Puigmal (Collet de les Barraques)

30 de Juliol de 2009

Recorregut:
Collet de les Barraques – Serra de la Vaquerissa – Pas dels Lladres – Coll de les Clotxes – Puigmal – Coll de les Clotxes – Baga de Feliu – Font de l’Home Mort – GR-11 – Collet de les Barraques.

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta.

La ruta al Wikiloc

Introducció:
L’excursió circular d’avui té un recorregut força dur per el gran desnivell que cal superar. Paisatge molt variat. Extensos boscos i resseguint carenes àmplies i obertes amb grans vistes panoràmiques i amb un final pedregós fins al cim del Puigmal.

L’ascensió al Puigmal és una de les més mítiques i tradicionals de l’excursionisme català. Una de les rutes amb més solera és la que partint del Collet de les Barraques segueix la carena i arriba fins al cim.

Aproximació:
L’hora de sortida és a les 7 de Vic. El trajecte que fem és el següent: Vic, Ripoll (C-17), Ribes (N-260) per continuar fins a Planoles. Just abans d’entrar a Planoles cal trencar a la dreta amb un rètol on diu : Collet de les Barraques. Seguir aquesta crta. uns 8 kms. Deixem el cotxe a l’esplanada del collet. Total 85 km.

Itinerari:
Aquesta sortida comença al Collet de les Barraques que està situat a 1.894 m. d’alçada. Cobert de prat i envoltat de pi negre.

Hi ha uns miradors panoràmics tan cap a la serra de Montgrony com cap al Puigmal i cims del Freser.

Només arribar al punt de partida ja podem distingir el Puigmal i veure gran part del trajecte.

Vista del Puigmal. Inici de l'excursió

Ens posem a caminar a 2/4 de 9. Avui el dia es presenta magnífic. Amb total absència de núvols.

Per iniciar el recorregut hem de recular uns metres. Tot just una desena de metres abans de finalitzar la carretera veiem una pista que surt a la nostra esquerra i que té el pas barrat per una barrera. Seguim aquesta pista i caminem uns 10 minuts fins a trobar un rètol que ens indica que cal que girem a la dreta. El rètol indica el camí al Puigmal i el Pas dels Lladres.

Pocs metres després sortim d’entre els pins a un prat des d’on tenim una bona vista del Puigmal.

Deixem el bosc i veiem el Puigmal
Darrera nostre podem contemplar la serra de Montgrony amb Nevà als seus peus. Només ens cal seguir el filat del bestiar i carenejant entre el bosc, de seguida trobarem senyals de recorregut local (blanques i verdes) que seguirem durant tot el recorregut.

Seguint el filat

Continuem seguint el filat que discorre per la carena de la serra de la Vaquerissa, i que hem de seguir. Per una porta enmig de la tanca, passem a l’altre costat del filat.

Ramat d'eugues amb el Puigmal al fons

Un cop s’acaba el filat, aleshores, seguim les marques verdes i blanques que ens portaran fins el Pas dels Lladres a 2.534 m. d’alçada., des d’on gaudim d’esplèndides vistes de la Cerdanya. Fins aquí hem tardat 1h 20’.

Pas dels Lladres i la Tossa del Pas dels Lladres

El suau i ample Pas dels Lladres també és conegut com el Coll de Queralbs i que està situat entre el Puig de Dòrria i la Tossa del Pas dels Lladres. Hi ha la fita fronterera nº 506. Hi passa la pista d’Osseja que arriba fins al vessant Nord de la Tossa del Pas dels Lladres. Era un pas utilitzat pels contrabandistes.

Pas dels Lladres

Gaudim d’esplèndides vistes sobre el Puigmal, El Taga, Serra Cavallera, Puigllançada, Tossa d’Alp la Cerdanya amb Puigcerdà al fons i les muntanyes des de la Tossa de Plana de Lles fins al Carlit.

A partir d’aquí seguim la pista cap a la nostra dreta, voltant el tossal del Pas dels Lladres que es presenta molt altiu des d’aquí. Travessem les pistes d'esquí del Puigmal-Er. S’acaba la pista i passa a ser camí.

Continuem per la carena i sense pèrdua ens situem davant l'última pujada. Immens panorama sobre la Cerdanya. Seguim el camí passant pel Bressol, un pla just abans de fer el cim, tot seguint el senyals que ens acompanyen des de la sortida.

Arribats a aquest punt, s’inicia la definitiva ascensió al majestuós Puigmal, per terreny de molt forta inclinació, rude i descompost.

Darrera pujada

Mitjançant unes quantes ziga-zagues del camí, arribem al cim del Puigmal a 2.910 m.

Tardem 1h, 20’ des del Pas dels Lladres. Total pujada: 2h 40’

Cim del Puigmal

Al arribar al cim gaudim d’una completa vista panoràmica. Temps esplèndid. Hi ha molts excursionistes dalt el cim.

Vista de la Cerdanya i al fons el Carlit

Després del merescut descans i haver esmorzat, iniciem ràpidament el descens pel mateix camí per on hem pujat.

Cami de baixada

Al arribar al Collet de les Clotxes, just davant mateix del Tossal del Pas dels Lladres, deixem la carena i baixem en molt fort descens cap a la Baga de les Clotxes fins a trobar les marques blanques. Continuem baixant fent llaçades cap a la clotada de la coma de Fonseca.

Baixant des del Collet de les Clotxes

Seguim el riu de les Clotxes per la Baga de Feliu.

Baga de les Clotxes

Si ens girem tindrem una bonica vista de la Coma de Fonseca i de tota la carena del Pas del Lladres.

Passem per la Barraca de la Baga de Feliu. Una cabana de pastor en bon estat de conservació.

Cabana de la Baga de Feliu

Continuem la baixada i més endavant arribem a la Font de l’Home Mort (1.810 m).

Voltants de la font de l'Home Mort

Situat en un petit replà herbat i al fons de la vall. Hi ha l’aiguabarreig del riu de les Clotxes que baixa del Puigmal amb l’encaixonat torrent del Borrut que s’uneix per l’esquera.
En un espai inclinat cobert de pedres i herbes altes, brolla l’abundosa font (adou) de l’Home Mort.

Font de l'Home Mort (Adou)

Aigua abundant i formant cascades. Lloc per a poder passar-hi una bona estona.

Per una una pasarela creuem el riu.

Per aquí passa el GR-11. Una variat segueix cap a Fontalba per anar a Núria, l’altre va a Queralbs.


Per continuar seguim el GR. per l’anomenat camí dels Ventolanesos.

Ens endinsem entre els pins. Sortim a un prat. Més enllà travessem un petit torrent, finalitzant els descens coincidint amb una pista forestal.

Només ens cal seguir aquesta pista i en pocs metres arribem finalment al Collet de les Barraques. Final de l’excursió d’avui.

Recorregut: 17’36 km.
Ascensió Acumulada: 1207 m

Marxem a 2/4 de 3 i arribem a Vic a ¾ de 4.

La sortida d’avui ha estat una llarga i variada excursió, pel fort desnivell a superar. Passant per obertes i suaus carenes amb grans vistes panoràmiques durant la pujada i per els engorjats torrents de les Clotxes i Borrut; amb rierols, salts, fonts i adous en la baixada; elements paisatgístics dignes d’admiració.

Avui disfrutem d’una de les millors ascensions al Puigmal, amb un recorregut molt complet. Ens cal estar en forma per la propera excursió.