Bosc de la Grevolosa - Sant Nazari (Can Puiguellem)

27 de Maig del 2009

Recorregut:

Can Piguellem – Riu Fornés – El Güell – Trencall Prat de la Vola – La Grevolosa – Sant Nazari – Trencall pista – Can Piguellem

Recorregut i mapa

Descarregar Track de la ruta

La ruta al Wikiloc

Aproximació:

Sortida de Vic a 2/4 de 8, en direcció Puigcerdà per la C-17. Agafem l’eix Vic-Olot per la C-37. Sortida a Sant Andreu de la Vola. Deixem el cotxe a Can Piguellem.
Total 26 km

Introducció:
Aquesta ruta molt variada de paisatges i canviants en les diverses èpoques de l’any, ens permet visitar la majestuosa i meravellosa fageda de la Grevolosa, un indret de rellevant singularitat geogràfica i la solitària ermita de Sant Nazari (recentment restaurada), envoltada de roures i boixos espectaculars. Aquests indrets, solcats per antics camins rals i de difícil accés han permès la seva conservació.

Itinerari:
Comencem l'excursió a les 8 tocades. Sortim de Can Piguellem, creuem la crta. d’accés al Veïnat de Sant Andreu de la Vola (972 m). Enfilem pel nou accés amb un rètol on diu : Cabrera. Aquesta pista és la que mena cap el Prat de la Vola i al Collet de Cabrera enllaça amb la pista que va a Cabrera i Sant Julià de Cabrera.

Inici de la ruta

Seguim aquesta pista en lleugera pujada tot passant per la vall del Fornés, enmig de roures i pastures. Cal travessar la riera en cinc ocasions.

Riu Fornés

Poc desprès de creuar la riera per última vegada, arribem en un trencall a l’esquerra. És el lloc por on sortirem a la tornada. Fins aquí 30’.

Aquesta “nova “ pista, arriba fins a Sant Nazari. Hi ha un rètol.

Cruïlla per on sortirem a la tornada

Seguim per la pista principal i poc desprès passem pel costat de la casa del Güell.

El Güell

Passats uns quants metres veiem la casa del Prat de la Vola, trobem una bifurcació de pistes i girem cap a l’esquerra tot deixant la principal. Passem una tanca i seguim per aquesta pista en suau pujada enmig de pins i roures.

La pujada es va accentuant tot passant per una clariana. Entrem al bosc i ja comencem a trobar els primers faigs.

El camí passa per llocs totalment ombrívols i humits. L’aspecte del bosc canvia radicalment, hem entrat dins la fageda de la Grevolosa.

Més endavant, a la dreta del camí trobem la font de la Grevolosa. La pista esdevé corriol. Travessem un torrent i ens trobem al bell mig de l’esplèndida fageda de la Grevolosa.

Font de la Grevolosa

El lloc és realment encisador; poblat per centenars de faigs de mides extraordinàries: n'hi ha que arriben al metre de diàmetre i depassen els trenta metres d'alçada. Es tracta d'uns dels faigs més alts de Catalunya i alguns d'ells han estat catalogats com a monumentals.

La Grevolosa

El silenci, la penombra i la immensitat de l'arbreda confereixen una màgia especial a l'indret, que sembla talment una catedral bastida per la natura. Aquesta meravella de bosc es pot admirar en tota la seva integritat.

El lloc està migpartit per un viarany d’aigua.

Faigs monumentals


Seguim uns senyals grocs i baixem cap la fageda. A la dreta hi ha un faig catalogat com a monumental.

Desprès de contemplar aquest bonic paratge sortim del lloc en lleugera pujada on podem observar un canvi sobtat de vegetació. Entrem dins una roureda, estem a la part soleia del bosc.

Seguim el corriol fent varies giragonses en baixada tot deixant un camí a l’esquerra i seguint els senyals grocs.

Arribem en una cruïlla de camins (punt estratègic). El de la dreta va a desembocar a la Crta. BV-5224 prop de la Collada de Bracons. Seguim el camí de l’esquerra.

Fem una baixada força pronunciada i arribem finalment a l’ermita de Sant Nazari de la Vola (941 m).

Només d’arribar-hi ja podem veure el canvi “total” que hi ha en aquest lloc. S’ha obert un tram nou de pista fins a l’ermita.

L’ermita s’ha restaurat totalment per la part exterior. La Generalitat, propietària de la finca de la Grevolosa, que inclou aquest paratge i la seva ermita, n'ha finançat les obres de restauració. Els treballs han consistit en la consolidació de l'edifici, que amenaçava ruïna. S'ha reforçat tota l'estructura i s'han fet nous la teulada, cobertes i sostres, a més de tots els tancaments exteriors.

És tota arrebossada i té una presència agradable. Actualment s’està netejant tot el seu entorn.

Sant Nazari (Novembre del 2006)


Sant Nazari actualment (Maig 2009)

Aquesta ermita està situada enmig d’una esplanada amb una vegetació exuberant i envoltada de roures centenaris. Va ésser edificada en un dels llocs més recòndits, allunyats i emboscats d’Osona.

La primera ermita fou construïda probablement al segle XIV, i es va escollir aquest lloc tan solitari i amagat on guardar-hi les relíquies del sant. L’any 1721 es va refer l’edificació amb la construcció d’una casa amb teulat de doble vessant, una part destinada a capella, i l’altra a estatge dels ermitans. La capella, enguixada interiorment, amb motllures i volta de llunetes té un portal simple, emmarcat amb llinda i cantoneres de pedra, amb un ull de bou i un campanaret de simple espadanya prop del carener de l’edifici.

Aquesta ermita de la parròquia de la Vola feta famosa per Mn. Pierre Lafont, clergue francès, que la va regir entre el 1592 i el 1612, ha passat a la fama popular per les facècies que s’expliquen del “Rector de la Vola” i del qual hom conta encara acudits.

Esperem que a partir d’ara, l’ermita de Sant Nazari deixi d’esser un indret molt solitari, només concorregut en la diada de l’aplec i d’alguns excursionistes que la visiten.

Molt a prop i per sota de l’ermita hi ha una font (mina) voltada de descomunals boixos que talment semblen arbres. El lloc actualment s’està netejant de l’espessa vegetació que hi ha.

Boix monumental

La font forma el torrent de S. Nazari.

Deixem l’ermita i només ens cal anar seguint aquesta nova pista que segueix l’antic camí per arribar a Sant Nazari.

Comencem amb forta pujada i desprès d’arribar a un collet el camí planeja tot passant per dins d’una fageda amb bonics racons.

Camí d'accès a S. Nazari

Desprès de creuar el torrent dues vegades, arribem al pàrking d’accés a S. Nazari.

A partir d’aquí caldrà continuar a peu fins a l’ermita.

Seguim el camí amb forta pendent i uns metres més avall tenim una bona vista panoràmica de la vall del riu Fornés.


Baixem entre prats de pastura i finalment enllacem en la crta. d’accés a la Vola.

Riu Fornés

Seguim cap a la dreta i desfem altre cop la vall del riu Fornés fins arribar a Can Piguellem. Final de la ruta d’avui.

Can Piguellem

Aquest últim tram és el més esgotador, doncs no hi ha gairebé cap ombra.

Marxem a les 12 i arribem a Vic a ¾ d’una.

Recorregut: 10’81 km
Ascensió acumulada: 317 m

Tot el recorregut és un marc paisatgístic de gran bellesa amb una vegetació exuberant i, alhora, una font de riquesa per la presència de boscos diversos. Destaca la presència de boscos caducifolis, en especial la fageda.