Recorregut:
Casanova de Collfred – Font dels Castellans - Barraca forestal – Masia la Freixeneda – Les Clapisses – Baga de Freixeneda – Font dels Castellans – Casanova de Collfred
Descarregar Track de la ruta
La ruta al Wikiloc
Aproximació:
Com de costum sortim de Vic a 2/4 de 8. Anem en direcció Sant Quirze de Besora per la C-17. A partir d’aquí en desviem per la BV-5227 fins a Vidrà. Continuem en direcció a Olot per la GIP-5227 i finalment després de passar per la Collada de Collfred deixem el cotxe a la Casanova de Collfred. Total: 46 kms.
Itinerari:
Avui el dia es presenta molt assolellat. Comencem la ruta a ¾ de 9 passant per sota de la Casanova de Collfred i pel costat de la font de Collfred. Només de començar a caminar per la pista forestal en direcció a la Freixeneda ens trobem amb un terra totalment enfangat i amarat d’aigua.
Anem seguint aquesta pista que va més o menys planejant per sota el Serrat de les Bruixes o la Marranera.
Més endavant arribem a una obaga on sembla que la pista s’acaba però després de creuar una prat tornem a trobar la pista. Segons el mapa de l’Alpina en aquest prat hi ha la font dels Castellans. Nosaltres no la veiem, o potser, molt possiblement ja no raja.
Anem seguint la pista i passem pel costat d’una barraca forestal abandonada, que sembla treta d’alguna pel·lícula.
Sovint ens cal deixar la pista i enfilar-nos per un costat degut al fang que hi ha. Seguint sempre per la mateixa pista i després de passar pel mig dels prats de la Freixeneda, amb un esplèndida catifa d’herba, arribem finalment a la masia de la Freixeneda. (1h 30’)
Aquesta masia està situada en un lloc força enlairat. Gran vista panoràmica. Avui podem gaudir del Puigsacalm i Sta. Magdalena a la nostra dreta; veiem també, al fons, el Canigó.
A 3/4 11, iniciem el camí de tornada seguint la mateixa pista. Creuem un prat per la pista forestal fins a trobar-ne un altre.
Són difícils de trobar doncs no es veuen a cop d’ull. Cal endinsar-se uns 100 m. a la dreta de la pista dins la fageda. El GPS ens marca una altitud de 1261 m.
Ja som a l’entrada de Les Escletxes de L’Euga o Les Clapisses. “Un entramat de blocs, passadissos estrets i camins que es perden. Un fenomen natural. El seu origen es deu per la inclinació i el trencament (diàclasis) de les capes de gresos i margues a causa dels plegaments que hi hagueren a la zona durant la formació dels Pirineus fa uns 40 milions d'anys a causa del xoc de dues grans plaques tectòniques ( l'africana i l'europea). Alhora la inclinació de les capes provoca que l'estrat de gresos llisqui per damunt de les margues i separi els blocs i origini cavitats i balmes entre ells. Les laminacions que es poden veure en l'interior de la roca es deu a la sedimentació de les sorres a la platja. En aquest context es van sedimentar les roques que formen les escletxes i totes les serres que envolten la Vall d'en Bas. "
( Text tret de la revista Puigsacalm – nº 97 )
Val a dir que el lloc és molt curiós i espectacular per les grans escletxes naturals de roca que s’hi troben. Clapissa significa gran amuntegament de roques. La zona és molt obaga i feréstega. A nosaltres ens recorda Els Bufadors.
Després de contemplar tota aquesta zona de les Clapisses, continuem pujant per la pista forestal fins arribar a un prat;
en aquest lloc deixem la pista i seguim un camí a la dreta que va baixant per dins l’espessa fageda, fins a desembocar a la pista forestal per on hem passat en l’anada. Estem just al prat de la font dels Castellans.
Anem seguint la pista forestal; passem pel costat del Serrat de les Bruixes i després de caminar uns 20’ arribem a la Casanova de Collfred; punt final de la ruta d’avui.
Arribem a Collfred a 2/4 d’una del migdia i a 2/4 de 2 ja som a Vic
Recorregut total: 9’81 km.
Ascensió Acumulada: 206 m
Avui hem disfrutat d’un dia esplèndid, amb un vegetació molt exuberant. Bona part del camí transcorre per zones ombrívoles, enmig d’extenses fagedes, oferint-nos una agradable sensació de frescor.
L’indret és digne de ser visitat, tant per simple curiositat, com per l’estudi d’un fenomen geològic.
La barraca de fusta que vareu trobar, en diuen " la cabana del Anglès " pro no es ben correcta.
ResponEliminaEs la cabana que varen construir els homes que feien carbó i que eren de Anglès.