant Julià de Cabrera.. Fa molt fred i sobretot un fort vent. El dia, però, es presenta assolellat.

Inici excursió

Un plafó molt detallat, ens informa de la ruta a seguir. Està senyalitzat amb marques grogues. A sobre Sant Julià surt el camí que va planejant fins a ficar-se al bosc; gira lleugerament a l’esquerra i, en començar la pujada, s’ajunta amb el camí de Cal Vidrier que ve per l’esquerra.

Forta pujada cap el coll de Bram

Després de pujar en zig-zags arribem al Coll de Bram o Coll de Cabrera a 1.180 m. Indret estratègic i important cruïlla de camins.

Coll de Bram. Camí de les Escales

Aquest coll marca un profund tall entre la muntanya d’Aiats i la de Cabrera, detall orogràfic que es destaca des de molt lluny.

Fins aquí arriba la crta. forestal que amb un recorregut de 8’5 km procedeix del Pont de les Perxes.

Des d’aquí tenim opció a seguir dos camins: el de les Marrades i el del Grau Nou de Cabrera o de les escales.

Nosaltres hi accedim per les escales, un grup de més de 200 graons que ens permeten salvar còmodament el desnivell i guanyar alçària més ràpidament.

El trajecte és emocionant i espectacular però no ofereix cap perill ja que els llocs més compromesos són protegits per una barana de ferro. Com que els graons hi són a centenars hom farà bé d’aturar-se tot sovint i distreure’s contemplant el formós panorama que progressivament es va descobrint.

Camí de les Escales

Aquest dreturer camí fou obert l’any 1952 a cops de pic i barrinades. Fou una obra de certa importància i escomesa per tal d’evitar les dificultats per arribar a Cabrera en períodes de grans nevades.

Des de baix el coll sembla impossible que el camí pugui franquejar tan atrevits espadats. I ho fa aprofitant els relleus més favorables.


Al final de la graonada es descobreix un petit monòlit dedicat a Sant Bernat.

Arribant a dalt de tot, podem veure ja el Santuari de Cabrera per la part de darrera.

Finalment s’aconsegueix el Pla de Cabrera enfront dels murs de migdia del Santuari. Estem a 1.289 m.

Santuari de Cabrera

Un cop a dalt, quedem bocabadats davant l’espectacle que se’ns ofereix.
Disfrutem d’un dia molt clar i amb unes grans vistes panoràmiques. El vent bufa molt fort.

Tardem 50’ en fer la pujada.

Sobre les cingleres del Collsacabra s’aixeca el Santuari de la Mare de Déu de Cabrera. Un lloc idíl•lic, dels més encantadors de la comarca d'Osona, i on es respira una gran tranquil•litat, ja que només s’hi pot arribar caminant. Es un espectacular mirador de tota la Plana de Vic i les Guilleries, terrenys que s’estenen als peus del Santuari.

Santuari de Cabrera

El santuari i l’hostatgeria estan situades dalt del pla de Cabrera, un replà d’uns 300 m de llargària, estret i allargassat, rodejat de cingleres per ambdues bandes.

Damunt el replà de Cabrera

El Santuari a 1294 m. presideix el pla del propi nom. Rodejat de cingleres impressionants, té el punt culminant en el cim o Castell de Cabrera situat a 1.312 m. presidit per una gran senyera.

Avui el dia és molt clar i disfrutem contemplant grans vistes panoràmiques. Pirineus, Pedraforca, Montserrat, Montseny, Puigsacalm, Bellmunt, etc.

El santuari de Santa Maria de Cabrera correspon a l'església del castell de Cabrera, coneguda des del 1144. Als segles XII i XIII rebé diverses dotacions dels castlans del castell. Ensorrada amb el terratrèmol del 1428, fou reedificada. El santuari actual fou erigit en 1611-41 i l’ermita era administrada per ermitans de Sant Julià de Cabrera. El campanar és posterior, i la casa dels ermitans fou refeta també al segle XVII i ampliada el 1783.

Santuari de Cabrera (Litografia de Salvador Puntí)

L'antiga imatge de marbre del segle XIII fou destruïda el 1936 i fou reemplaçada per l'actual, també de marbre, que en vol ser una reproducció.

Antiga Verge de Cabrera

La devoció comarcana ha estat viva i constant: aplecs, especialment per la Santíssima Trinitat (encara s'hi fa un aplec), i romiatges de pregàries i d'acció de gràcies omplen la seva història.

Esmorzem al davant mateix del santuari; protegits del fort vent que hi fa.

Després d’esmorzar ens dirigim seguint pel pla de Cabrera, per l’estreta llengua de roques i rodejat de cingleres impressionants, en direcció nord fins a la taula d’orientació (1.306 m) que hi han instal•lat els “Amics de les caminades dels dimarts i dijous”. És un mirador excepcional de les muntanyes de la Catalunya nord-oriental, amb 360º de visibilitat. En un dia clar podríem albirar muntanyes molt llunyanes i repassar les del Pre-Pirineu (Rasos de Peguera, Pedraforca, Cadí, Moixerò...) i tota la serralada pirinenca occidental amb el Canigó destacat. En direcció nord i a primer terme sobresurten la Serra de Bellmunt, la de Curull i la de Llancers. Darrera seu el Puigsacalm.

Panoràmica del Puigsacalm

Aquest mirador està presidit per una gran senyera. Al costat mateix hi ha un vèrtex geodèsic. És el cim culminat de la Serra de Cabrera.

Des d’aquest punt tenim una vista excepcional del santuari.


Anem seguint per el Pla de Cabrera i passem el Pas de l’Osca, curiós tall obert a la roca ven visible des de Sant Julià de Cabrera.

Pas de l'Osca

Més endavant trobem la font de Cabrera; continuem el camí passant per el llarg Pla del Prat en lleuger descens i enmig d’una plantació d’avets fins arribar a un rètol on indica el camí del Pedró.

Indicador camí del Pedró

Aquest camí força entretingut, va seguint per tota la part obaga i passa gairebé sempre per entremig de faigs i boixos. Personalment trobo que és un camí meravellós. Val molt la pena de passar-hi.

Camí del Pedró

Poc abans d’arribar a Cal Vidrier i en una cruïlla, deixem el camí principal, senyalitzat amb una monjoia i seguim cap a l’esquerra per dins d’un bosc força tapat, però, amb un camí molt evident fins enllaçar amb el camí de pujada a Cabrera.

Serra de Cabrera
A partir d’aquí només ens cal fer uns pocs metres per arribar a Sant Julià de Cabrera, final de ruta del dia d’avui.

Parròquia de Sant Julià de Cabrera

Fem la baixada en poc més d’una hora.

Alçada Mínima: 948 m
Alçada Màxima: 1316 m
Desnivell: 387 m.
Recorregut: 5’67 km.

Arribem a Vic a 3/4 d’una.

2 comentaris:

Pere de can Peret ha dit...

Molt interessants les excursions que expliques.
Felicitats pel teu bloc que no fa gaire temps que l’he descobert.
Pere

Anònim ha dit...

una pagina molt interesant, he descobert rutes molt interesants