Grau del Perer (Rupit)

26 de Setembre del 2007 (Opel)

Rupit-El Soler- El Perer- Grau del Perer-El Pedró-Rajols-GR-2-Rupit.

Avui fem una ruta circular des de Rupit.

Sortim de Vic a 2/4 de 8. Fins a Rupit hi tenim 33 kms. Ens posem a caminar a 2/4 de 9 i amb un dia molt frescal. Estem ara a 7,5 graus de temperatura. Sortim de la plaça de l’Era Nova de Rupit, on hi ha un bon aparcament. Pugem per la crta. fins al pont dels Tres Ulls. Un cop creuat el pont, girem cap a la dreta i arribem a un pla on hi ha el mirador de Rupit i el trencall del Soler.

Prenem el camí del Soler, masia que deixarem a la nostra esquerra, i seguim el camí que marxa recta. Quan comença a girar a l’esquerra, entrem, travessant un tancat elèctric, en un camí a la dreta que baixa, fins a creuar dos torrents.

Un cop creuat el torrent del Perer deixem el camí i en prenem un a l’esquerra que puja paral.lel al torrent. Més amunt el creua i passa per un pla on hi ha una caseta. Un camí, ja en bon estat, puja d’aquí al Perer. Al arribar al Perer cal seguir pel camí uns 200 metres fins arribar a la pista d’accés a la crta. i la prenem cap a l’esquerra fins al senyal del Grau del Parer. L’ascens al Grau del Perer té una forta pujada i gairebé al final hi ha esgraons de pedra i obra artificials. Arribem a la serra de Coll-ses-Viles i l’anem seguint; arribem al Pedrò, punt culminat de l’excursió d’avui. Ens trobem a 1.195m. Actualment en aquest lloc hi ha una caseta amb varies antenes. Decidim esmorzar-hi tot fruint d’una gran vista panoràmica. El dia és magnífic.

Continuem per la carena i arribem al Puig de Rajols que és el terminal de la serra de Coll-ses-Viles, notable per les extenses vistes. Davallem per el Collet de Rajols i per una camí carreter gairebé no practicable arribem a la casa de Rajols. Ara ja només ens cal anar seguint el GR-2 que ens portarà al poble de Rupit.

Visitem el poble de Rupit passant per el pont penjat sobre la Riera.

Rupit és el típic poble medieval presidit pel castell. Està col·locat en una fondalada, sobre un estrep muntanyós i rodejat quasi totalment per la Riera de Rupit; les muntanyes que el protegeixen estan perfectament conreades en petites feixes.

Els carrers del poble estan enllosats naturalment per una roca dura i lliscosa; el principal va d’un extrem a l’altre del poble; és irregular i quan s’eixampla forma petites placetes plenes d’encant; el seu traçat no es rectilini, sinó que forma raconades ombrívoles, i revolts molt tancats. Les cases són molt antigues, dels segles XVII i XVIII, però bastides amb pedra, sòlides. Moltes han estat refetes respectant escrupolosament l’estil i les línies originals. Les façanes de les nobles i velles cases, d’arquitectura rural, són ornades amb curiosos esgrafiats i meravelloses finestres gòtiques i renaixentistes. Moltes cases tenen ràfecs sortints en les taulades i típiques balconades de fusta. El conjunt del poble és d’una rusticitat plàstica i estètica molt notables.

Després de fer una visita al poble anem cap a l’aparcament a buscar el cotxe. Sortim de Rupit a 2/4 d’una.

Avui hem caminat unes 3,5 hores i amb un recorregut de 10,85 kms.

Arribem a Vic a ¼ de 2.

Dia excel·lent per la fotografia; doncs hi ha una atmosfera molt clara i amb pocs núvols molt ben col·locats.